Macar Dostluk Heyeti Çerkezköy’de

2012 yılında Tekirdağ eski Valisi Zübeyir Kemelek başkanlığın'ın Macaristan’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Macar bir heyet Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’ya iade-i ziyarette bulundu. Tekirdağ’

Çerkezköy 20.03.2013 21:39:00 0
Macar Dostluk Heyeti Çerkezköy’de

 Çerkezköy Haber – Eski Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek’in geçtiğimiz yıl Macaristan’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Macar bir heyet Tekirdağ’a iade ziyarette bulundu.

 

MACAR HEYETTEN İADE-İ ZİYARET

Macaristan’ın Borsod Abauj Zemplen şehrinden gelen Ticaret ve Dostluk Heyeti, Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss ile birlikte Tekirdağ’ı ziyaret etti. 3 günlük ziyaret programı kapsamında ilk olarak, Barış ve Özgürlük Parkı’nda bulunan Prens II. Ferenc Rakoczi’nin anıtını ziyaret eden heyet, burada anıta çelenk sundu. Park içerisindeki diğer Macar eserlerini de gezen heyet daha sonra Vali Ali Yerlikaya’nın onurlarına verdiği yemeğe katıldı. Yemeğe il protokolü ile Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, Borsod Abauj Zemplen Şehri Valisi Ervin Demeter, Milletvekili Sebestyen Laszlo, Macaristan Dostluk Derneği Başkanı Güneş Gürseler, Macaristan’ın Tekirdağ Fahri Konsolosu Erdoğan Erken ve heyette bulunan üyeler katıldı.
 

TÜRK MİSAFİRPERVERLİĞİNDEN MEMNUN KALDIK

Ziyaretlerinin tarihi bağlarla ve Macaristan Özgürlük Hareketi'nin öncüsü Ferenc Rakoczi aracılığı ile kurulup tesis edilen Türk - Macar ilişkilerini daha da kalıcı hale getirmek amacıyla gerçekleştiğini ifade eden Borsod Abauj Zemplen Şehri Valisi Ervin Demeter, Türk misafirperverliğinden memnun kaldıklarını belirtti. Yemekte konuşan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da geçmiş yıllarda, önceki Vali Zübeyir Kemelek tarafından gerçekleşen ziyaret ile tarihten gelen dostluğun daha da samimi bir hal aldığını ifade ederek “Başkonsolos Gabor Kiss ve değerli meslektaşım Ervin Demeter ile dostluk heyetimizin değerli üyelerini, ülkemizi ziyaretlerinde güzel şehrimiz Tekirdağ’ımızda misafir etmekten onur duyuyorum” dedi.
 

ÇERKEZKÖY’Ü ZİYARET ETTİ

Macar heyet, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ile birlikte dün saat 16.00’da Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Hattat Traktör tesislerini ziyaret etti. 2012 yılında Macaristan’a traktör ihraç etmeye başlayan Hattat Traktör Fabrikası’nı gezen Macar heyet, üretimle ilgili bilgiler aldı.
 

YÜZDE 100 YERLİ SERMAYE

Hattat Holding bünyesinde 1998 yılında bir pazarlama şirketi olarak kurulan Hattat Tarım Makineleri A.Ş.’nin, 2007 yılında traktör üretimine başladığını ifade eden Hattat Tarım Genel Müdürü Abdullah Akkuş, 5 yılda Türkiye’nin yüzde yüz yerli sermaye, yan sanayi ve altyapı ile traktör üreten, sektöründe ihracat lideri olan bir marka haline geldiklerini söyledi. Hattat Tarım’ın, yurt içinde Hattat, Valtra ve Ferrari markaları ile çiftçilere ulaşmayı sürdürdüğünü kaydeden Abdullah Akkuş, “2009 yılından bu yana ihracat yapan Hattat Traktör Avrupa’ya Hattat, HTT ve Pol-Mot marka traktörlerin satışını yapıyor” dedi.
 

209 MODEL TRAKTÖR ÜRETİYORUZ

Abdullah Akkuş, Hattat Tarım’ın, Çerkezköy’de 200 bin metrekarelik tesislerde Türkiye’nin en büyük otomotiv yan sanayi fabrikası Hema Endüstri A.Ş. ile birlikte traktör üretimini gerçekleştirdiğini belirterek, “Otomatik boyahane, robotlu montaj ve test makineleri ile yüksek teknoloji kullanılarak yıllık 20 bin üretim kapasitesi bulunan fabrikasında, 5 binden fazla kişiye istihdam sağlamaktayız. Ayrıca 50 beygir gücünden 102 beygir gücüne kadar toplam 209 model traktör üretiyoruz” dedi.
 

YILIN TRAKTÖRÜ SEÇİLDİ

Hattat Traktör Üretim tesislerini gezen ziyaretçiler Hattat Traktör tesislerinin şimdiye kadar gezdikleri en büyük traktör tesisi olduğunu ifade etti. Hema Endüstri Genel Müdürü Tunç Doğan da Hattat Traktörlerinin kalitesiyle 2010 yılında Avrupa’da Yılın Traktörü ödülünü aldığını ifade ederek “Hattat Traktör 2010 yılında Polonya’da Yılın Traktörü, 2011 yılında İrlanda’da Pulluk Şampiyonu, 2012 yılında Macaristan’da Yakıt ve Performans Şampiyonluğu ve yine 2012 yılında Letonya’da Pulluk Şampiyonu oldu” diye konuştu.
 

MOTORUN YÜZDE 62’SİNİ BİZ ÜRETİYORUZ

Tunç Doğan, Hattat Traktör’ün 2012 yılını 3 bin traktör üretimi ile kapattığını ifade ederek, Türkiye’deki Büyük Kuruluşlar sıralamasında ilk 500 firma arasında 3 şirketlerinin olduğunu, bunların Hema Otomotiv, Hattat Traktör ve Hema Endüstri olduğunu söyledi. Traktör motorunun yüzde 62’lik kısmı olan 4 ana parçanın Hattat Traktör tesislerinde üretildiğini ifade eden Doğan, 2014’ün başına doğru da Mercedes direksiyonun üretimini yapacak olan farikanın açılışını yapacaklarını söyledi.  
 

40’TAN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ

Hattat Tarım İhracat Müdürü Gülşen Erdoğan ise, Hattat Traktör’ün Macaristan dışında başta Polonya olmak üzere, Peru’dan Avustralya’ya, Küba’dan Macaristan’a, Irak’tan İrlanda’ya kadar 5 kıtada 40’tan fazla ülkeye traktör ihraç ettiğini belirterek “Polonya’ya yılda ortalama 800 traktör ihraç ediyoruz” dedi. Hattat Traktör adı altında 30 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Gülşen Erdoğan, “Satışlarımızın yüzde 75’i Hattat adı altında gerçekleşirken, yüzde 25’lik kısmını ise Valtra ismi altında yapıyoruz. 1 Ocak 2013 tarihinden bu yana Macaristan’a 50’yi aşkın traktör ihraç ettik. Türkiye’de traktör üretiminde 3. Sıradayız” diye konuştu.
 

SUNUM YAPILDI

Fabrika gezisi sırasında Borsod Abauj Zemplen Şehri Valisi Ervin Demeter traktöre binerek objektiflere poz verdi. Gezinin ardından Macar heyete sunum eşliğinde tesis hakkında bilgiler verildi. Macaristan Heyeti’nde geziye Macaristan Başkonsolosu Gabor Kiss, Borsod Abauj Zemplen Şehri Valisi Ervin Demeter, Macaristan Milletvekili Sebestyen Laszlo ve Macaristan Dostluk Heyeti Başkanı Güneş Gürseler katılırken; Macar heyete Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Vali Yardımcısı Mustafa Yel, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dursun Ali Tever, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, İlçe Jandarma Komutanı Rüştü Eryılmaz, Hema Endüstri Genel Müdürü Tunç Doğan, Hattat Tarım Genel Müdürü Abdullah Akkuş, Hattat Tarım İhracat Müdürü Gülşen Erdoğan, Hattat Tarım Satış Genel Müdür Yardımcısı Nesrin Özgüler ve Hattat Traktör yönetim kadrosu eşlik etti.
 

Haber / Gülveren VATANSEVER

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10