3 Nisan’da sokaktayız

Türk Metal Sendikası ile işveren arasında anlaşma sağlanamadı. Ülke genelinde anlaşma sağlanamadığı için protesto eylemine hazırlanan Türk Metal Sendikası’nın şubelerinde de eylem hazırlı

Çerkezköy 1.04.2013 23:11:00 0
3 Nisan’da sokaktayız

 Çerkezköy Haber - Türk Metal Sendikası 2012-2014 döneminde işverenden talep ettiği hakların verilmemesi nedeniyle ülke genelinde pretosto eylemine hazırlanıyor.  Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi Başkanı Murat Koçak, konu hakkında basın açıklaması yaptı.  Anlaşma masasından anlaşamadan ayrıldıklarını ifade eden Koçak  “2012-2014 Toplu İş Sözleşmelerinde uyum sağlayamadığımız için Bakanlık arabulucu tayin etti. Arabulucunun 15 günlük bir çalışma zamanı bulunuyor. 6 Gün rapor tanzimi olmak kaydıyla 21 günü kapsayan bir süre tayin edilmiş. Arabulucunun çalışmaları sonrasında uyum sağlanamaması durumunda grev sürecini başlatacağız.”dedi.

 

TEKLİFLERİMİZ KABUL EDİLMEDİ

Çalışma Bakanının 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununu ocak ayında çıkardığını ifade eden Murat Koçak “Yetki belgesi henüz bizlere ulaşmış değil. 9 Ocak tarihinde MESS ile ilk toplantımızı yapmıştık.  Bu nedenle kanunen 60 günlük sürecimizi başlatmış bulunuyoruz. Bizim isteklerimiz makul seviyelerde taleplerdir.  Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.  İki yılı kapsayan sözleşme teklifimizle birlikte ilk yılın ilk 6 ayında ortalama yüzde 24, ikinci 6 ayında ise enflasyonu istedik. İkinci senenin ilk 6 ayında enflasyon + 2 puan, ikinci altı ayında ise enflasyon demiştik. Sosyal yardım zammını 1. yıl yüzde 24, ikinci yıl enflasyon + 2 puan şeklinde teklif ettik” dedi.
 

BİREYSEL EMEKLİLİK İSTEDİK

Ölüm yardımı konusundaki taleplerini de açıklayan Koçak “Ölüm yardımlarının da yeniden tanzim edilmesini talep ettik. Normal ölümlerde 2 aylık, iş kazası ölümlerindeyse 3 aylık maaş istedik. Bir de bireysel emekliliğe dair isteğimiz olmuştur. Bireysel emeklilik sistemine giren üyemiz için iş verenden her işçiye kendi saat ücretinin 6 saatlik tutarında katkı istedik” dedi.
 

ESNEK ÇALIŞMA MODELİ KABUL EDİLEMEZ

Sendikanın teklifleri yanında işverenin teklifleri hakkında da bilgi veren Koçak “İş verenin bize verdiği teklif ise 1. yılın ilk 6 ayında yüzde 4,6, sosyal haklarda yüzde 9 şeklinde olmuştur. Bunun yanında esnek çalışma modelini en üst seviyeye çıkarmak istiyorlar. Bunun manası fabrikada iş olduğunda işçilerimiz çalışabilecekler. Fabrikada malzeme olmadığı yada başka bir nedenden dolayı işçinin çalışmadığı durumlarda işçiye evinize gidin demek manasına geliyor. Evine gönderilen işçiye maaşta verilmeyecek” diye konuştu.
 

ENFLASYON YÜZDE 20’LERDE

İkramiyeler konusunda da anlaşamadıklarını belirten Koçak “Yılda dört ikramiyemiz var. Bu ikramiyelerimizi maaşla birlikte alıyoruz.  İzinli ya da istirahatlı olduğumuzda ya da iş kazası geçirmemiz durumunda ikramiye vermek istemiyorlar.  Bu teklif bize sunulduğunda masadan kalktık. Uyuşmazlık raporumuzu tutarak anlaşma sağlayamadığımızı belirttik” dedi.  Enflasyonun tekli rakamlarda gösterildiğini, işçinin giderlerine bakıldığında söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Koçak “İşçimizin kullanmakta olduğu elektrik, su, doğalgaz, gıda ve giyim malzemelerine baktığımızda durumun hiçte söylenildiği gibi olmadığını görüyoruz.  Türk İş'in araştırmasına göre enflasyonun yüzde 25’ler civarında olduğu görülmektedir” ifadesini kullandı.
 

BACALAR TÜTMELİ

Bacaların tütmesini istediklerine vurgu yapan Koçak “Bizler çalışanlar olarak fabrikalarımızı seviyoruz.  Bacalarımızın tütmesini istiyoruz.  Fabrikalarımız kapanmamalı, bilakis daha çok büyümelidirler.   MESS’in reva gördüğü insafsız ve uzlaşmaz tutum bizleri üzmektedir.  İşverenler 2012 yılında yerel ve ulusal basına karlarını açıkladıkları zaman karlarına kar katmış, fabrikalarını büyütmüş oldukları beyanatını vermişlerdi. Fabrikalarını büyütsünler, bölümler açsınlar, istihdam yaratsınlar ama bizlere insanı güldürür şekilde zam teklifinde bulunmasınlar. Zira bunları yapan bizleriz. Onları dev holding olmaya taşıyan yine bizleriz. Bu nedenle MESS ve işverenlerin reva gördüğü zam teklifini kabul etmediğimizin bilinmesini istiyorum” İfadelerini kullandı.
 

ÇARŞAMBA GÜNÜ SOKAKTAYIZ

Verilen zammı protesto edeceklerini ifade eden Koçak “3 Nisan Çarşamba günü işçilerimizle birlikte sokağa ineceğiz.  Saat 16.30’da Belediye meydanında olacağız.  Sesimizi bir kez daha duyuracağız. Bu paylaşımda bizim de hakkımız olduğunu bağıracağız. Amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir.  Alın terimizle, emeğimizle işverenden hakkımız olanı almanın çabası içerisinde olacağız” dedi.
 

Haber Merkezi

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10