Siyaset Akademisi’nde siyaset

Siyaset Akademisi 6. hafta eğitimi verildi. Eğitimin birinci bölümünde öğretim görevlisi Ahmet Fidan Kent Vizyonu ve Kentleşmeyi anlattı. Akademi eğitiminin ikinci bölümünde Amasya Millet Vekili Prof. Dr. Naci Bos

Çerkezköy 27.05.2013 01:22:00 0
Siyaset Akademisi’nde siyaset

 Çerkezköy Haber -  Çerkezköy siyaset akademisi 6. hafta eğitimi önceki akşam saat 14.30’da Halk Eğitimi Merkezi’nde gerçekleştirildi.


KENT VİZYONU VE KENTLEŞME
AK Parti Çerkezköy İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen Yerel Yönetimler-3 konulu Siyaset Akademisi’nin 6. Hafta programında AK Parti Amasya Millet Vekili Prof. Dr. Naci Bostancı,  ‘Deneyim ve Vizyon Paylaşımı’ konusunu işlerken, Ahmet Fidan ise ‘Kent Vizyonu ve Kentleşme’ konusunda bilgilendirmede bulundu. Programın birinci bölümünde konuşan Ahmet Fidan, kentleşmenin bir süreç sonucunda sağlandığına dikkat çekerek, “Bu süreç içerisinde üç ana esas bulunmaktadır. Bunlar politika, strateji ve taktiktir. Çevredeki gelişmeleri iyi tahlil etmek gerekir. Bu gelişmelerden en uygun olanı seçmeye ise strateji adı verilir.  Bunun için çevre alternatiflerini çok iyi değerlendirmek gerekir” diye konuştu. 

KUL HAKKIDIR
Davutpaşa’da yapılmış olan bir sokak çalışmasının bilim ve teknikle alakası olmadığını söyleyen Ahmet Fidan, “Bu sokağın altyapısında her türlü unsur bulunmasına rağmen arıza olacağı hesap edilmeden sokak, beton dökülerek kapatılmıştır. Bunu kentleşmeyle alakası yoktur. İşin doğrusu bu takoz kafalılıktır, despotluktur ve kul hakkı yüklenmektir.” diye konuştu. Yapılacak olan hizmetlerin yaşanılan zamanın şartlarına göre değil, çok uzak geleceğe göre yapılması gerektiğini ifade eden Fidan, “Kent vizyonu ve kentleşmenin ideal bir şekilde yapılabilmesi için gerçekleştirilen iş,  bu güne göre değil, yarına göre değil görebildiğimiz ölçüde çok uzun zamana göre yapılmalıdır. Yapılacak olan iş bana, sana ya da ona göre değil umuma yönelik şekilde düşünülerek yapılmalıdır. İşte vizyon budur” ifadelerini kullandı. 

ERGONOMİ UYUMDUR
Konuşmasında kent tanımına da değinen Fidan, ”İnsan ihtiyaçlarının insanca karşılandığı mekân ve insan bileşimine kent denir. Bu bileşenler ihtiyaç ergonomisine göre hayata geçirilir. Ergonomi bir uyum ya da ahenk olarak tanımlanabilir. Yani insan, eşya ve mekân uyumudur. Kentler insan ihtiyaçlarına çözümlerin üretildiği yerler olarak da tanımlanabilir” dedi. Çerkezköy Atatürk Viyadüğü’nün kent tanımıyla bağdaşmadığını, yapılış şeklinin ergonomik olmadığının altını çizen Fidan, “Atatürk Viyadüğü Çerkezköy’le örtüşmeyen bir tarzda yapılmıştır. 60 km hızla giden arabanın ters dönmesine neden olabilecek şekilde inşa edilmiş.  Yüksekliği başka bir muammadır.  Adeta altından kruvaziyer gemileri geçiyormuşçasına yüksek bir şekilde inşa edilmiş. Hangi mühendisin kaleme aldığını bilmediğim bu viyadük, maalesef ki konumuzun bir parçası olan ergonomi ile bağdaşmamaktadır” değerlendirmelerinde bulundu.

AVANTAJLAR NEDENİYLE KENTLEŞME
Kentleşmenin nedenleri konusuna da değinen Fidan sözlerine şöyle devam etti: “2000’li yıllara kadar kentleşme sürecinin çok hızlı bir şekilde yaşanmasının nedenleri çok değişiktir. Biz bu nedenler arasından yalnızca ilk sıralarda yer alanlarını sıralayabiliriz. Kentleşmenin nedenleri, istihdam imkânları, eğitim ve sağlık avantajları, kentsel ve kamusal hizmet avantajları, metropolleşme süreci ve ulaşım imkânlarıdır.”
Siyaset Akademisi 6. Hafta çalışmalarının ikinci bölümünde söz alan, Amasya Millet Vekili  Prof. Dr. Naci Bostancı da Deneyim ve Vizyon paylaşımı konusunu işledi. Akademik bilgilerden ziyade siyasi konulara ağırlık veren Naci Bostancı, AK Parti Hükümeti tarafından başlatılan açılım sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Birkaç komisyonda görev yaptığını belirten Naci Bostancı, ”Bu günlerde sentetik dillerle ülke meselelerini çözmeye yönelik uğraşlar içerisinde olanların yanıldığını söylemek istiyorum. Terörün nedenlerini bilmeden terör çözülemez. Bu nedenle hem nedenleri iyi bilmek hem de dinlemek lazım” dedi.

BENDEN ÇALINAN BİR YIL
1980 yılında Siyasal Bilimler Fakültesi’nden mezun olduğunu söyleyen Bostancı sözlerine şöyle devam etti: “1980’li yıllar, Türkiye’nin en buhranlı yıllarıydı. Bölünmüş ve kurtarılmış bölgelerde pisliklerin hakkından gelen kahramanlar vardı. Bizde Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun yanındaydık. Bir gün yargılanmak üzere götürüldük. Savcıya suçum nedir diye sorduğumda, müzekkereye bakıp bakıp daha sonra ‘Suç Bulacağız’ diyerek beni Mamak Cezaevi’ne götürdüler. Neden ve niçin yattığımı dahi öğrenemedim. Kısacası bir yıl Mamak Cezaevi’nde yattım” diye konuştu.

KAN VE GÖZYAŞI DURACAK
Çözüm sürecinin başladığını ve komisyonun başında kendilerinin olduğunu ifade eden Bostancı, “17 kişilik komisyonun 11 üyesi tamam. Çalışmalarımıza başladık. Her gün artan bir destekle çalışmalarımıza devam ediyoruz.  Halkımızın desteğiyle bunu başaracağız. Bizim buna ihtiyacımız var. İnsanlar ağlamamalı, kan akmamalıdır.” diye konuştu.    

KATILIM YOĞUN OLMADI 
Çerkezköy AK Parti İl başkanlığı tarafından 6. sı sunulmuş olan siyaset akademisine Çerkezköy AK Parti İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce,  Ak Parti İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Bahçekapılı, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi Başkanı Hayrettin Çetinkaya ve AK Parti üyesi vatandaşlar iştirak etti. 

Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10