Mahalle fırınları tarihe karışacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni düzenlemesiyle, nüfusu 100 binin üzerinde olan yerlerde bina altına fırın yapılamayacak, fırınlar müstakil olacak.

7.09.2013 01:03:00 0
Mahalle fırınları tarihe karışacak
 YENİ STANDARTLAR GETİRİLECEK
Bakanlık tarafından Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklikle, yangın olasılığının azaltılması, ısı değişimin binanın taşıyıcı sistemlerine zarar vermemesi, gerekli teknik koşulların sağlanması amacıyla fırınlara yeni standartlar getirilecek. Bu kapsamda, nüfusu 100 binin üzerinde olan yerlerde bina altlarına fırın yapılamayacak, fırınlar müstakil olacak. Nüfusu bu sayının altında kalan yerlerde ise zemine fırın ve tandır yapılabilmesi için binada oturanların oybirliğiyle kararı gerekecek. Fırınlar, sanayi, küçük sanayi, organize sanayi, konut dışı çalışma alanları ile ticaret bölgelerinde, zemin katı ticaret olarak belirlenen ve ticaret olarak teşekkül etmiş konut bölgelerinde yapılabilecek.
 
OTOPARK ZORUNLU OLACAK
Katkılı pide, kebap, simit fırınları ve geleneksel tandır ocakları, zemin katı işyeri olarak kullanılan binalarda açılabilecek. Fırınların duvar ve döşemelerinde ısı ile ses yalıtımı uygulanması zorunlu olacak. Binanın taşıyıcı sisteminin ve fırınla ilgisi olmayan diğer bağımsız bölümlerin ısı değişiminden olumsuz etkilenmemesi için proje müelliflerince veya konunun uzmanı teknik elemanlarca hazırlanan rapora göre gerekli tedbirler alınacak. Bayilere dağıtım hizmeti veren araçların yükleme, boşaltma işlemlerinin yol üzerinde yapılmaması için fırının önünde kendi otoparkının bulunması zorunlu olacak. Trafik açısından ilgili birimin görüşü de alınacak.
 
Haber / Sevim BOZKURT
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10