Lozan, eşi görülmemiş bir siyasal zaferdir

Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Örgütü Eğitim Sekreteri Nejdet Ertürk, Lozan Barış Antlaşması'nın 90. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Lozan’Ä

Çerkezköy 25.07.2013 00:37:00 0
Lozan, eşi görülmemiş bir siyasal zaferdir
 Çerkezköy Haber - Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Örgütü Eğitim Sekreteri Nejdet Ertürk Lozan Anlaşmasının 90.yıl dönümü nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı.
 
YAZILI BİR AÇIKLAMA YAPTI
Yeni Türk devletinin askeri zaferini taçlandıran, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü emperyalist devletlere kabul ettiren ve Türk devletinin uluslararası topluluklarda yer almasını sağlayan tarihi bir belge olan Lozan Barış Antlaşması’nın 90. yıldönümünü kutladıklarını belirten Çerkezköy İlçe Örgütü Eğitim Sekreteri Nejdet Ertürk “ 24 Temmuz 1923 Ulusal Kurtuluş Savaşı ile emperyalizme karşı gösterdiğimiz direnç, ezilen tüm uluslara örnek teşkil etmiş, tarihin sayfalarına Türk ulusunun onurlu mücadelesi olarak geçmiştir. Tam bağımsızlık ilkesini varoluş nedeni ve yaşam biçimi olarak kabul eden bir ulusun gücünü, tüm dünyaya kanıtladığı belge olan Lozan Barış Antlaşması, sonuçları açısından, dünya siyasi tarihi için de son derece önemli bir antlaşma olarak tarihte yerini almıştır” dedi.
 
“DÜNYA TARİHİ İÇİN BÜYÜK BİR DÖNÜM NOKTASIDIR”
Cumhuriyetin, Lozan Antlaşması’nın kazanımları üzerinde yükseldiğini, Atatürk ve Cumhuriyet devrimlerinin bu temel üzerinde kurulduğunu belirten Ertürk, “Yalnızca bağımsızlık ve özgürlük isteyen Türkiye, Lozan'da Batılı ülkelerle eşit konumda masaya oturmuş, yeni Türk Devleti'nin varlığını dünyaya kabul ettirmiştir. Antlaşma kurallarıyla Ulusal And çerçevesinde sınırları saptanan Türk Devleti'nin ekonomik ve siyasal bağımsızlığı, ülkesi ve Ulusu'yla bölünmez bütünlüğü, uluslararası düzeydeki eşitliği, egemenliği ve hakları hukuksal ve siyasal yönden tüm dünyaca tanınmıştır. Antlaşma ile ayrıca, çağdaş dünyayla bütünleşmeyi ve bağımsız yaşamayı hedefleyen bir devletin kabul edemeyeceği ayrıcalıklara tüm sonuçlarıyla birlikte son verilmiştir. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan benzer antlaşmalardan bugün geçerliliğini ve güncelliğini koruyan tek belge olan Lozan Barış Antlaşması, yalnızca Türk tarihi için değil, dünya tarihi için de büyük bir dönüm noktasıdır” diye konuştu.
 
“TEK AYAKTA KALANDIR”
Mustafa Kemal Atatürk’ün Lozan’ı “Türk ulusuna karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr antlaşması ile tamamlandığı sanılmış, büyük bir yok etme eyleminin yıkılışını bildirir bir belgedir ve tarihte eşi benzeri görülmemiş bir siyasal zaferdir” diye tanımladığını ifade eden Ertürk “ Lozan, I. Dünya Savaşı’nı bitiren antlaşmalardan tek ayakta kalandır. Sevr’in karanlığı Lozan’ın aydınlığına, köleliği hürriyete, sömürgesi bağımsız devlete dönüşmüştür. Lozan ile kazanılan bu büyük başarı, bu milletin acı ve fedakarlık dolu savaş cephelerinde ödediği bedellerin, insanlık tarihi önünde zaferle onaylanmasıdır. Bilinmelidir ki Sevr’i yırtıp atan halkımız, Lozan Antlaşması ile kazanmış olduğu haklarını ve tam bağımsızlığını sonsuza kadar koruma gücüne ve iradesine sahiptir. Ülkemiz tarihinin en ağır tehditleriyle karşı karşıya bulunduğu bugünlerde yurdumuzun tapusu olan Lozan Barış Antlaşması’nı hatırlamak ve sahip çıkmak hepimize düşen kutsal bir görevdir. Lozan Antlaşması'nın yıldönümünü kutlarken başta Atatürk olmak üzere kararlarıyla Lozan görüşmelerine yön veren TBMM üyelerini, Lozan görüşmelerini yürüten İsmet İnönü ile çalışma arkadaşlarını gönül borcu ve saygıyla anıyoruz” dedi.
 
 Haber/Faik Onur KAYA
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10