Bozuk ormanların rekabilitasyonu devam ediyor

Tekirdağ genelinde ve Çorlu Seymen Köyü sınırlarında ağaçlandırma çalışmaları ve bozuk ormanların rehabilitasyonu sürüyor.

Çorlu 30.06.2013 16:37:00 0
Bozuk ormanların rekabilitasyonu devam ediyor

 RÜZGAR TESİSİ PERDESİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Şarköy Güzelköy’de orman köylülerinin talebiyle fıstıkçamı dikilmek üzere hazırlanan 610 dekar araziden sonra yine Şarköy Kocaali köyünde yapılan projelendirmelere göre 3.650 dekar alanda çalışmalara başlandığını belirten yetkililer “Diri örtü temizliği ve toprak işleme şeklinde arazi hazırlığı devam eden sahalarda sonbaharda endüstriyel plantasyon kızılçam ve sahil çamının yanı sıra köylere gelir getirici ağaç türlerinin dikimleri devam edecek. Ayrıca gelir getirici türlere yönelik yapılacak dikimlerde meyve verimini artırmak ve rüzgar erozyonunu önlemek amacıyla servi fidanı dikilerek rüzgar perdesi tesisi gerçekleştirilecek” dedi. 
 

10 BİN DEKAR ALAN AĞAÇLANDIRILACAK

Orman Genel Müdürlüğünün başlattığı eylem planları kapsamında İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, Ağaçlandırma Daire Başkanı İbrahim Yüzer, Tekirdağ Orman İşletme Müdürü Mehmet Uzun ve Ağaçlandırma teknik heyeti makinalı toprak işleme çalışmalarını inceledi. Tekirdağ Orman İşletme Müdürü Mehmet Uzun, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ortaya koyduğu Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Tekirdağ’da özel ağaçlandırmalarla birlikte yılda ortalama 10 bin dekar alanın ağaçlandırıldığını ifade ederek “2013 yılında bu sahalara 450.000 adet fidan dikilmiştir. 2014 yılında yapacağımız çalışmalarla Ergene’de ağaçlandırma çalışmaları bitirilecektir” diye konuştu. 
 

YAKACAK ODUN İHTİYACI KARŞILANACAK

Mehmet Uzun, yapılan çalışmalarda orman köylüsünü desteklemek için ceviz, badem, fıstıkçamı, ıhlamur ve adaçayı gibi gelir getirici türlere önem verdiklerini ifade ederek “Çorlu İlçesi Seymen Köyü’nde de yapılan projeler dahilinde bozuk ormanları rehabilite etmek amacıyla arazi hazırlığına başladık. Sonbahar ve kış aylarında dikim çalışmaları bitirilecek. Bozuk meşeliklerde yapılacak arazi hazırlığında sahadan çıkan odunların, bedeli karşılığında Seymen Köyünün yakacak odun ihtiyacını karşılamakta kullanılacak. Değerlendirilemeyecek derecede ince meşeler ise mangal kömürü yapılarak ekonomiye kazandırılacak” dedi.  Mehmet Uzun, 2013 yılında ayrıca 610 dekar demiryolu ağaçlandırması, 450 dekar karayolu, 40 dekar köy yolu ağaçlandırması için arazi hazırlığının bitirildiğini, özel ağaçlandırma sahalarıyla birlikte önümüzdeki sonbahar kış sezonunda Tekirdağ’da 700 bin fidan dikileceğini, ilkbaharda dikilenlerle birlikte 2013 yılında toplam 1 milyon 150 bin adet fidan dikilmiş olacağını belirtti.
 

Haber / Türker ÖZKAN

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10