Vadesi çoktan dolmuş bir fikir borcu

Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayrat Vakfı tarafından Aralık ayında açılan Osmanlı Türkçesi Kursu’nun sertifika töreni önceki gün saat 14.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salon

Çerkezköy 4.03.2013 19:09:00 0
Vadesi çoktan dolmuş bir fikir borcu

 ÖZGÜN BİR DİLDİR

Hayrat Vakfı’nın tanıtımının yapıldığı slayt gösterisinin ardından konuşan Hayrat Vakfı Çerkezköy Koordinatörü ve Kurs Öğretmeni Cemil Aydın, Osmanlıca’nın ecdadımızın yüzyıllar boyunca geliştirdikleri özgün bir dil olduğunu ifade ederek “Hem Farsçadan hem Aparçadan faydalanmış ama ikisi de olmamıştır. Gelecekle geçmiş arasındaki köprüyü sağlam kurabilmenin yolu Osmanlı Türkçesi okuyup anlayabilmekten geçmektedir. Milli kültürümüzün temelini oluşturan eserlerin hemen hemen tamamı Osmanlıca ile yazılmıştır. Tarih önünde bizden sonraki nesillere köprü olabilme mesuliyetimiz vardır” dedi.
 

KÜLTÜR BİRİKİMİMİZDEN İSTİFADE EDEMİYORUZ

Yedi asır cihana hükmetmiş bir milletin çocuklarının artık önüne konulan çevirilerin dışında atalarının bugüne kadarki kültür birikiminden istifade edemediğini belirten Aydın “ Günümüz gençliğinin hissesine dedelerinin birkaç bin sene önceki kültür mirasını, rahatlıkla okuyup anlayabilen diğer milletlere imrenmek mi düşüyor. Üzüntüyle belirtmeliyim ki, batılı araştırmacıların hem konuşma dili cihetiyle Türkçeyi, hem de batı dili olan Osmanlı Türkçesini öğrenerek yaptıkları derli toplu araştırmalardan, bugün Osmanlının torunlarından ancak İngilizce bilenler istifade edebilirken, bilimsel çevirileri yapılan, bu yabancı kaynaklar da ne gariptir ki, bir sokak ötedeki kendi kütüphanelerimizi referans göstermektedir” diye konuştu.
 

85 BİN KİŞİ SERTİFİKA ALDI

Osmanlıca öğrenmenin, öz yurdunda kendi kültürüne yabancı kalmış bir neslin, vicdan muhasebesinde ecdadına ve tarihine karşı vadesi çoktan dolmuş bir fikir borcu olduğunu söyleyen Aydın “Osmanlıca, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokol gereği tüm Türkiye’de bütün Halk Eğitimi Merkezleri noktalarında halkla buluşmuştur. Ücretsiz düzenlenen kurslarımıza Türkiye’de 120 bin kişi kayıt oldu ve bunların 85 bini sertifika aldı” dedi.
 

SERTİFİKALARI VERİLDİ

Konuşmaların ardından program ney dinletisi ve şiirlerin okunması ile devam etti. Törenin sorunda kursa katılan 25 kursiyerden sertifika almaya hak kazanan 21’ine sertifikaları verildi. Kursiyerlere ayrıca Kur-an’ı Kerim de hediye edildi.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10