6.7 milyar doların hesabı sorulsun

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Başbakan Erdoğan’ın iktidarı devraldıklarından bu yana IMF ile stand-by anlaşması yapmadıklarına dair açıklamalarıyla ilgili olarak, “Başbakan derha

Tekirdağ 12.05.2013 22:03:00 0
6.7 milyar doların hesabı sorulsun

 Çerkezköy Haber - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İMF ile ilgili açıklamalarına, yazılı basın açıklaması ile cevap verdi.


HAZİN OLDUĞU KADAR GÜLÜNÇ
CHP Ekonomik Politikalar Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Başbakan, IMF’den aldığı borcun son taksitinin ödeneceği 14 Mayıs yaklaştıkça bunu siyaset malzemesi yapmak için heyecanlanıyor. Heyecanlandıkça da ağzından çıkanı kulağı duymuyor” dedi. Faik Öztrak yazılı basın açıklamasında şunları belirtti: “Başbakan, Avrupa İmar Kalkınma Bankası Guvernörler toplantısında yaptığı konuşmada coşmuş ve ‘10 yıl önce IMF'ye 23,5 milyar dolar borçla Türkiye’yi devraldık, o günden bugüne de, IMF ile stand-by anlaşması yapmadık’ demiş. Birincisi, kendinden önceki 42 hükümetin 56 yılda aldığı dış borcun 1.5 katı borcu, 10 yılda kullanıp, ülkenin dış borcunu 207 milyar dolar artıran, 38 milyar dolarlık kamu malını satan bir Başbakan’ın 20 milyar dolarlık IMF borcunu ödemekle ‘övünmesi’ hazin olduğu kadar gülünçtür.”

VATANDAŞA GELİNCE YALAN, BAŞBAKAN’A GELİNCE SİYASET
Başbakan’ın bu konudaki açıklamalarındaki hiçbir cümlede doğruluk payı olmadığını iddia eden Öztrak, “Vatandaş doğruyu söylemediğinde buna yalan, Başbakan doğruyu söylemediğinde buna siyaset diyeceksiniz, bu olmaz. Bir kere, AKP’nin iktidara geldiği 2002 sonunda Türkiye’nin IMF’ye borcu, 22 milyar dolardır. Başbakan, Abdullah Gül Hükümetini sahiplenmiyor ve takvimini 14 Mart 2003 tarihinde kurduğu 59. Hükümetle başlatıyor ise 2003’ün Mart sonundaki IMF’ye olan borç 21 milyar 965 milyon dolardır. Ama bundan daha önemlisi Başbakan’ın IMF uzmanlarının kendine siyaset dersi vermeye kalktıkları için 10 yıldır IMF ile Stand-by anlaşması imzalanmadığını söylemesidir.” diye konuştu.

KİMSENİN HAKKI YOK
Başbakan Erdoğan’a derhal Özel Kalemine talimat vererek, 26 Nisan 2005 tarih ve “B.02.1.HM.0.DEİ.02.00/500/24652” sayılı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığından IMF’ye yazılmış mektubu istemesi çağrısında bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Eğer başbakanlıktan IMF’ye gönderilen o mektup, kendisinden gizli yazıldıysa bunu imzalayan Ali Babacan ve Süreyya Serdengeçti’den, ‘kendinden habersiz IMF ile Stand-by anlaşması imzalamanın’ ve ‘ülkeyi 6,7 milyar SDR (10 milyar dolar) borcun altına sokmanın’ hesabını sorsun. Ancak Başbakan IMF ile Stand-by anlaşmasını başlatan bu mektubun kendi onayıyla yazıldığını hatırlarsa, millete IMF memurlarından hangi siyaset derslerini aldığını açıklasın ve bu beyanı nedeniyle kamuoyundan özür dilesin” ifadelerini kullandı.  Bakanının ve Merkez Bankası Başkanının, Başbakan’dan habersiz imza atmasının vahim, Başbakan’ın atılan bu imzaları sahiplenmeyerek yok saymasının ve millete doğruları söylememesinin ise bir skandal olduğunu söyleyen Öztrak, “ Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanlık makamını bu duruma düşürmeye kimsenin hakkı yoktur.” diyerek açılamasına son verdi.

Haber / Ahmet KILAVUZ

0282 726 91 91
0282 747 65 10