Ecevit barış adamıdır

1570 yılında Türkler tarafından fethedilen Kıbrıs’ın 1963-1974 yılları arasında Rumlar tarafından katliama zorlandığını belirten Çerkezköy Ulusal Gençlik Derneği Başkanı Erdal Darçı

Çerkezköy 22.07.2013 22:46:00 0
Ecevit barış adamıdır
 Çerkezköy Haber - Çerkezköy Ulusal Gençlik Derneği (Ulusder) Kıbrıs Barış Harekatı’nın 39’uncu yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

307 YIL OSMANLI İMPARATORLUĞU YÖNETİMİNDE KALDI
Önceki gün saat 18.00’da düzenlenen basın açıklamasında konuşan Çerkezköy Ulusal Gençlik Derneği Başkanı Erdal Darçın, “1570 yılında Türkler tarafından fethedilen Kıbrıs, 307 yıl Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kaldıktan sonra 1878 yılında 2. Abdulhamid döneminde hükmü Osmanlılarda kalmak şartıyla İngiltere’ye kiraya verildi. 1. Dünya savaşında Osmanlı İmparatorluğu ve İngiltere’nin ayrı saflarda yer almasından dolayı 1914’de İngiltere adayı tek taraflı ilhak eder. 1950’li yıllarda İngiltere, Amerika’nın çabasıyla NATO üyesi ülkeler arasında çatışma çıkmaması için adadan çekildi. 1959 Zürich anlaşmasıyla Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’ın üstlendiği egemenliği sınırlandırılmış bir Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu” dedi.

BARIŞ İÇİN SAVAŞTIĞINI BÜTÜN DÜNYAYA GÖSTERDİ
Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in “Kanı ve göz yaşını durdurmak için barış için savaşıyoruz” sözünü hatırlatan Darçın, “1960 anlaşmasına göre Rumlar ve Türkler Kıbrıs Cumhuriyeti’nde eşit haklara sahiptiler. Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar olan süre içinde Rumlar Türkler üzerinde katliam yapmaya başladı. Bu sorun katlanılmaz boyutlara ulaşmıştı. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit dünyayı karşısına alarak bu insanlık ayıbına ve soykırım derecesine varan katliamlara son vermek adına Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştirdi. Vermiş olduğu demecinde “Biz sadece savaş için değil, barış için adaya gidiyoruz. Yalnız Türklere değil, Rumlara da barış getirmek için adaya gidiyoruz” dedi. Bülent Ecevit, o gün ki duruşu ile  gerçekten savaştan yana olmadığını bütün dünyaya gösterdi” dedi.

KIBRIS AKDENİZ’İN SAVAŞ GEMİSİDİR
Çerkezköy Ulusal Gençlik Derneği olarak Kıbrıs Barış Harekatı’nın kahramanı Bülent Ecevit’i rahmet ve şükranla andıklarını ifade eden Darçın, “Ulusal davamız diyerek onun bu mirasına sahip çıkacağımızı belirtmek istiyorum. Kıbrıs yalnız Türkiye’de komşular için değil bir çok devlet için stratejik önem arz etmektedir. Kıbrıs bulunduğu konum nedeniyle petrol ve doğalgaz hatlarının geçiş güzergahıdır. Ortadoğu’nun kontrol edilebileceği üs konumundadır. Kıbrıs kısaca Akdeniz’in savaş gemisi konumundadır. Bu yüzden Kıbrıs’ın hem Türkiye’nin çıkarları açısından hem de oradaki soydaşlarımızın barış ve özgürlük içinde yaşayabilmesi için ulusal davamızdır. Bu dava kaderine terk edilemez. Rahmetli Bülent Ecevit Türkiye’deki icraatları ile de barış adamıdır. Toplumları birleştiren ve kaynaştıran bir siyaset adamıdır. Bugün ki Başbakan gibi kutuplaştıran, kalıplaştıran ve kavgaya dönüştüren başbakan yolu çizmemiştir. Onun ulusal birlikçi tavrı her zaman örnek teşkil etmiştir” diye konuştu.

Haber / Faik Onur KAYA
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10