Atık su tesisi çalışmalarında sona yaklaşılıyor

Çerkezköy’de 57 bin hektarlık alana yapılması planlanan atıksu arıtma tesisi için dün saat 14.00’da Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Çerkezköy 13.08.2013 22:29:00 0
Atık su tesisi çalışmalarında sona yaklaşılıyor
 BELEDİYELERDEN İSTENDİ
Toplantıda konuşan Dİ Mühendislik yetkilisi Soner Yılmazeli proje hakkında bilgiler verdi. Yılmazeli,  Devlet Su İşleri Müdürlüğü tarafından Çerkezköy Belediyeler Atıksu Arıtma tesisi yapma ve işletme birliği adına Çerkezköy sınırları içinde Mimar Sinan Mahalallesi 102.Cadde 1 nolu parsel üzerinde 57 dekar alanda Çerkezköy Atıksu Arıtma Tesisi projesinin yapılması planlandığını ifade ederek “Bu bağlamda iş bu ÇED başvuru dosyası hazırlandı. Orman ve Su işleri Bakanlığı Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Ergene Nehri’nin su kalitesinin kısa vadede üç yıl, üçüncü sınıf, orta vadede beş yıl ikinci sınıf su kalitesine çıkarabilmesi için havzadaki tüm belediyelerin atıksu arıtma tesislerini kurmasını istedi” dedi.
 
SÖZLEŞMESİ 2012’DE İMZALANDI
Tekirdağ Çerkezköy Belediyeler Birliği Atıksu Arıtma Tesisi Proje Yapım İşine yönelik olarak 29 Mart 2012 tarihinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İçmesuyu Dairesi Başkanlığı ile ER-GE Proje Müh.Müş ve Tic.Ltd.Şti arasında Çerkezköy Belediyeler Birliği Atıksu Arıtma Tesisi uygulama projelerinin hazırlanması için sözleşme imzalandığını anımsatan Yılmazeli “Çerkezköy Belediyeler Birliği Atıksu Arıtma Tesisi inşaatının tamamlanmasından sonra işletilmek üzere Çerkezköy Çevre Belediyeler Atıksu Arıtma Tesisi Yapma ve İşletme birliğine devredilecektir. Çerkezköy Belediyeler Birliği Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtılan suyun deşarj edileceği alıcı ortam ise Çorlu Deresi’dir” ifadesini kullandı.
 
İKİ KADEMEDE YAPILACAK
Yılmazeli, projenin süresinin 2045 yılına kadar olduğunu belirterek “Tesis iki kademede yapılacak. İlk kademede tesisler 2030 yılı ihtiyaçlarına göre projelendirildi. Bunun ilk bir yılı proje yapımı ve ihale dönemi ile diğer bir yıl ise yatırımlar yapılacak. İkinci kademe tesisleri ise 2030 yılından önce devreye alınacak, bu çerçevede tüm nüfus ve debi projeksiyonları da gözden geçirilerek gerekirse revizyondan geçirilip ikinci kademe tesislere ait ihale çalışmalarına başlanacak” dedi.
 
GÜRÜLTÜ SEVİYESİ DÜŞÜRÜLECEK
İnşaat sırasında oluşabilecek atıkların bertarafı ve toz oluşumunu engellemek için ilgili yönetmeliklere uyulacağını söyleyen Yılmazeli, kazı sırasında oluşabilecek gürültü için de gerekli önlemlerin alınacağını ve gürültü seviyesinin düşürüleceğini söyledi.
 
GEÇİCİ OLARAK DEPOLANACAK
Arıtma tesisinin işletilmesi sırasında oluşabilecek çevresel etkilerin pompa, motor, pervanelerden kaynaklanacak gürültü, kısmi oluşabilecek koku problemi, arıtma sonucunda çamursuzlaştırma ünitesinden çıkacak katı atık olduğunu ifade eden Yılmazeli, “Alandan çıkarılacak hafriyat toprağı yeniden değerlendirmek üzere alanda geçici olarak depolanacak. Hafriyat işlemi öncesi öncelikle dere yatağı yakın çevresinde kurulacak inşaat alanı üzerinde bulunan bitkisel toprak tabakası sıyrılarak alınacak. Sıyrılan bitkisel toprak, daha sonra alanın peyzaj onarımı çalışmalarında ve rekreasyon alanlarının bitkisel peyzaj düzenlemesinde değerlendirmek üzere, tekniğe uygun olarak hafriyat toprağından ayrı olarak depolanacak” dedi.
 
YÖNETMELİK SINIR DEĞERİ İLE KARŞILAŞTIRILACAK
Dİ Mühendislik yetkilisi Soner Yılmazeli, tesisin inşaat aşamasında gerçekleştirilecek hafriyat işlemi sırasında kazı, malzeme alımı ve boşaltılması sırasında toz oluşumu söz konusu olacağını belirterek “Tesisten kaynaklı toz emisyonu ÇED raporunda hesaplanacak ve yönetmelik sınır değeri ile karşılaştırılacak. Tesisin inşaat aşamasında gerçekleştirilecek olan çalışmalar nedeniyle oluşacak gürültü ve buna bağlı hesaplamalar Çevresel Etki Değerlendirmesine rapor verilecek” bilgisini verdi.
 
ARAZİDE İNCELEME YAPTILAR
Bilgilendirme toplantısının ardından proje yetkilileri ve katılımcılar tesisin yapılacağı alana giderek bilgi aldılar. Çerkezköy ve beldeleri önemli ölçüde ilgilendiren Atık su arıtma tesisinin raporu çıktıktan sonra Bakanlığa sunulacağını belirten Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr.Gökhan İnce “Bakanlıkta daha sonra Devlet Su İşleri ile yapım ihalesi yapacak. Çerkezköy’de tüm yerleşim yerlerine hizmet verecek bu tesis bir yıl içinde inşa edilerek 2014 yılı sonuna kadar devreye girecektir. Bu projenin olmasını devlette istiyor, bakanlıkta destekliyor. Yapılacak atıksu tesisi bölge açısından çok önemli olmakla birlikte faydalı bir proje olacak” diye konuştu. Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen programa Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan İnce, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Sait Yazı,Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, TREDAŞ Çerkezköy İşletme Müdürü Haluk Ateş,  Çerkezköy Akarsu Minibüs ve Otobüsçüler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı İlhami Yörük, muhtarlar, çevre mühendisleri ile yetkililer katıldı.
 
Haber / Faik Onur KAYA
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10