Sudan tarım heyeti Tekirdağ’da

Sudan’ın Beyaz Nil Eyaleti Tarım Bakanı Ömer Muhammed Eltoum, İstanbul Sudan Başkonsolosu Asım M.A Mukhtar İbrahim ve eyaletlerin tarım bakanlarıyla birlikte Tekirdağ’a ziyarette bulundu.

Tekirdağ 2.05.2013 00:19:00 0
Sudan tarım heyeti Tekirdağ’da

 TARLADA İNCELEMELERDE BULUNDULAR

Tekirdağ da tohumculuk üzerine büyük aşama kaydeden Trakya Tarım Veterinerlik Ltd. Şti. Sahibi İlhami Özcan Aygün’ün tohum paketleme tesisinde incelemelerde bulunarak Ar-Ge den sorumlu yetkililerden geniş bilgiler alan heyet, tanıtım ve bilgilendirme sonrası Karacakılavuz beldesi yakınında bulunan “Sert Buğday”, Buğday, Arpa Çeşitleri ve tohum çalışmaları yapılan tarlalarda incelemelerde bulundu.
 

TÜRKİYE’Yİ MODEL ALIYORUZ

Sudan’ın Beyaz Nil Eyaleti Tarım Bakanı Ömer Muhammed Eltoum; Türkiye’yi model aldığını anlatarak,”Türkiye’nin tarımsal alandaki tecrübelerini yerinde izlemek ve bu tecrübelerden istifade ederek, Türkiye ile Sudan arasındaki tarımsal ilişkileri daha da güçlendirmek istiyoruz. Burada kullanılan teknolojiyi biz de yakalamak istiyoruz. Sudan’da tarım yapmak için çok geniş arazilerimiz ve bol miktarda suyumuz mevcut, yani alt yapı hazır” dedi.
 

7 ÇEŞİT TOHUM ÜRETİLİYOR

Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun ise Tekirdağ’da tohum üretimi yaptıklarını ve bu tohumları birçok ülkeye ihraç ettiklerini belirtti. Sudan’a önceki yıllarda deneme amaçlı çeltik, buğday ve arpa tohumu gönderdiklerini aktaran Aygün, elde ettikleri teknolojiyi o bölgelerdeki insanlara iletmeleri gerektiğini ifade etti. Aygün, geçmişte o ülkelere sahip çıkılamadığını kaydederek, son zamanlarda hükümetin aldığı tedbirler ve yol haritasıyla kendilerinin de o ülkelerle yürütülen ilişkilere katıldığını ifade etti. Türkiye’nin Sudan’da 7000 dönüm arazide yaptığı tarım çalışmalarının dışında Trakya tarım tarafından 7 çeşit tohum üretiminin uygulaması yapıldığını açıkladılar. Buradaki yerinde tetkik ve incelemelerden sonra çok memnun bir şekilde Tekirdağ’dan ayrılan heyet Edirne’ye hareket etti. Ziyarete Genel Koordinatör Haider A. Alatif Al Badawi, Ali Ahmet Hamed, Dr. Omer Mohammed Eltoum, Dr. Rudwan Mohd. Ahmed, A Manan Abeker Omer de katıldılar.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10