Vali Yerlikaya, bir ezberi daha bozdu

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, düzenlediği dört günlük Güneydoğu gezisi ile bir ilke imza atarak, ezber bozan çıkışlarına bir yenisini daha ekledi. İl Genel Meclis Üyeleri, STK temsilcileri ve basın mensupla

Tekirdağ 1.04.2013 23:12:00 0
Vali Yerlikaya, bir ezberi daha bozdu

 Çerkezköy Haber - Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya başkanlığında yaklaşık 50 kişilik bir heyetle gidilen 4 günlük Şanlıurfa ve Mardin gezisi tamamlandı. Geziye katılan Tekirdağlı İl Genel Meclis Üyeleri, STK temsilcileri ve basın mensupları Şanlıurfa ve Mardin’e adeta hayran kaldı.


HALKIN MİSAFİRPERVERLİĞİNE HAYRAN KALDILAR
Güneydoğu gezisine Şanlıurfa’dan başlayan 50 kişilik Tekirdağ heyeti, gezinin ilk gününde Şanlıurfa Kent Müzesi’ni ziyaret etti. Heyet burada rehber eşliğinde müzedeki tarihi eserler hakkında inceleme yapma ve tarihi eserleri inceleme şansı buldu. Müze ziyaretinin ardından Şanlıurfa’nın kümbet evleri ile hafızalara kazınan ilçesi Harran’ı gezen Tekirdağ heyeti, Harran’da Anadolu’nun ilk camisi Cami-i Kebir hakkında bilgi aldı ve daha sonra ilçedeki bir kümbet evini ziyaret ederek Şanlıurfa halkının misafirperverliğine şahit oldu.

BARAJ GÖLÜ’NDE TEKNE TURU
Yöresel kıyafetleri üzerine geçiren Tekirdağ İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yel ve İl Genel Meclis Üyeleri, daha sonra bölge halkı ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Burada Tekirdağ Heyeti’ni ağırlayan Harran Kaymakamı Selami Yazıcı, heyete ilçe hakkında bilgi verdi. Cuma namazını Hayat El Harrani Hazretlerinin türbesinin bulunduğu camide kılan Tekirdağ heyeti, Cuma namazının ardından otobüsle 2000 yılında yüzde 80’i sular altında kalan Halfeti ilçesine geçti. Halfeti Kaymakamı Mehmet Keklik’in onurlarına verdiği yemeğe katılan heyet, daha sonra tekne ile baraj gölünü gezdi. Tur rehberi eşliğinde tarihi Rum Kalesi ve Zaguma’yı da ziyaret eden Tekirdağ heyeti, gezi esnasında yöresel türküler eşliğinde halay çekmeyi de ihmal etmedi. Tekirdağ heyeti gezinin ilk gününün sonunda buldukları zaman dilimini alışveriş yaparak geçirdi.

KARAGÜL, ÖZCAN DENİZ’İN DİZİSİNE ESİN KAYNAĞI OLDU
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yalnızca Halfeti yöresinde yetişen Karagül, şimdilerde ise Fox TV’de yayınlanan bir diziye esin kaynağı oldu. Bulunduğu yerden sökülüp başka yere dikildiğinde kırmızı güle dönüşen Karagül,  başrolünde Özcan Deniz’in oynadığı dizide büyüdüğü yerden başka bir yere, İstanbul’a yerleşen ve orada özelliğini yitiren bir ağa çocuğunun hikayesine konu oldu. Tekirdağ heyeti, Güneydoğu gezisi sırasında bahse konu diziyi birlikte izledi. Heyet geceyi El Ruha otelinde geçirdikten sonra sabah saatlerinde gezinin ikinci ayağı olan Mardin’e doğru hareket etti.

TOKİ MARDİN’İ YÜZ YIL ÖNCESİNE GÖTÜRECEK
Tekirdağ Valiliği’nin Güneydoğu gezisi kapsamında Şanlıurfa’yı ziyaret eden heyetin bir sonraki durağı ise Mardin oldu. Mardin Valisi Turhan Ayvaz tarafından karşılanan Tekirdağ heyeti, görmeyi umdukları Mardin ile gördükleri Mardin arasındaki büyük farktan dolayı şaşkınlıklarını gizleyemedi. Farklı dil, din ve kültüre sahip insanların Mardin’de, yüzyıllardır barış ve huzur içerisinde yaşadığını söyleyen Vali Turhan Ayvaz, “İlimiz, TOKİ'nin uygulayacağı kentsel dönüşüm projesiyle 100 yıl öncesine dönüştürülecek. Eski yapıların üzerinde ve çevresinde bulunan yeni yapıların yıkılmasıyla Mardin, Türkiye’nin ve Doğu’nun Kudüs’ü olacak. 

MARDİN’İ ÇARPIK YAPILAŞMADAN KURTARACAĞIZ
Kızıltepe ilçesinin Sürekli Köyü’nde verilen çay molasının ardından Mardin gezisine devam eden Tekirdağ heyeti, daha sonra tarihi Dara Antik Kenti ve Deyfulzafaran Manastırı’nı gezme imkanı buldu. Heyet, burada bir restoran’da yöreye has yemeklerin tadına bakarken, Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Yel, Mardin Valisi Turhan Ayvaz’a günün anısına gümüş işlemeli bir vazo hediye etti. Mardin’in taş yapıları ile ünlü olduğunu kaydeden Mardin Valisi Turhan Ayvaz, kitaplarından öğrenilen birçok medeniyetlerin Mardin’de var olduğunu ifade etti. Eski Mardin’i yeniden oluşturmak için çalışmalara başladıklarını sözlerine ekleyen Ayvaz, “Mardin’i çarpık yapılaşmadan kurtaracağız. Kentsel dönüşümle birlikte eski yapıların üzerine yapılan yeni yerler yıkılırsa Mardin Kudüs benzeri bir şehir olacak. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

SON DURAK MİDYAT OLDU
Tekirdağ heyeti, Mardin Valisi Turhan Ayvaz’ın da katıldığı yemeğin ardından, Kasımiye Medresesi’ni gezdi. Mardin sokaklarında dolaşan heyet bol bol yöreye özgü yiyecek ve süs eşyası aldı. Mardin gezisinin devamında 31 Mart Pazar sabahı Midyat’a hareket eden Tekirdağ heyeti, burada ilk olarak Deyrulumur Manastırı’nı gezdi. Daha sonra Midyat Konuk Evi’ne hareket eden Tekirdağ heyeti, Midyat Gümüşçüler çarşısını da gezdikten sonra saat 13.30 sıralarında Mardin Merkez’e doğru yola çıktı. Dört günlük Güneydoğu gezisine katılan Tekirdağ heyetindeki bazı isimler, eve dönüş yolunda gezi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

KEŞKE BİRAZ DAHA ZAMANIMIZ OLSAYDI
Tekirdağ Valiliği tarafından düzenlenen geziden ziyadesiyle memnun kaldığını söyleyen İl Genel Meclis Üyesi M. Zeki Gürcün, Mardin ve Şanlıurfa’ya daha önce de gittiğini, fakat son gidişinden bu yana iki kentte de ciddi gelişmeler yaşandığını söyledi. Gezinin kısa sürdüğünü dile getiren Gürcün, “Yalnızca Mardin’de gezilebilecek 50’ye yakın tarihi yer vardı ve biz bunlardan yalnızca 4’ünü gezme şansı bulabildik. Beni en çok memnun eden durum ise arkadaşlarımın Mardin ve Şanlıurfa hakkındaki ön yargılarının değiştiğini görmek oldu. O topraklardan yetişmiş biri olarak bu beni çok mutlu etti. Ön yargılar yıkıldı. Gezimiz, Batı ve Güneydoğu’nun kaynaşmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

BÖLGE HIZLA KALKINIYOR
Güneydoğu gezisi kapsamında Şanlıurfa ve Mardin’i gezme şansı buldukları için oldukça mutlu olduklarını belirten İl Genel Meclis Üyesi Nazmi Duygu ise, “İl Genel Meclis üyelerimizin yanı sıra Tekirdağ STK’ları ve basın mensuplarının da yer alması geziye ayrı bir tat kattı” dedi. Devletin Şanlıurfa ve Mardin’e büyük yatırımlar yaptığını gözlemlediğini söyleyen Duygu, bölgenin hızla kalkındığına dikkat çekerek, “Şanlıurfa ve Mardin’in bütün dinlerin kardeşçe yaşadığı örnek kentler olduğunu gördük. Bize bu imkanı sağlayan Tekirdağ Valiliği’ne teşekkür ediyorum” diye konuştu.

CİDDİ YATIRIMLAR YAPILIYOR
Aslen Vanlı olduğu için Şanlıurfa ve Mardin’de nasıl bir ortamla karşılaşacağı hakkında fikir sahibi olduğunu söyleyen İl Genel Meclis Üyesi Abdurrahman Çiçek, İl Genel Meclis üyesi arkadaşlarının bölge hakkında olumlu izlenimler edinmesinin kendisini heyecanlandırdığını ifade etti. Devletin Şanlıurfa ve Mardin başta olmak üzere Güneydoğu’da ciddi yatırımlar yaptığını sözlerine ekleyen Abdurrahman Çiçek, “Bölge hızlı bir şekilde büyüyor, kalkınıyor. Böylesi bir geziye katıldığım için çok mutluyum. Gezinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

BACASIZ SANAYİYE SAHİPLER
Şanlıurfa ve Mardin gezilerinin kendileri için çok faydalı olduğunu kaydeden İl Genel Meclis Üyesi Erol Yılmaz, “Özellikle ben bu geziden çok memnun kaldım. Çünkü daha önce buralara hiç gelmemiştim” dedi. Bölge ile ilgili beklentilerinin çok düşük olduğunu fakat Şanlıurfa ve Mardin’i gezdikten sonra ne kadar yanıldığını anladığını söyleyen Erol Yılmaz, “İki şehrimizin de birçok konuda Tekirdağ’dan ne kadar ileride olduklarını gördüm. Tarihi değerlerini koruyorlar ve onları turizme kazandırmaya çalışıyorlar. Eğer bu konuda başarılı olabilirlerse iki şehrimiz de sanayiye ihtiyaç duymaksızın ekonomik açıdan daha da güçlü hale gelecektir. Çünkü Mardin ve Şanlıurfa bacasız sanayiye sahipler” dedi.

ÖNYARGILARIMIZIN YERSİZ OLDUĞUNU ANLADIK
Tekirdağ valiliği tarafından düzenlenen Şanlıurfa ve Mardin gezileri oldukça olumlu geçtiğini dile getiren İl Genel Meclis Üyesi Ercan Çorbacı da, STK’ların ve basın mensuplarının geziye ayrı bir tat kattığını belirtti. Herkesin muhakkak Güneydoğu’ya gidip özellikle Mardin ve Şanlıurfa’yı görmesi gerektiğini ifade eden Çorbacı, “İşin aslı, Güneydoğu’ya giderken önyargılarım vardı. Fakat gittik ve bölge halkı bizi oldukça sıcak karşıladı. Gezi sayesinde beslediğimiz önyargıların yersiz olduğunu anladık. Bu nedenle geziye vesile olan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

GÜNEYDOĞU İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ
Güneydoğu gezisinin katılan herkes için olumlu geçtiğini ifade eden İl Genel Meclis Üyesi Fehmi Altayoğlu, “Bölgeyi daha önceden de biliyordum. Arkadaşlarımızla birlikte tarım sektöründe oldukça gelişmiş iki şehrimizi ziyaret etmiş olduk. Tekirdağ olarak tarım konusunda Şanlıurfa ve Mardin ile ilişkilerimizi geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi. Altayoğlu, Güneydoğu gezisi kapsamında, doğal güzellikleri görmelerine olanak sağlayan Tekirdağ Valiliği’ne de teşekkür etti. 

KENDİMİZİ GÜNEYDOĞU İLE KIYASLADIK
Tekirdağ Valiliği öncülüğünde çok faydalı bir Güneydoğu gezisi geçirdiklerini kaydeden İhlas Haber Ajansı Tekirdağ Temsilcisi Ferhat Akgün ise, gezinin Batı ve Doğu’nun kaynaşmasına katkı sağladığını söyledi. Akgün, başta Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya olmak üzere gezinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Şanlıurfa ve Mardin’e hayatında ilk defa gittiğini belirten İl Genel Meclis Üyesi Münür Karaevli de, “İki güzel şehrimizde de faydalı incelemelerde bulunduk. Bölgenin tarım, ekonomi ve sanayisi ile ilgili ziyaretler gerçekleştirdik. İki kentimizle Tekirdağ’ın çeşitli konularda kıyaslamasını yaptık” dedi. Tekirdağ olarak gezideki incelemelerden faydalanacaklarını söyleyen Karaevli, Tekirdağ Valiliği’ne de Güneydoğu gezisi için teşekkür etti.

UMDUĞUMDAN DAHA GELİŞMİŞ BULDUM
Çok güzel ve faydalı bir gezi gerçekleştirdiklerini dile getiren İl Genel Meclis Üyesi Nedret Özer, bölge halkı tarafından sosyal ve kültürel yönden çok iyi bir şekilde karşılandıklarını ve ağırlandıklarını belirtti. Mardin’i de Şanlıurfa’yı da umduğundan çok daha gelişmiş bulduğunu söyleyen Özer, “Gezi dolayısıyla bizi Güneydoğu’ya getirenlere de bizleri orada ağırlayanlara da sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

KORKUNÇ BİR YAPILAŞMA VAR
İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Ziya Yavuz ise, Tekirdağ Valiliği tarafından düzenlenen Güneydoğu gezisi sayesinde Batı ile Doğu’yu kıyaslama fırsatı bulduklarını söyledi. Devlet’in Doğu’ya, Batı’ya nazaran daha fazla yatırım yaptığını kaydeden Yavuz, “Şanlıurfa ve Mardin’de korkunç bir yapılaşma var. Bölge idarecileri bizleri çok iyi ağırladı. Bizlere çok iyi niyetli yaklaştılar” ifadelerini kullandı.

 
 
 
BÖLGEYLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİMİZDE YANILDIĞIMIZI GÖRDÜK
Bölgeye yakın olan Erzurum’da doğup büyümesine rağmen Mardin ve Şanlıurfa’ya daha önce hiç gelme fırsatı bulamamaktan yakınan İl Genel Meclis Üyesi Hasan Karaca ise “Bu şehirlerimiz hakkında çak farklı düşüncelerimiz vardı. Fakat gidip gördüğümüzde tüm bu düşüncelerimizin yanlış olduğunu anladık” dedi. Gezide özellikle Şanlıurfa’ya, Tekirdağ’dan daha fazla yatırım yapıldığını gözlemlediklerini kaydeden Karaca, “Bize önyargılarımızdan kurtulma imkanı sağlayan Tekirdağ Valiliği’ne teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

UFKUMUZ GENİŞLEDİ
Tekirdağ Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Eti de, dört günlük Tekirdağ gezisinde hiç görmedikleri yerleri görme şansı bulduklarını ifade etti. Özellikle tarımsal ve kültürel anlamda insanın ufkunu genişleten bir gezi yaptıklarını dile getiren Ali Rıza Eti, “Başta Tekirdağ Valiliği olmak üzere gezide emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

KENDİMİ ÇOK HUZURLU HİSSETTİM
Tekirdağ Valiliği tarafından düzenlenen dört günlük Güneydoğu gezisi kapsamında çok güzel deneyimler yaşadığını söyleyen TRT Haber Tekirdağ Temsilcisi Yakup Güler, hayatında ilk defa Şanlıurfa ve Mardin’e gittiğini, oradaki insanların ilgi ve alakalarını görünce var olan önyargılarından kurtulduğunu kaydetti. Özellikle Mardin’de sokakta yürürken kendisini çok huzurlu hissettiğini söyleyen Güler, “Mardin ve Şanlıurfa’nın çok nezih şehirler olduğunu gözlemledim. Gezinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

TARİHE GÖMÜLENLERİ GÖRDÜK
İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Korkmaz da, dört günlük Güneydoğu gezisinin kendisi için çok güzel geçtiğini belirterek, “Amacına ulaşan bir gezi olduğuna inanıyorum. Tarihi yerleri gezdik. Tarihe gömülenleri gördük. Uzun bir yolculuktu. Fakat Tekirdağ adına güzel gözlemlerde bulunduk” dedi. Korkmaz, gezinin, Tekirdağ’ın eksik olan yönlerinin tamamlanmasında faydalı olmasını temenni etti. 

DAHA ÖNCE GELMEDİĞİM İÇİN KENDİME KIZIYORUM
Tekirdağ Valiliği tarafından düzenlenen dört günlük Güneydoğu gezisi sayesinde medeniyetin, Avrupa’nın ürettiği ve modellediği bir algılama şekli olmadığını gördüklerini ifade eden Trakya Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nijat Ayvaz, “Geçmiş ile günümüz arasında bağ kurulmasının ne kadar önemli olduğunu gördüm. Şuanda neden çok daha önce buralara gelmediğim için kendime kızıyorum. Olağan üstü efsanelerin günümüzde hala yaşadığı iki şehrimizi gezdik. Bu gezi sayesinde bir kez daha çok iyi anladım ki canım ülkem Türkiye’min her yeri çok güzel.

İŞTE GEZİYE KATILANLAR
Tekirdağ Valiliği tarafından düzenlenen dört günlük Güneydoğu gezisine Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ İl Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Mustafa Yel, Tekirdağ baro Başkanı Av. Nevzat Peker, Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Tekirdağ İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Osman Taşseten, Tekirdağ Mimarlar Odası Başkanı Fahir Gökhan Tanrıöver, Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, Tekirdağ Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sami Kayın, Tekirdağ Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Eti, Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Polat, Trakya Gazeteciler Birliği Dernek Başkanı Naci Akyazı, Trakya Gazeteciler Birliği Dernek Başkan Yardımcısı Özkan Dikmen, Çerkezköy Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Şaban Kardeş, Trakya Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nijat Ayvaz, Anadolu Ajansı Tekirdağ Temsilcisi Yavuz Karaduman, İhlas Haber Ajansı Tekirdağ Temsilcisi Ferhat Akgün, TRT Haber Tekirdağ Temsilcisi Yakup Güler, Tekirdağ Valiliği Basın Müdürlüğü’nden Mesut Tokuç, Tekirdağ İl Genel Meclis Üyeleri Av. Orhan Perçinoğlu, Münür Karaevli, Halil Karaca, Hüseyin Önbey, Halil İbrahim Üzmezoğlu, M. Zeki Gürcün, Sami İkizler, Hüseyin Karaca, Abdurrahman Çiçek, Ercan Çorbacı, Recep Şişman, Adanan Sülün, Salih Çelebi, Fahrettin Sergin, A. Ziya Yavuz, Fehmi Altayoğlu, Halil Başaran, Bülent Can, Yücel Genç, Recep Suvari, Şinasi Koltuk, İbrahim Becerir, Erol Yılmaz, Muhittin Toruk, Mustafa Korkmaz, Metin Arıcı, Nedret Özer, Nazmi Duygu, Hüseyin Evirgen, İbrahim Yılmaz, Sabahattin Karayer katıldı.

Haber / Şaban KARDEŞ  

0282 726 91 91
0282 747 65 10