Simsiyah bir renge bürünüyor

Tekirdağ Doğa Sporları Başkan Yardımcısı paraşüt sporcusu Arslan Hamza Algül, Ergene Nehri'nin kirliliğinin belgeselini çekmek için 4 ay önce çalışma başlattı.

Tekirdağ 28.04.2013 11:23:00 0
Simsiyah bir renge bürünüyor

 15 KİLOMETRE BERRAK AKIYOR

Paraşüt sporcusu olan Algül, paramotoruyla havadan ve yerden nehrin Yıldız Dağları'ndan doğup, Ege Denizi'ne dökülene kadarki tüm noktalarını görüntülediğini belirtti. Ergene Nehri'ni kirleten sanayi atıklarına ve bu yaşanan çevre katliamına dikkat çekmek istediklerini belirten Algül, “Saray’a bağlı Çakıllı Beldesi'ndeki Karatepe Mevkiinde Ergene Nehri'nin doğduğu yerde çekimler yaptım. Paramotorla havadan çekilen görüntülerde ağaçların arasında doğan nehir, Saray İlçesi'ne kadar yaklaşık 15 kilometre berrak bir şekilde akıyor. Saray'da evsel atıkların karıştığı nehir, sanayi atıklarının bulunduğu Çorlu İlçesi'ne kadar hafif sarımtırak bir renkte akışını sürdürüyor. Nehir ağır sanayi tesislerinin yoğunlaştığı Çorlu ilçesi Ulaş Beldesi yakınlarında sanayi atıkları ile birlikte simsiyah bir renge bürünüyor. Bu noktaya kadar canlı popülasyonunun olduğu nehirde, sanayi atıklarının karışmasıyla birlikte canlı hayatının sona erdiği görülüyor" dedi.
 

KURBAĞA BİLE YAŞAMIYOR

Ergene Nehri'nin yıllardır sanayi atıklarıyla zehirlendiğini ileri süren Algül, "Ergene Nehri'nin nasıl kirlendiğini ortaya koymak için böyle bir çalışma yaptım. Yıldız Dağları'ndan doğan Ergene'nin sanayi atıkları tarafından öldürülmesini havadan açık bir şekilde görüntüledim. Yıldız Dağları'ndan doğan nehirde Çorlu İlçesi'ne kadar hayat devam ediyor. Buraya kadar olan bölümde suda balık başta olmak üzere birçok canlı hayat sürüyor. Ağır sanayi atıklarının karıştığı Çorlu'dan itibaren nehir zifte dönüşüyor. Buradan sonra nehirde kurbağa dahi yaşamıyor" ifadesini kullandı.
 

KÖKLÜ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Algül, son yıllarda hükümet tarafından Ergene'yi temizlemek için köklü çalışmaların yapıldığını belirterek, belgeselini tamamladıktan sonra görüntü ve fotoğrafları, yerel yönetimlere, sivil toplum örgütlerine ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ücretsiz olarak göndereceğini ifade etti.
 

Haber / Türker ÖZKAN

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10