“Türk kadını eziliyor”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, ülke genelinde olduğu gibi Çerkezköy’de de sivil toplum kuruluşları tarafından kutlandı. Ulusal Gençlik Derneği Çerkezköy Şubesi Başkan Yardımcısı A

Çerkezköy 8.03.2013 21:31:00 0
“Türk kadını eziliyor”

 Çerkezköy Haber - 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle Ulusal Gençlik Derneği Çerkezköy Şubesi tarafından basın açıklaması yapıldı. Ulusal Gençlik Derneği Başkan Yardımcısı Ayfer Dönmez yaptığı basın açıklamasında kadının dünü ile bu günü arasında değerlendirmelerde bulundu. Dünya Emekçi Kadınlar Gününün ilk kez 8 Mart 1857 tarihinde ABD’de kutlandığını ifade eden Dönmez “New York’ta bir dokuma fabrikasında eyleme karışan 129 kadının, çıkan yangın sonucunda ölmesiyle başlayan Dünya Kadınlar Günü, ülkemizde 1921 tarihinde ancak kutlanmaya başlanmıştır” dedi.

 

EKONOMİK YÖNDEN ERKEĞE BAĞIMLI

Türk kadınının, bugünkü yerine dair değerlendirmelerde bulunan Dönmez “Ekonomik olarak tamamıyla erkeğe bağımlı bulunan kadının, toplumsal misyonu, çocuklarına bakmak, ev işlerini yapmak ve kocasının gönlünü hoş etmek olarak biçimlenmiştir. Bu gün dünyada eğitimsiz nüfusun üçte ikisini kadınların oluşturması, onların evin ücretsiz köleleri olmalarından bağımsız bir durum değildir. Dahası aralarında dolaysız bir neden- sonuç ilişkisi vardır. Elbette kadının eğitimsizliği, onun sömürülmesini kolaylaştıran başlıca etmenlerden biridir” değerlendirmesini yaptı.
 

EV VE İŞYERİNEDE EZİLİYOR

Kadının ev, iş ve kocası arasında ezilen olduğunu ifade eden Dönmez “Kadın mevcut sistemde, evde kocası, işyerinde patronu ve çalışma arkadaşları ile bir ezme-ezilme ilişkileri yaşıyor. Yani Türk kadını, sürekli sistemle çatışmak zorunda bırakılıyor. Bu savaşım için gerekli olan haklar ve olanaklar tepeden hiçbir zaman verilmiyor. Bunları elde etmek için soluksuz bir savaşım vermek gerekiyor. Günümüzde kadın düşmanı politikalar tüm açıklığı ile önümüze geliyor.  Kürtaj konusu belki bu uygulamaların en abartılı olanı. Bu konuda kadının gereken duyarlılığı gösterdiği söylenebilir mi?” dedi.
 

EKONOMİK EŞİTLİK SAĞLANMALIDIR

Kadının erkekler ile aynı statüde olabilmesi için ekonomik bağımsızlığın sağlanması gerektiğini ifade eden Dönmez “ kadınlar erkekler ile birlikte tam ekonomik ve düşünsel bağımsızlığını sağlamak ve toplumun temelden değişimi için savaşım vermelidir.  Kadının sorunu,  kadın erkek tüm Türk Toplumunun  sorunundan soyutlanamaz. Demek oluyor ki işçi ve emekçi kadınla, erkeğin çarpık yapılaşmış düzene karşı savaşımı, kadının tam kurtuluşunun tek geçerli yoludur” dedi.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10