“Çocuklarımızın yeri sokak değil, ev ve okuludur”

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici hizmet veren merkezlerin kapatılacak olmasını Meclis gündemine taşıdı. Risk gurubu çocuklar için sokaÄ?

Tekirdağ 28.02.2013 19:15:00 0
“Çocuklarımızın yeri sokak değil, ev ve okuludur”

 Çerkezköy Haber- CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici hizmet veren merkezlerin kapatılmak istenmesini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e sordu.

 

“SOKAĞA MI DÖNECEKLER “

TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  aileleri ikna edilerek sokaklardan kurtarılan çocukların, koruyucu ve önleyici hizmet veren merkezlerde eğitildiğini anımsattı. Merkezlerde, risk grubunu oluşturan çocuklara sosyal hizmet uzmanları eşliğinde satranç, sinema, müzik, tiyatro eğitimleri verildiğini kaydeden Yüceer, çocukların sokaklardan kurtulduğunu, kimilerinin tekrar okulla tanıştığını belirtti. Çocuk merkezlerinin yerine 2014 yılından itibaren, sevgi evleri ve çocuk evleri modelleri ile koruma altına alınan çocuklara hizmet verilmesinin planlandığını ifade eden Yüceer, bu merkezlerden yararlanan yaklaşık 14 bin çocuğun sokağa tekrar dönme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.
 

“SOKAKLARIMIZ YERİ EV VE OKULDUR”

Sevgi ve çocuk evlerinin sayılarının 15 bine yaklaştığından dolayı çocukların ihtiyacına cevap veremeyeceğine dikkat çeken Yüceer, ‘Risk grubu çocuklar için sokağa dönmenin topluma maliyeti çok daha ağır olacaktır. Sosyal devlet anlayışı çerçevesinde çocuklara sahip çıkmanın bir sorunluluk olduğunu ifade etmek istiyorum. Sokakta, simit, mendil satma, ayakkabı boyama, araba camı silme gibi işlerde çalışan bu çocuklarımız maalesef her türlü istismar ve ihmale açık. Çocuklarımızın beden ve ruh sağlığında onulmaz yaraların açılmasının sorumlusu kim olacak? Çocuklarımızın yeri sokak değil, evdir, okuludur” dedi.
 

BAKANA SORU YÖNELTTİ

Çalışma Bakanlığı’nın ağır işlerde çalışma yaşını 18’den 16’ya indirmesine de sert tepki gösteren Yüceer, ‘Artık çocuklarımız en ağır, en tehlikeli işlerde çalıştırılacak. Siyasi iktidar emek sömürüsünde sınır tanımıyor’ dedi. Yüceer, Bakan Şahin’e yanıtlaması isteğiyle şu soruları yöneltti: “Risk grubunu oluşturan bu çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici hizmet veren merkezlerin kapatılma gerekçesi nedir?, Söz konusu merkezlerden kaç çocuk yararlanmaktadır?, Merkezlerin kapatılmasıyla birlikte kaç çocuk bu durumdan etkilenecektir? Bu çocuklar için bir önlem alınmış mıdır? Yoksa tekrar sokağa mı döneceklerdir?, Türkiye genelinde çocuklara hizmet veren kaç sevgi evi ve çocuk evi vardır?
Sevgi evi ve çocuk evi söz konusu durumdan etkilenen çocukların ihtiyacına cevap verecek nitelikte midir?, Ülkemizde bulunan sevgi evi ve çocuk evi sayısı yeterli kapasitede midir? Değilse yenilerinin yapılması planlanmakta mıdır?, Sevgi ve çocuk evlerinde kimler istihdam edilmektedir? Kadroların unvanlara göre dağılımı nedir? , Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kaç çocuk koruyucu aile bakımı altında bulunmaktadır?, Sevgi ve çocuk evlerinde çocuklara nasıl bir eğitim verilmektedir?, Devlet korumasında olan kaç çocuk bulunmaktadır?, Seçim bölgem Tekirdağ’da kaç sevgi ve çocuk evi bulunmaktadır? Bu evlerde kaç çocuğa bakılmaktadır?” dedi.
 

Haber / Faik Onur KAYA

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10