Çerkezköy’de altın tükendi

Çerkezköy’de faaliyet gösteren kuyumcular, son dönemlerdeki altın fiyatlarını ve piyasadaki değişimleri değerlendirdi. Altında son iki yılın en büyük düşüşün yaşanması nedeniyle talebi

Çerkezköy 17.04.2013 20:38:00 0
Çerkezköy’de altın tükendi

 Çerkezköy Haber - Altın fiyatlarında yaşanan sert düşüşün ardından, kuyumcularda çeyrek, yarım ve tam altın stokları tükendi.

 

ALTININ GRAMI 80 TL

Altında son iki yılın en düşük fiyatını görmesi kuyumcuları hareketlendirdi. Parası olan, borcunu kapatmak isteyen veya yatırım amaçlı altın almak isteyenler kuyumcularda yoğunluk oluşturdu. Çerkezköy’de özellikle çeyrek, yarım altın talepleri karşılanamıyor. Uzun bir aradan sonra altın fiyatlarının yüzde 20-25 oranında değer kaybettiğini ifade eden Turkuaz Kuyumculuk sahibi Nedim Yılancı, altının gramının şu an yaklaşık 80 TL civarında seyrettiğini belirtti. Altın fiyatlarında fiyatları uygun gören vatandaşların yoğunluk oluşturduğunu belirten Yılancı “Bugün itibariyle Cumhuriyet altını 570 TL ve küçük altın ise 145 TL seyrinde devam ediyor” diye konuştu.
 

KAPALI ÇARŞI’DA DA KALMADI

Çerkezköy’de bulunan kuyumcularda çeyrek ve gram altın sıkıntısı bulunduğunu kaydeden Yılancı “Son üç gündür vatandaşlarımız inanılmaz ilgi gösteriyorlar. Bu düşüşün nedenleri arasında dünya piyasasındaki hareketliliği görebiliyoruz. Darphane altınları Cumadan basıyor. Bu nedenle aşırı alımlardan dolayı kapalı çarşıda da altın kalmadı. Bu fiyatlar stabilize oldu. Bu seviyelerle zaman zaman artış olacağını düşünüyoruz. Altın 30 yıldan beri ilk kez bu kadar düşüş içersine geldi. Cuma günü 89 TL olan altının gramı 80 TL’ye düştü. Gram altın altı ay önce ise 105 TL idi. 10 bin TL borcu olan vatandaşın bu düşüşle borcu 9 bin TL’ye düşüyor” dedi.
 

TALEPLERİ KARŞILAYAMIYORUZ

 Altındaki düşüşün satışları da etkilediğini belirten Murat Kuyumculuk sahibi Murat Narçın “Cumhuriyet altını, gram ve küçük altında müthiş bir rekabet var. Doğal olarak altının yeterli olmaması ve ani bir talep patlaması, müşterilerimizin taleplerine olumsuz cevap vermemize yol açtı. Bu nedenle piyasada altın bulunmaması geçici bir sıkıntıdır. Birkaç gün içinde darphaneden yeni altınlar gelecek ve piyasanın ihtiyacını karşılayacaktır. Altının gramı 2011’in yaz aylarında 107 TL idi ve o dönemlerde çeyrek altın da 180 TL’ydi. Bugünün rakamlarıyla kıyaslayacak olursak, yaklaşık 40 45 lira civarında bir değer kaybı söz konusu. Bu nedenle de halkımız yatırım amaçlı altına yöneldi. Talep yarattığı için de vatandaşlarımızın taleplerini karşılayamıyoruz” dedi.
 

ALTIN PİYASADA YOK

Altındaki bu gelişmeleri fırsat bilen tüketicinin çeyrek, yarım altın, burma, 22 ayar takılara ilgi gösterdiğini belirten Narçın “Çerkezköy’de son iki gündür çeyrek ve yarım altın yok. Darphanede altın vermiyor. Şimdiki düşüş belli bir derecede seyreder. Ancak ilerleyen günlerde bu rakamların artacağını umuyorum. Toptancılarda da bu sıkıntı gün geçtikte artıyor. Altın’daki düşüşü ise Amerika ve Kıbrıs’ta ki olaylara bağlayabiliriz dedi.
 

TÜKETİCİYE YANIT VEREMİYORUZ

Altındaki düşüşün bir yönden iyi bir yönden ise kötü olduğunu ifade eden Altıntaş Kuyumculuk satış sorumlusu Volkan Demir “Altını olanlar panik içindeler. Altını bozdurmaya gelenler ise yok denilecek kadar az. Altınldaki düşüş ise elinde nakit parası olanlar için fırsat oldu. Ama kapalı çarşıda aniden tüketilmesi nedeniyle altın kalmadı. Altındaki düşüşün uzun bir süre böyle olacağını düşünmüyorum. Şuan altındaki belirsizlik kuyumcuları tedirgin ediyor. Kuyumcularda aşırı bir yığılma var. Bu nedenle de tüketiciye yanıt veremiyoruz” dedi.
 

ALTINA YÖNELDİLER

Altındaki düşüşün bütün kuyumcuları sıkıntı içersine düşürdüğünü belirten Sedat Kuyumculuk sahibi Sedat Çelik “Altın fiyatlarında son yılların en büyük düşüşün yaşanması altına olan talebi arttırdı. Bu düşüşün devam etmesi nedeniyle vatandaşlar yatırım amaçlı çeyrek, yarım ve tam altına yöneldi. Taleplerin yoğun olması nedeniyle çeyrek, yarım ve gram altınlar tükendi. Son iki gündür altını yok satıyoruz. Mart 2011'den bu yana en düşük seviyesini gören altın, hem yatırımcısını hem de esnafı sıkıntıya soktu. Umarım kimse zarar görmeden bu dalgalanma ve sancılı dönem atlatılır” diye konuştu.
 

Haber / Faik Onur KAYA

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10