Peryön, 2013’te de dolu dizgin

Peryön Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Trakya Şubesi tarafından düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi’nin ikincisi önceki gün 09.00–17.30 saatleri arasında Çerkezköy Organize Sana

Çerkezköy 5.05.2013 20:35:00 0
Peryön, 2013’te de dolu dizgin

 ZİRVEYE YAKLAŞIK 300 KİŞİ KATILDI

2. İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi programına yaklaşık 300 kişi katıldı. Programın açılış konuşmasını Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Trakya Şube Başkanı Özber Çetin yaptı. Çetin, “Bugün burada ülkemizde daha yeni yeni kültürü oluşan ve toplum vicdanını yaralayan bir konunun tarafları olarak bulunuyoruz” dedi.
 

İŞ KAZALARI AZALDI

İş kazaları ve meslek hastalıklarının dünya ekonomisine maliyetinin asgari 600 milyar dolar olduğunu belirten Özber Çetin, insan hayatına yapılacak yatırımların ekonomilere olumlu katkısının göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Son 10 yılda işyeri sayısının yüzde 67, çalışan sayısının ise yüzde 73 arttığını kaydeden Peryön Trakya Şube Başkanı Çetin, iş kazalarında ise yüzde 49’luk bir azalma gerçekleştiğine dikkat çekti.
 

HERKESİN SAĞLIKLI VE GÜVENLİ BİR İŞTE ÇALIŞMA HAKKI VAR

Üretim kültürünün benimsenmesi ve yaygınlaştırılması ile iş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçilebileceğini söyleyen Çetin, gerçekleştirilen bu tür etkinliklerin “Güvenli Üretim Kültürü” anlayışının oluşmasına katkı sağlayacağını belirtti. Herkesin sağlıklı ve güvenli bir işte çalışma hakkı olduğunu kaydeden Çetin, “Çalışanların sağlığı ve güvenli çalışma ortamlarının sağlanması ancak gerekli tedbirlerin alınmasıyla mümkün olabilir” diye konuştu.
 

HER YÜZ İŞÇİDEN ÜÇÜ İŞ KAZASINA UĞRUYOR

Türkiye’de son verilere göre her 100 işçiden 3’ünün iş kazasına uğradığını, her 100 işçiden 4’ünün ise meslek hastalığına yakalandığını belirten Özber Çetin, “Amacım karamsar bir tablo oluşturmak değil” diyerek, bundan sonra atılacak iyi niyetli adımlarının desteklenmesi, işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği konusuna daha çok önem vermesi gerektiğine vurgu yaptı.
 

2012 YILINI DOLU DOLU TAMAMLADIK

Peryön olarak 2012 yılını dolu dolu tamamladıklarını, 2013’e de aynı tempo ile başladıklarını söyleyen Özber Çetin, “Bu kapsamda Trakya’da bir ilk olarak gerçekleştirdiğimiz İş Sağlığı ve Güvenliği zirvesinin ikincisini düzenliyoruz” dedi. Başta Tekirdağ olmak üzere Trakya Bölgesi’nin İş Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda pilot bölge seçildiğine dikkat çeken Çetin, çalışanların ve işverenlerin en önemli gayesinin iş kazalarını minimuma indirmek olduğunun altını çizdi. 
 

BİZ HALA MEVZUATI TARTIŞIYORUZ

Peryön Trakya Şube Başkanı Özber Çetin’in konuşmasının ardından devam eden 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi’nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Baş İş Müfettişi A Sınıfı İSG Uzmanı Lütfi Alpsoy tarafından “6331 Sayılı Yasanın Değerlendirilmesi” konulu sunum yapıldı. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunun yıllarca ihmal edildiğini söyleyen Alpsoy, “Biz bugün hala mevzuatı tartışırken, Almanya, İngiltere, ABD gibi ülkeler İş Sağlığı ve Güvenliği konularında oldukça ileri seviyelere geldiler” dedi. 
 

HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR

Sanayi devrimi ile dünya genelinde çalışma şartlarının ağırlaştığını ifade eden Lütfi Alpsoy, böylece iş güvenliği sorunlarının iyiden iyiye kendini hissettirdiğini ifade etti. Bahse konu sorunların çözümüne yönelik tedbirler geliştirildiğini belirten Alpsoy, “Zamanla bu tedbirler kural haline getirildi” açıklamalarında bulundu. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda herkese görev düştüğünü söyleyen Alpsoy, Devlet’in mevzuat hazırlamakla, işverenlerin mevzuatlara uygun tedbirleri almakla ve çalışanların da alınan tedbirlere uymakla yükümlü olduğunu ifade etti. 
 

İSG MEVZUATIN ÖZELLİKLERİ

İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı’nın en belirgin özelliklerini “Risk Değerlendirmesi, Çalışanların Katılımı, Uzman Katkısı, Çalışanların Bilgilendirilmesi, Çalışanların Eğitimi ve Koruma Önleme Anlayışı.” şeklinde sıralayan Lütfi Alpsoy, ÇSGB’nin İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerine bakışını ise şu şekilde değerlendirdi: “Denetimlerde ceza yazmak yerine yol göstermek, rehberlik yapmak, süre veren ve eğiten bir kimlikle yola devam etmek. İSG kültürünün oluşması için yoğun kampanyalar geliştirmek” ifadelerini kullandı. Alpsoy’un sunumunun ardından programa verilen arada katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu.
 

ÖĞLE YEMEĞİ İKRAM EDİLDİ

Verilen aranın ardından devam eden 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi, İSGÜM İstanbul Laboratuarı Şefi Abdullah İlgen “Güvenlik Kültürü ve Ana Hatlarıyla 6331 Sayılı Kanun” konulu bir sunum yaptı. Abdullah İlgen’in yaklaşık bir saat süren sunumunun ardından katılımcılara Turkuaz Restaurant’ta öğle yemeği ikram edildi. Öğle yemeğinin ardından ise A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Eğitici Raif Kavran tarafından “Teknik Açıdan İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu” hakkında bilgilendirmede bulunuldu.
 

PROGRAMLAR SUNUMLARLA SON BULDU

2. İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Doç. Dr. Erdem Özdemir’in “İSG Hukuku’nda 6331 Sayılı Kanun ve Güncel Gelişmeler”; HRM Danışmanlık Özlem Erol’un “İSG Uygulamalarının İK Yönetim Fonksiyonları Açısından Değerlendirilmesi” ve Hukukçu Mali Müşavir Av. Muhsin Koçak’ın “İş Kazalarında Oluşabilecek Cezai ve Hukuki Sorumluluklar” konulu sunumlarının ardından son buldu. Program yaklaşık 9 saat sürdü. Peryön Trakya Şube Başkanı Çetin, 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi’nin düzenlenmesine katkı sağlayan sponsorlara ve tüm katılımcılara teşekkür etti.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10