Dünya çocukları Tekirdağ’a geliyor

Bu yıl, ülkemizde 11.’si, ilimizde de 3.’sü düzenlenecek olan 11. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali Tekirdağ il etkinliği tanıtım toplantısı, Vali Yerlikaya’nın başkanlığında yapıldÄ

Tekirdağ 24.05.2013 00:47:00 0
Dünya çocukları Tekirdağ’a geliyor

 TANITIMI YAPILDI

Dün saat 09.30’da Tekirdağ Ramada Otel’de düzenlenen programa Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ Belediye Başkanı Op.Dr.Adem Dalgıç, Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, TASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Adalı, İl Milli Eğitim Müdür Vekili İsmail Bağlar, sponsor firmalar ve basın mensupları katıldı.
 

“140 ÜLKEDEN 2 BİN ÖĞRENCİ GELECEK”

Programda açılış konuşması gerçekleştiren TASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Adalı “Bu yıl Türkiye’de 11.si Tekirdağ’da üçüncüsü Tekirdağ Valiliği himayeleri, Tekirdağ ve Çerkezköy Belediyelerin katkılarıyla, TÜRKÇEDER, TASİAD ve ÇESİAD derneklerinin organizasyonu ile yapılacak olan Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları ‘Evrensel Barışa Doğru’ sloganı ile düzenliyor. Bu yıl 11.’si düzenlenecek Uluslar arası Türkçe olimpiyatlarına beş kıtadan, 140 ülkeden 2 bin öğrenci gelecek. 55 ilde 99 sahnede yapacakları gösterilerle Türkiye insanlarına güzel anlar yaşatacaktır. Bir diğer taraftan ülkelerin en başarılı 13-15’li yaşlardaki çocuklarını, geleceklerini sizlere emanet edip binlerce km uzaklardan ülkemize gönderiliyor. Bu ülkemizde ve insanımıza olan güvenin bir göstergesidir” diye konuştu.
 

“BÜTÜN KATMANLAR TARAFINDAN KABUL GÖRMÜŞTÜR”

“Evrensel Barışa Doğru” sloganıyla, tüm dünyada sevgi ve kardeşlik diliyle şarkıların seslendirileceğini ifade eden Adalı “Şarkı, şiir, halk oyunları, genel kültür, güzel konuşma ve özel beceri gibi 20 ayrı kategoride kıyasıya yarışacak gençler, hem Türkçelerini konuşturacak, hem de yarışacak farklı kültürleri ve ülkemizi tanıyacaklar. Aynı zamanda beş kıtada yaklaşık 140 ülkede Türkiye ile barış köprüleri kuran Türk okulları; ülkemizin, Türkçe’nin ve tüm Türkiye kültürünün, dünyanın dört bir yanından gelen binlerce Türkçe sevdalısı gençle buluşmasını sağlıyor. Türkçe olimpiyatları toplumumuzun bütün katmanları tarafından kabul görmüştür” dedi.
 

“BÖYLE AKTİVİTELERE DESTEK VERİYORUZ”

20 yıldır dünyada Türkiye’nin renk ve desenlerini işleyen Türk okulları sayesinde 2003’te 17 ülkeden 62 öğrencisi ile başlayan olimpiyatların bu yıl ise 140 ülkeden 2 bin kişiye ulaştığını ifade eden Adalı “Kültürlerin kaynaşması, farklı kültürlerden insanların anlaşması dille oluyor. Türkiye’nin dünya ülkeleriyle geliştirdiği ilişkiler, Türkçe öğrenen binlerce gencin mevcudiyeti, ileride dilimizin hak ettiği konuma gelebileceğini gösteriyor. Ülkeler arası sınırların yok olmaya başladığı, zaman ve mekan kavramlarının kaybolduğu bir iletişim çağında yaşıyoruz. Türkiye’nin ve Türk insanının dünyayla iletişim kurmasının zorunluluğunun farkında olmalıyız. Türkçemizi dünyada hak ettiği konuma getirmek, dilimizin daha yaygın şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla, böyle aktivitelere destek veriyoruz” diye konuştu.
 

KATKISI OLANLARA TEŞEKKÜR ETTİ 

Türkçe Olimpiyatlarının Tekirdağ’da 6 Haziran’da gerçekleşeceğini ifade eden Adalı “6 Haziran Perşembe günü saat 21.00’da Tekirdağ’da sahne alacak olan turne ekibinde Amerika’dan, Kenya’ya, Srilanka’dan Fransa’ya, Güney Afrika’dan Nijerya’ya, Suriye’den Arnavutluk’a kadar 25 ülkeden yüze yakın çocuk şarkı, halk oyunu ve özel becerileri ile muhteşem bir gösteri sunacaktır. 11.Uluslararası Türkçe Olimpiyatlar Tekirdağ İl merkezinde bu yıl da himayelerini esirgemeyen ve bizleri yalnız bırakmayan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’ya desteklerinden dolayı Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç’a, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’e, TASİAD ve ÇESİAD Yönetim kurullarına ve sponsorlarımıza teşekkür ederiz. Tüm halkımızı bu vesile ile 6 Haziran Perşembe günü 21.00’da Tekirdağ sahil festival alanında yapılacak şölene davet ediyoruz” diye konuştu. Tekirdağ’da bu yıl 3'üncüsü düzenleyecek olan Türkçe Olimpiyatları'na katkısı bulunanlara teşekkür eden Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr.Adem Dalgıç, “Türkçe artık Dünyanın değişik yerlerinde aranan ve öğrenilmek istenen bir dil olmuştur. Çünkü Türkiye ekonomisi de aynı doğrultuda dünyada yükselen bir ekonomi oldu. Türkiye’nin bu hızlı büyümesi ve gelişmesi diğer dünya ülkelerinde Türkiye ile iş yapma isteği uyandırıyor” dedi. Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
 

”HER ZAMAN DESTEKLERİZ”

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da, “Bu sene 11'incisi düzenlenecek olan Türkçe Olimpiyatları'nın Tekirdağ olarak 3'üncüsünü düzenliyoruz. Bu olimpiyatların geldiği konum koskocaman bir maşallahı hak ediyor. Bunu yürekten söylemek istiyorum. Bu etkinlik izleyen herkesi gerçekten çok etkiliyor. Daha da ileriye gidecek şekilde devamının gelmesini yürekten istiyor ve her zaman destekleyeceğimi ifade etmek istiyorum. Dünya üzerinde bütün ülkelerde olabilmesi için büyük bir gayret var. Bu gayretin de mutlaka başarıya ulaşacağına inanıyorum” dedi.
 

VALİ KAZAKLARIN YÖRESEL KIYAFETİNİ GİYDİ

Türkçe Olimpiyatlarının yalnızca Tekirdağ Valiliği himayesinde yapılmadığını söyleyen Yerlikaya, “Bu organizasyon, Tekirdağ Valisi olarak yalnız benim değil, Tekirdağ'da yaşayan 853 bin vatandaşımızın gönülden destek ve himayeleriyle gerçekleşecektir” diye konuştu. Yerlikaya, 6 Haziran akşamı saat 21.00'da yapılacak olan Türkçe Olimpiyatları’na tüm Tekirdağlıları davet etti. Konuşmaların ardından Türkçe Olimpiyatları kapsamında Tekirdağ’a gelen ve tanıtım toplantısına katılan Kazakistanlı bir öğrenci, Vali Ali Yerlikaya’ya ülkesinin yöresel kıyafetlerini hediye etti. Kazakistanlı öğrencinin hediyesinin kendisini çok mutlu ettiğini belirten Vali Ali Yerlikaya, kıyafeti giyerek basın mensuplarına poz verdi.
 

Haber / Faik Onur KAYA

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10