Tekstil işçileri greve gitti

Türk-İş’e bağlı Teksif Sendikası, bir süredir Tekstil İşverenleri ile sürdürdüğü grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması ve hakem heyetinin çözü

Çerkezköy 16.08.2013 08:28:00 0
Tekstil işçileri greve gitti
 4 FABRİKADA GREV
Teksif Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan, yaklaşık 15 bin Tekstil işçisini ilgilendiren bu grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması neticesinde grev kararı alındığını belirtmişti. Bu karar kapsamında dün Çerkezköy’de Yünsa’nın da aralarında bulunduğu 4 fabrikada işçiler greve başladı. Yaklaşık 3 senedir zam alamadıkları ve çalışma koşullarının iyileştirilmemesinden şikâyetçi olan Yünsa çalışanları da dün sabah itibari ile greve başladı.
 
HALAYLI GREV
Çalışma şartlarının ve maaşlarının yetersiz olmasından şikâyetçi olan işçiler neredeyse 3 yıldır zam alamadıklarını ileri süren Yünsa çalışanları ‘Asla Yalnız Yürümeyeceksin’, ‘İş Ekmek Yoksa Barış Da Yok’, ‘Teksif Nerede Biz Oradayız’, ‘Direne Direne Kazanacağız’, ‘İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız’ ve ‘Grev Hakkımız Söke Söke Alırız’ şeklinde sloganlar attı. İşçiler, zaman zaman da çalan müzik eşliğinde göbek atıp halay çekti. 
 
GENEL BAŞKAN IRGAT DA KATILDI
Altınyıldız ve Bahariye Mensucat fabrikasından yüzlerce çalışanın da katıldığı grevde Teksif Genel Başkanı Nazmi Irgat, Türk-İş Tekirdağ Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Teksif Genel Sekreteri Mustafa Urgaz, Teksif Genel Saymanı İbrahim Öner, Teksif Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan, Teksif Çorlu Şube Başkanı Gültekin Bozan ve Teksif Eyüp Yenibosna Şube Başkanı Hasan Şenli de çalışanları yalnız bırakmadı.
 
10 BİN KİŞİ AYNI ANDA GREVE BAŞLADI
Teksif Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat, Teksif Sendikası olarak Şubat ayından bu yana Toplu İş Sözleşmesi kapsamında işveren sendikası ile görüşme halinde olduklarını ifade ederek “Bugün saat 10.00 itibari ile 10 bin Teksif üyesi Türkiye genelinde greve başladı. Sorunları masa başında çözme isteğimize rağmen bugünlere gelinmesinin tek sebebi işveren sendikasıdır” dedi.
 
FATURA İŞÇİLERE KESİLDİ
Irgat, işçilerden aldıkları ışık doğrultusunda hayat şartlarını da dikkate alarak Şubat ayında toplu iş sözleşmesi sürecine girdiklerini hatırlatarak “Görüşmeler dün saat 14.00’a kadar sürdü. Peki, biz ne istedik ki bugün grev aşamasına gelindi? Son 10 yıldır krizin faturası işçilere kesildi. Sermaye gücünü arttırırken biz ezildik, biz yoksullaştık. İkramiyelerimiz kısıtlandı. Mesai ücretleri düşürüldü. Fakat işçiler buna rağmen kendi bacalarını tüttüremezken bile ekmek kapılarının bacasını tüttürdüler” diye konuştu.
 
DÜNYA MARKASI OLDU
2001, 2005 ve 2008 krizlerinde taviz veren tarafın hep işçiler olduğuna dikkat çeken Teksif Genel Başkanı Nazmi Irgat, bugün Türkiye’nin tekstil sektöründe dünya markası olduğunu belirterek “1 milyon 200 bin çalışanı bulunan tekstil sektörü 16 milyar dolar ihracat ile ülke ekonomisinin öncü sektörü konumuna geldi. Tekstil sektörü istikrar kazandı. Bunun karşılığında işçilerin de hakkını alma zamanı geldi. Alıştılar bunlar işçiyi sömürmeye ama artık yağma yok” dedi.
 
BİZİ ANLAMIYORLAR
Genel Başkan Nazmi Irgat, tekstil işçilerinin yüzde 55’inin asgari ücretle çalıştığını belirterek “Biz düzgün maaş, ikramiye istiyoruz. Ama lanet olsun ki bizi anlamıyorlar. Resmi enflasyonu yüzde 8 olarak açıklıyorlar. Bizim yaşadığımız enflasyon yüzde 25 civarındadır. Bu durum işçilerin sektöre olan güvenini azalttı. Önceleri yüzde 20 civarında olan işçi sirkülâsyonu bugün yüzde 37’lere kadar çıkmıştır” şeklinde konuştu. Yaşananlardan dolayı tekstil işçisinin üzgün ve kırgın olduğunun altını çizen Nazmi Irgat, “Görmeyen gözler görsün. Duymayan kulaklar duysun. Teksif köklü bir sendikadır. Biz burada taşın altına elimizi değil tüm bedenimizi koyduk. Artık yeter. İşveren tarafı da taşın altına elini koymalı. Bu zorlu süreçte sizlere inanıyor ve güveniyorum” dedi.
 
Haber / Cem BÜLBÜL
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10