Ülkücüler, Hocalı Katliamı şehitlerini andı

Çerkezköy Ülkü Ocakları, önceki gün saat 19.30’da ülkü ocakları binasında düzenlenen etkinlikte Hocalı katliamında hayatını kaybedenleri andı.

Çerkezköy 27.02.2013 19:15:00 0
Ülkücüler, Hocalı Katliamı şehitlerini andı

 ERMENİSTAN DEZAVANTAJLI KONUMDADIR

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Çerkezköy Ülkü Ocakları Eğitim Masa Başkanı Haşim Koçak tarafından slayt şeklinde yapılan sunumda katılımcılar, öncelikle Ermenistan’ın demografik özellikleri ve dış politikalarını etkileyen faktörler konusunda bilgilendirildi. Devlet politikalarının bulundukları coğrafyanın jeopolitik konumu, ekonomisi, tarihi, demografik ve kültürel yapısından bağımsız değerlendirilemeyeceğini belirten Koçak, “Zengin enerji kaynaklarına sahip olmayan Ermenistan coğrafi olarak dezavantajlı bir konumdadır. Denize çıkışı olmayan ülkenin, coğrafi özelliklerine paralel olarak ticari bağlantıları da zayıftır. Buna ek olarak İran haricinde tüm komşuları ile sorun yaşamakta bu da sınır ticaretini doğal olarak olumsuz etkilemektedir” şeklinde konuştu.   
 

TÜRKİYE ERMENİSTAN ARASINDAKİ 3 SORUN

Türkiye-Ermenistan ilişkileri hakkında da bilgilendirmede bulunulan programda Türkiye’nin Ermenistan’ı 16 Aralık 1991 tarihinde tanıdığını anımsatılarak “Daha sonra iki ülke arasında karşılıklı ziyaretler oldu. İkili ilişkileri belirleyici üç temel sorun bulunuyor. Sözde soykırım iddiaları, toprak meselesi ve Dağlık-Karabağ ihtilafı” açıklamalarında bulunuldu.     
 

KOMŞULARLA SIFIR SORUN

Türkiye’nin, “Komşularla Sıfır Sorun” perspektifi çerçevesinde son dönemlerde Ermenistan ile ilişkilerini düzeltmeyi hedefleyen girişimlerde bulunduğu belirtilen etkinlikte “Türkiye, 13-14 Ağustos 2009’da Gürcistan krizi dolayısıyla Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu oluşturulmasını teklif etmiştir. Amaç, bölge ülkelerinin ekonomilerinin yeniden yapılandırılması, kalkınma sorunlarının ele alınması, taraflar arasında serbest ticaretin gerçekleştirilmesi, enerji ve ulaşım hatlarının güvenliğinin sağlanması ve özel sektörün teşvik edilmesidir” denildi. 
 

BÖLGEDE SAVAŞ SİNYALLERİ

Türkiye’nin girişimlerinin yanı sıra sistemin baş aktörlerinin de son zamanlarda konuya önem vermeye başladığını belirten Haşim Koçak, artan ilginin sebebinin bölgedeki enerji boru hatlarının öneminin artması ve Azerbaycan’ın silahlanmasının hızlandırılması olarak değerlendirdi. “Rusya ile Ermenistan arasındaki 102. askeri üssün devri meselesi de ilginin artma sebepleri arasında gösterilebilir” diyen Koçak, Azerbaycan Parlamentosu’nun ülkenin savunma bütçesini 400 milyon Manat daha artırarak 2,2 milyon Manat’a çıkarması ve Ermenistan’ın askeri kapasitesini arttırmasının bölgede savaş sinyalleri verdiğini söyledi.
 

DAĞLIK-KARABAĞ NE OLACAK?

Ermenistan’ın, Dağlık-Karabağ haricindeki 7 bölgeyi ileride pazarlıkta kullanmak amacıyla işgal ettiği şeklinde söylentiler olduğunu belirten Haşim Koçak, “Ancak pazarlık amacıyla işgal edilmiş olsa bile mevcut durum bölgede ilişkileri gergin bir atmosfere sokmaktadır. Bugün Azerbaycan, Ermenistan’ın bu bölgelerin 5’inden hemen çıkmasını, Laçin ve Kelbecer’in ise  (Ermenistan ile Yukarı Karabağ arasında) bir koridor şeklinde bırakılmasını, daha sonra referandum yapılmasını istemektedir. Tartışma konusu bu koridorun güvenliği ve hangi ülkenin toprağı olacağıdır. Ancak tüm bunların arasında en önemli sorun Dağlık-Karabağ’ın ne olacağıdır” diye konuştu.
 

‘HOCALI KATLİAMI’ ANLATILDI

Sunumun ardından programa kısa bir ara verildi ve katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu. Programın ikinci bölümünde ise Edebiyatçı Yazar Zeki Karagöz tarafından içinde birçok görselin bulunduğu slayt eşliğinde ‘Hocalı Katliamı’ konulu bir sunum yapıldı. Programa Çerkezköy Ülkü Ocakları Başkanı Tuncay Aktuğ, Edebiyatçı Yazar Zeki Karagöz ve Çerkezköy Ülkü Ocağı üyeleri katıldı.
 

Haber Şaban Kardeş

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10