Mağdur olan çiftçilere devlet desteği

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, çiftçinin 2012 Ekim ayında yaşanan sel felaketinden dolayı mağdur olduğunu ifade etti. Bu dönemde ekilen ürünlerin yüzde 30’unun çürük çıkabil

Çerkezköy 20.01.2013 18:39:00 0
Mağdur olan çiftçilere devlet desteği

 Çerkezköy Haber - Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak “Çerkezköylü çiftçiler 2013 yılına karamsar girdi” dedi. 

 

130 BİN HEKTAR TARIM ARAZİSİ

2012 yılını değerlendiren Hasan Toprak, Çerkezköy’de Çiftçilik Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 80 bin 671 hektar tarım arazisinin olduğunu, 50 bin hektar da ÇKS’ye kayıtlı olmayan tarım arazisinin bulunduğunu söyledi. 2012’de toplam 41 bin 731 hektar alana buğday, 36 bin 583 hektar alana da ayçiçeği ekimi yapıldığını ifade eden Toprak, ÇKS’ye kayıtlı 80 bin 671 hektar tarım arazisinin toplam 78 bin 314 hektarlık bölümünün ekildiğini söyledi.
 

ÇİFTÇİ OLUMSUZ ETKİLENDİ

“2012 Ekim ve Kasım aylarında geç ve bol miktarda düşen yağışlar çiftçileri olumsuz etkiledi” diyen Toprak, çiftçin çok zor şartlar altında ekim yaptıklarını ifade etti. Ürünlerin yaklaşık yüzde 30’unun çürük çıkacağının beklendiğini belirten Toprak, çiftçinin ektiği arazinin ne kadarında çürüme olduğunun Mart-Nisan aylarında buğdayın toprak üstüne çıkmaya başlaması ile daha sağlıklı bir şekilde görülebileceğini söyledi.
 

İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURSUNLAR

Hükümetin, çiftçinin yüksek miktardaki yağışlardan dolayı oluşabilecek mağduriyeti noktasında duyarsız kalmadığını belirten Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, ürününün çürük çıkacağını, yani yağışlardan dolayı mağdur olacağını düşünen sertifikalı tohum ekimi yapan çiftçilerin, devlet desteğinden yararlanabilmeleri için en kısa zamanda İlçe Tarım Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri gerektiğini ifade etti.
 

AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİSİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI

“Çerkezköy çiftçisi son 10 yıldır ulaşamadığı buğday rekoltesini 2012 yılında gerçekleştirdi” diyen Hasan Toprak, kayıt dışı alanlarla birlikte bin ton buğday üretiminin gerçekleştiğini ifade etti. Çiftçinin 2012 yılında ayçiçeğinde umduğunu bulamadığını söyleyen Toprak, Nisan-Mayıs aylarından sonra yaşanan kuraklıkların ayçiçeği üreticisini hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.
 

BİRİM FİYATLARDAN TATMİN OLMADI

“Birim fiyatlar kapsamında 2012 yılında çiftçi tatmin olmadı” açıklamasını yapan Toprak,  “Fakat geçmiş yıllara nazaran birim fiyatların daha iyi seviyelerde olduğunu söyleyebilirim. Buğdayın 2012 sonu itibari ile birim fiyatı 60 kuruş, ayçiçeğinin birim fiyatı ise 1.5-1.7 TL arasında değişiklik gösteriyor” dedi. Çerkezköy’de tarım sektörünün hızlı sanayileşmeden dolayı her geçen yıl daha da azaldığını belirten Toprak, çiftçinin tarım arazilerinin tapu bazında değil, uydudan tespit edilerek destekleme almayı talep ettiğini söyledi.  
 

KAPAKLI’YA ZİRAAT ODASI AÇILMAYACAK

Çerkezköylü çiftçilerin yaşanan sel felaketi dolayısıyla 2013 yılına karamsar girdiğini belirten Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak,  bundan sonra yaşanacak olan iklim şartlarının çiftçi için çok önemli olduğunu söyledi. Tek temennimiz, yağışlardan dolayı mağdur olan çiftçilere destek olması olduğunu söyleyen Toprak, Büyükşehir Yasası ile Kapaklı’nın ilçe statüsüne geçtiğini anımsatarak “Birleşmeden sonra ilk etapta 2. bir Ziraat Odası’nın açılması söz konusu değil. Bunun için bahse konu ilçede en az 15 muhtarlık bulunması gerekiyor. Fakat Kapaklı’da ihtiyaç duyulması halinde yeni muhtarlıklar oluşturulması ve Ziraat Odaları Genel Merkezi’nin de uygun görmesi halinde Kapaklı’da da bir ziraat odası açılabilir” dedi. Toprak, mevcut durumda Çerkezköy ve Kapaklı’da bulunan çiftçilerin, faaliyetlerini Çerkezköy Ziraat Odası bünyesinde gerçekleştirmeye devam edeceğini söyledi.  
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10