Fiyatlar dünya piyasalarına göre belirleniyor

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, “Ayçiçeği fiyatları dünya piyasalarında belirleniyor. Biz de buna uyarak hareket etmek durumundayız. İnşallah gerekli düzenlemeler geç de olsa yapılır ve

Bölgede Gündem 15.09.2013 22:41:00 0
Fiyatlar dünya piyasalarına göre belirleniyor
 MEMNUN ETMEYECEĞİNİ BİLE BİLE AÇIKLAMAK ZORUNDA KALDIK
Sezen, yaptığı açıklamada, yüzde 40 standart yağ oranlı ayçiçeği için ton başına bin 170 lira, yüzde 45 yağ oranlı ayçiçeği için bin 258 lira, yüzde 50 yağ oranlı ayçiçeği için bin 346 lira avans alım fiyatı belirlediklerini hatırlatarak, açıkladıkları ayçiçeği avans alım fiyatlarının içine sinmediğini söyleyip, fiyatları üreticiyi memnun etmeyeceğini bilmelerine rağmen açıklamak zorunda kaldıklarını belirtti.
 
AYÇİÇEĞİ FİYATINI TRAKYA BİRLİK BELİRLEYEMEZ
Türkiye'deki ayçiçeği fiyatlarını Trakya Birlik'in belirleyemeyeceğini çünkü Türkiye'de yılda 1,5 milyon ton ayçiçeği üretildiğini, Trakya Birlik’in yılda yaklaşık 350 bin ton ürün aldığını Piyasadaki ürünün yüzde 25'i ile bu fiyatı belirlemek gibi bir lükslerinin olmadığını, dünya piyasaları göz önüne alınarak ithal ürün maliyetlerinin belirlendiğini, bunda uluslararası şirketlerin büyük payının olduğunu belirten Sezen, “Ukrayna, Rusya, Bulgaristan ve Romanya büyük ayçiçeği üreticileri arasında yer alıyor. Ukrayna'da çiftçiden ayçiçeğini ton başına 300 dolara alıyorlar. Ukrayna'dan Türkiye'ye ayçiçeğinin gelmesi mümkün değil. Ukrayna devleti katma değer ülkede kalsın diye ayçiçeğini yüzde 17 gümrük vergisi ile satışını veriyor. Bu da rakamı yukarı çıkardığı için Ukrayna'dan ayçiçeği tohumu çok asgari seviyede” dedi.
 
BİN 150 LİRA SEVİYELERİNDE
Sezen, Romanya ve Bulgaristan'dan Türkiye'ye ithal edilen ayçiçeğinin fiyatının 375-380 dolar civarında olduğunu da belirterek gümrük vergisi ve masraflar eklendiğinde ve rakam Türk lirasına çevrildiğinde, yüzde 40 standart yağ oranlı ayçiçeğinin bugünkü dolar kurunda bin 150 lira seviyelerinde olduğunu ifade etti. Sezen ayrıca, "Ayçiçeği fiyatları dünyada belirleniyor. Biz de buna uyarak hareket etmek durumundayız. Avans fiyatını belirlerken bin 150 lira olan ithal maliyetini göz önüne alarak, biraz da kurumumuzu riske sokarak 2 kuruş daha fazla fiyat vermek durumunda kaldık. 2 kuruşun önemli olmadığı düşünülebilir. Bugün için 2 kuruş belki azdır ama doların yarın ne olacağını bilemiyoruz. Doların düşeceğinden bahsediliyor. Bunların hepsi bizim korkulu rüyalarımız. Dolar yükselirse biz rahatlarız ama söylenen seviyeye düşerse bizim riskimiz de artmış olur." dedi.
 
Haber / Sevay KARDEŞ
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10