Bakanlığın kararı nefes aldırdı

Öğrenci kılık ve kıyafetlerinin seçimine yönelik oylamaların ardından, çocukları üniformanın tercih edildiği okullarda öğrenci velileri kıyafetleri satın almak için mağazaların yolunu tuttu.

Çerkezköy 9.09.2013 01:28:00 0
Bakanlığın kararı nefes aldırdı
 Çerkezköy Haber - Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçen yıl uygulamaya konulan ve çeşitli tartışmalara neden olan serbest kıyafet yönetmeliğinin bu yıl isteğe bağlı bırakılması okul kıyafetleri satan esnafa biraz da olsa rahat bir nefes aldırdı.
 
“SATIŞLAR GÜLDÜRÜYOR”
Geçtiğimiz yıl büyük sıkıntı çeken esnafın bu sene satışlarla yeniden yüzü gülmeye başladı. Yönetmeliğin hemen uygulanması okul kıyafetleri satışı yapan işyerlerinde çok büyük zararlara neden oldu. Serbest kıyafet uygulamasının kamuoyunda tepkiler alması sonrasında düzenlenerek eski haline getirilmesi okul kıyafeti satışı yapan işletmecilerin yüzünü güldürdü.
 
EN UCUZ 100 TL
Trakya Okul Kıyafetleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği Başkan Yardımcısı ve Vize Giyim Mağazası işletmecisi Atilla Dinç yaptığı açıklamada, kıyafetlerin geç belirlenmesinin satışları olumsuz etkilediğini belirtti. Fiyatlarda artış olmadığını belirten Dinç “Dernek olarak Milli Eğitim Bakanlığına bu konuda taahhütname verdik.  İlkokul, ortaokul ve lise için kısa tişört, uzun kol tişört, pantolon ve mont için ilkokulda 100 TL, ortaokulda 110 TL, lisede 120 TL’yi  geçmeyecek seviye olması için. Kalitemiz maksimum seviyede, fiyatlarımız ise minimum seviyededir” diye konuştu.
 
VELİLER İSTİYOR
Okullarda uygulanan serbest kıyafet yönetmeliği hakkında da Dinç “Geçtiğimiz yıldan itibaren alınan kararla her okul kendi kıyafetini belirliyordu. En son geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığına yönerge gönderdik. Geçtiğimiz yıl mayıs ayında okul müdürlerimiz ve öğretmenler okullarında okul kıyafeti istiyor musunuz diye anket yaptı. Velilerin yüzde 85’i okul kıyafetlerini istiyoruz dedi. Burada bakanlık velilere bıraktı. İlçemizde de genelge gereği, okullarda okul kıyafeti devam edecek. Kıyafetler geçen senenin aynı kıyafetleridir. 25 okulumuzun kıyafetleri mevcuttur “dedi.
 
“VATANDAŞIN AKLI KARIŞIK”
Trakya Okul Kıyafetleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği Genel Sekreteri ve Egem Giyim işletmecisi Selim Arıkök “Yeni sezonun geçen yıldan daha hareketli geçmesini istiyoruz.
Vatandaşımızın bakanlığın genelgeyi geç yayınlamasından dolayı aklı karışık. Bütün okullar okul aile birliği kararı almış, okulların açılmasını bekliyorlar. Okul kıyafetleri dört yıl boyunca ilkokul 110 TL, liseler 120 TL’dir. Enflasyona ve fiyat artışlarına rağmen rakamlar aynıdır. Okul ürünleri yüzde yüz sağlıklıdır. Hepsi armalı, çizgili ve yerli imalattır. Boyasından dikimine kadar Türkiye’nin her yerinde sağlıklıdır” diye konuştu.
 
“TEK SORUMLU OKUL MÜDÜRLERİDİR”
Kıyafetlerin okullarda serbest hale getirilmesi ile okul kıyafetlerinin raftan kaldırıldığını ve alınan karar neticesinde tekrar raflarda yerini aldığını belirten Arıkök “Biz dernek olarak alınan karardan geri dönülmesi için vatandaşın sıkıntısını Başbakanlığa ve Bakanlığa bizzat ilettik. Onlar da vakit ayırdılar. Sivil uygulanan okullarda artıyı ve eksiyi gördüler ve yapılan yanlışlığın farkına vardılar. Bu süreçti geri döndüler ve bu herkes için güzel oldu. Bakanımız Şubat ayından beri kararı alın diyordu. Bu durum karşısında okul müdürleri oturmakta ve beklemektedir. Geri kalmanın tek sorumlusu okul müdürleridir. Okul aile birliği karar almış, veliler okul kıyafeti istemiştir. Müdürler ise kayda gelen öğrencilerine okul kıyafeti alın demiyor. Okulların açılmasını bekliyor diyorlar. Bakanlık genelge ile emir verdi, hala müdürler diretiyorlar” dedi. Trakya Okul Kıyafetleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği Başkanı ve Yaşar Giyim işletmecisi Yaşar Yılmaz işlerin yavaş yavaş açılmaya başladığını belirterek “Türkiye genelinde dernekler ve konfederasyonlar ile karar aldık. Aldığımız kararda Türkiye’nin her yerinde fiyatların aynı olması konusunda karar kıldık. Daha önce Türkiye’ye Çin malı girmiyordu. Ondan sonra çeşitli sıkıntılar yaşandı. Son genelge ile var olan okul kıyafetleri konusunda resmi bir açıklama yapıldı. Yapılan anket sonucunda Yüzde 50’yi geçtiği için okul kıyafeti kullanılacak. Bundan dört yıl boyunca hiç kimse okul kıyafeti değiştiremeyecek. Bunu yaparken Mart ayında belirlenecek, ticaret ve sanayi odasına bildirecek. Milli Eğitim Bakanımızda fiyat politikasını sevdi” dedi.
 
9 AYDA 100 TL’YE GİYİNECEK
Fiyat konusunda da ciddi bir indirim yapıldığını belirten Yılmaz “Kısaca var olan sektör canlanmaya çalıştı. Bizler Türkiye genelinde 5 bin 300 üyesi olan konfederasyonuz. Okul kıyafetleri ile ilgili Türkiye genelinde yedi derneğimiz vardı. Sektörü canlandırmak için engeller çıktı. Marka hastalığını kırdık. Bu da ciddi bir şekilde ailelere ekonomik olarak geri döndü. Dokuz ay boyunca da 100 TL’ye bir çocuğu giydirebileceğiz. Öğrenci ciddi bir şekilde varlığını bilmelidir. Halk bize ciddi bir destek verdi. Var olan okul kıyafetlerinde devam kararı verdi” ifadesini kullandı.
 
Haber / Faik Onur KAYA
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10