Bakan Eroğlu’ndan Tekirdağ’a 62 yeni müjde

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Tekirdağ’da 19 tesisin temel atma töreni ve açılışı için önceki gün geldiği Çerkezköy’de Tekirdağ’a yeni müjdeler verdi. Tekirdağ’a 62 ye

Çerkezköy 27.05.2013 01:40:00 0
Bakan Eroğlu’ndan Tekirdağ’a 62 yeni müjde

 Çerkezköy Haber – Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, tamamlanan ve yeni yapılacak 19 tesisin açılışı ve temel atma töreni için önceki gün saat 10.30’da Çerkezköy’e geldi.

 

POLİSEVİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Protokol üyeleri ve partililer tarafından karşılanan Eroğlu, Hükümet Konağı önündeki tören alanına geçmeden önce Çerkezköy Polisevi’ni ziyaret etti. Burada basın mensuplarına açıklama yapan Eroğlu, Çerkezköy ve Tekirdağ halkına birçok müjde vermeye geldiğini belirtti. ÇTSO Başkan Adayı Süleyman Kozuva ve ekibi de Bakan Eroğlu, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili T. Ziyaeddin Akbulut ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Polisevi’ndeki ziyaretin ardından Bakan Eroğlu ve beraberindekiler, Hükümet Konağı önünde hazırlanan tören alanına geçti. T
 

PROJELER KISA SÜREDE HAYATA GEÇTİ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Ergene Eylem Planı ile ilgili hazırlanan film sunuldu. Törende konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem 2012 Ekim ayı içerisinde yaşanan sel felaketinin ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın çok kısa bir sürede harekete geçtiğini belirtti. Bu doğrultuda hazırlanan projelerin kısa sürede tamamlandığını belirten Ertem “Bu duyarlılık, hükümetimizin bölgemize ve Ergene sorununa ne kadar önem verdiğinin göstergesidir” dedi. Belediye olarak proje kapsamında 90 bin metrekare alanda yeşillendirme çalışması yapacaklarını söyleyen Ertem, sel felaketinin yaşanmasının en büyük nedenlerinden birisinin de Çorlu Deresi suyolunun tıkanması olduğunu söyledi.
 

YENİDEN PROJELENDİRİLMESİ GEREKİYOR

Başkan Ali Ertem Çorlu Deresi’nde de en kısa sürede projelerin hazırlanıp çalışmalara başlanılması gerektiğine de değinerek “Proje, Pınarça Deresi ile aynı olursa yüksek meblağlı kamulaştırmalar yapılması gerekecek. Her bir metrekare için 15 metrekare kamulaştırma yapılması gerekecek. Sel felaketinin tekrar yaşanmaması için deredeki suyun akışına engel olan köprü ve demiryolu geçitlerinin lokal anlamda yeniden projelendirilmesi gerekiyor” dedi.
 

ÇERKEZKÖY VE BÖLGEYE ÖNEM VERİLMELİ

DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı da törende yaptığı konuşmada, 19 tesisin temel atma ve açılış töreninde bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek “Taşkın riski sebebiyle Çerkezköy’e ve bölgeye önem verilmelidir. Bu kapsamda 18'i taşkın koruma, biri de taşıma amaçlı olmak üzere 19 tesisin açılışını ve temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Naip Barajı’nın yapımının yüzde 22’si tamamlandı. Bu projenin tamamlanmasının ardından bölgenin su ihtiyacının büyük bölümü tamamlanmış olacak” diye konuştu.
 

BU KADAR HİZMETE ALIŞKIN DEĞİLİZ

Törende konuşan AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut da töreni Orman ve Su Bayramı olarak nitelendirerek “Hükümetten şikayetçiyiz. Biz Tekirdağ olarak bu kadar yatırım almaya alışmadık. En fazla vergi veren iller arasındayız. Fakat, vergilerin geri dönüşümü noktasında karşılığını almada ülke genelinde son sıralardaydık. AK Parti ile birlikte yatırımlar o denli arttı ki takip edemez olduk. Yıllardır içimizi sızlatan Ergene sorunu da çözülüyor" dedi.
 

EN GÜZEL CEVAP

Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve diğer bazı bölgelere ait projelerin olduğunu fakat Trakya’ya ait bir projenin olmadığını söyleyen Akbulut “Başbakanımız ve Bakanlığımız sayesinde artık bizim bölgemiz için de hazırlanmış bir büyük projemiz var. 10 milyar TL’lik Trakya Gelişim Projesi’nin (TRAGEP) ele alınması, hükümetimizin Trakya'ya verdiği önemin göstergesidir. Tekirdağ Büyükşehir olacak da ne olacak diyenlere en güzel cevabı TRAGEP ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı veriyor. Tekirdağ Büyükşehir olunca işte bunlar olacak, yatırım olacak. Bu proje ile Trakya'da, Tekirdağ'da altyapı, sulama, içme suyu, orman, ıslah gibi konularda büyük bir atılım olacak” diye konuştu. Akbulut, projede emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
 

DERİN DEŞARJINI SAĞLAYACAĞIZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği kutlama ve teşekkür mesajının okunmasının ardından konuşan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da Ergene Eylem Planı'nın daha önce yine Çerkezköy'de açıklandığını anımsattı. Projenin tamamlanmasının ardından bir daha sıkıntı yaşanmayacağını söyleyen Yerlikaya “Islah OSB sürecinde de Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın desteğini gördük. Temmuz ayında ıslah ibaresinden kurtulup imar yetkisini alacağız. Nasıl ki İstanbul’un çılgın projesi varsa bu da bizim çılgın projemiz. Dokuz OSB'nin arıtılmış suyunun Marmara Denizi'ne derin deşarjını sağlayacağız. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 

3 SEBEPLE ÇERKEZKÖY’E GELDİM

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu da törende yaptığı konuşmada, 3 sebepten dolayı Çerkezköy’e geldiğini ifade etti. 19 tesisin temel atma ve açılışı için geldiğini söyleyen Eroğlu “Bu tesislerin yaklaşık maliyeti 46 milyon TL. Tekirdağ bizim için çok önemli. Buraya ne yapılsa azdır. Tekirdağ Türkiye’ye büyük katma değer sağlıyor. Tekirdağ’a giderken elimiz boş gitmeyelim dedik. 62 tane müjde ile geldik. Bunun toplam maliyeti 640 milyon TL. Tekirdağ’a hayırlı olsun. Sözümüz senettir bunları da gerçekleştireceğiz. Büyükşehir olunca işte bu olacak yatırımlar gelecek”  ifadesini kullandı.
 

10 MİLYAR TL’LİK YATIRIM YAPILACAK

Konuşmasını yeni bir müjde vererek sürdüren Bakan Eroğlu “Trakya gelişim projesini (TRAGEP) ilan ediyoruz. Buradan müjdesini vermenin mutluluğunu yaşıyorum” dedi. Bu proje kapsamında Tekirdağ’a 10 milyar TL’lik yatırım yapacaklarını söyleyen Eroğlu “Barajlar, göletler, sulama içme suyu isale dere ıslahı ağaçlandırma taşkın önleme meteoroloji aklınıza ne gelirse hepsi olacak” diyerek projenin hayırlı olmasını temenni etti.
 

TÜRKİYE’NİN BAŞI DİK

Son 10 yılda ülkede önemli adımların atıldığını ifade eden Eroğlu “Dünyada artık başı dik, güçlü bir Türkiye var. Borçlarımızın tamamını ödedik. IMF adıyla bilinen bir kuruma 23.5 milyar dolar borcumuzu 14 Mayıs’ta temizledik. Artık onlar bizden borç ister duruma geldi. Geçmişte 1 gölet 15-20 yılda bitmezdi. Trakya’daki çalışmalar hep bizim dönemimizde başladı. Bizden önce çok yapılmamış. Geçtiğimiz dönem devletin borçlanma faizi yüzde 60’tı. Bütçenin büyük bir bölümü faiz ödemesine gidiyordu. Vergilerin yüzde 86’sı faize gidiyordu. Şimdi devletin borçlanma faizi yüzde 4.76. Artık bütçe yatırıma gidiyor” şeklinde konuştu.
 

 

ONLAR İÇİN BİR DEVLET KUŞUDUR

Türkiye’nin ekonomide dünyada 16’ncı sıraya yükseldiğini belirten Eroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Hedef 2023’te Türkiye’yi dünyadaki 10 büyük ekonomi arasına taşıyacağız. Gençler için hedefimiz 2053 yılı. Yeni doğanlar için de hedef 2071. 20. asra mührü vuracak olan millet bizim milletimizdir, Türk milletidir” dedi. Ergene’nin kangren olmuş bir mesele olduğunu ifade eden Eroğlu “Ergene’yi kurtarmak için 3 milyar 240 milyon TL’lik Şafak harekatı başlattık. Belediyenin mükellefiyetindeki tesislerini yapıyoruz. 10 binden fazla nüfusu olan yerlerdeki tesisleri DSİ yapacak. 12 tanesini DSİ yapsın diye talimat verdik. Bunların peyder pey temellerini atacağız. Bu yıl hepsinin temelini atacağız, 2014 yılı sonunda hepsi bitecek. Nüfusu 10 binden az olanları SUKAP kapsamına aldık. Dağınık sanayiler için ıslah OSB kanunu çıkardık. Bu onlar için bir devlet kuşudur. 7 ıslah OSB artık Temmuzda ıslahtan kurtulacak, onların belgeleri verilecek. Bu sene onların da atık su artırma projelerinin temelini atacağız”
 

DSİ DESTAN YAZIYOR

Bazı dereleri ıslah ettiklerini, kalan tüm dereleri de ıslah edeceklerini söyleyen Eroğlu Tekirdağ’da 34 tane gölet ve sulama tesisi yapacakları müjdesini de verdi. DSİ’nin burada destan yazdığını ifade eden Eroğlu “11 bin 640 dekar arazide çalışma yapmışız. 5 milyon fidan diktik. 384 kilometre yol yatırımı yaptık.  Tekirdağ’da 6 tane otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurduk. Muratlı, Şarköy ve Marmaraereğlisi’ne 3 tane daha kuracağız. Tekirdağ’a yatırımlarımız hızla devam edecek” dedi.
 

TEMELLERİ BAKAN EROĞLU ATTI

Bakan Eroğlu konuşmasının ardından Pınarça deresi taşkınlardan koruma tesisi yapım işi ihalesini alan müteahhit firma yetkililerinden, tesisin 29 Ekim 2013 saat 12.59’da tamamlanması için söz aldı. Temel atma öncesi Şarköy’de bulunan Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Işık, DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Salih Bostancı ve Müteahhit Ömer Alansal ile canlı bağlantı kurularak, maliyeti 15 milyon TL olan Tekirdağ Çokal Barajı Tekirdağ Şarköy Yol rölokasyonu ve maliyeti 5 milyon 41 bin 700 TL olan Çerkezköy Pınarça Deresi Taşkınlardan koruma tesisi eş zamanlı atıldı. 
 

ERTEM’İ MAKAMINDA ZİYARET ETTİ

Temel atma ve açılış töreninin ardından Bakan Veysel Eroğlu, beraberindekilerle birlikte Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’i ziyaret etti. Belediye girişinde Ertem ve belediye personelleri tarafından karşılanan Eroğlu belediyenin çalışmalarına ilişkin Ertem’den bilgiler aldı. Eroğlu, daha sonra Çerkezköy Belediyesi Ziyaret Defteri’ne duygularını aktarırken, Başkan Ertem de ziyaret anısına Bakan Eroğlu’na Tekirdağ’a özgü ibrik hediye etti.
 

KERMES AÇILIŞINA KATILDI

Belediye ziyaretinin ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Çerkezköy İmam Hatip Orta Okulu Okul Aile Birliği tarafından okul yararına düzenlenen kermesin açılışını yaptı. Kermesten elde edilecek gelirin okul ihtiyaçları kapsamında kullanılacağını belirten Çerkezköy İmam Hatip Ortaokulu Müdürü İsa Çetin, Bakan Eroğlu’na Hat işlemeli tablo hediye etti. Kermes açılışının ardından AK Parti Çerkezköy İlçe Teşkilatı’nda partililer ile bir araya gelen Bakan Veysel Eroğlu, daha sonra Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret etti.
 

KIRKLARELİ’NE HAREKET ETTİ

Bakan Eroğlu ve protokol üyeleri burada ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Gürdal Adal ve Saim Buyruk, ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dursun Ali Tever tarafından karşılandı. Basına kapalı yaklaşık 1 saatlik toplantının ardından Turkuaz Restaurant’ta yemek yiyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, saat 16.00 sıralarında Çerkezköy’den ayrılarak Kırklareli’ne hareket etti.
 

KATILIM YOĞUNDU

Temel Atma ve Açılış töreni programına Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfü Akça, AK Parti Tekirdağ Milletvekili T. Ziyaeddin Akbulut, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Orman ve Su İşleri Müsteşar yardımcısı Sedat Kadıoğlu, DSİ 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, Tekirdağ İl Jandarma Komutanı Albay Kazım Rıfkı Ayan, Tekirdağ Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcıları Habip Bilgin ve Gökhan İnce, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Kambur, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, AK Parti Tekirdağ İl Yönetim Kurulu üyesi Sait Yazı, Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, DSİ Müdürleri, Orman ve Su İşleri İl Bölge Müdürleri, Meteoroloji Müdürlüğü Yetkilileri, AK Parti İl ve İlçe Yönetimleri, ÇTSO Başkan Adayı Süleyman Kozuva ve ekibi, partililer ve çok sayıda davetli katıldı.
 

Haber / Gülveren VATANSEVER

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10