Üzüm çeşitleri tanıtıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü himayelerinde gerçekleştirilen ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyon Müdürlüğü tarafında

Tekirdağ 15.09.2013 23:09:00 0
Üzüm çeşitleri tanıtıldı
 ÜZÜM ÇEŞİTLERİ TESCİL EDİLDİ
Etkinliğe; Tekirdağ Vali Vekili Bekir Sıtkı Kocakundakçı, Belediye Başkan Vekili Ali Kılıç, Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, kurum amirleri, özel sektör ve  üretici temsilcileri ile araştırmacılar ve davetliler katıldı. Etkinlikte konuşan Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyon Müdürü Mehmet Sağlam, ilkini gerçekleştirdikleri Bağ Bozumu şenliğinde, melezleme yoluyla üretilen Yeni üzüm çeşitleri projesi çalışmaları kapsamında; Güz Gülü, Tekirdağ Sultanı, Tekirdağ Misketi, Bozbey, Özer Karası çeşitlerinin tescil edildiğini ifade ederek, enstitü olarak bu yönde farkındalığı olan çalışmaları sürdüreceklerini söyledi.
 
TEKNOLOJİ İLE AR-GE ÇALIŞMALARI İVME KAZANACAK
Organik bağcılık ve bağ hastalıklarıyla mücadelenin, enstitülerinin çalışma konularından bazılarını oluşturduğunu ifade eden Sağlam, kısa sürede hizmete girecek Teknoloji Merkezi'nde kullanacakları ileri teknoloji ürünü cihazlarla, Ar-Ge çalışmalarının daha da ivme kazanacağını söyledi.
 
ÜZÜM ÜRETİMİNDE 6’NCI SIRADA
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politikalar Araştırma Dairesi Başkanı Dr. Muhammet Demirtaş da "Türkiye, 4,2 milyon ton üzüm üretimi ile dünyada bağcılıkta beşinci, üzüm üretiminde ise altıncı sırada yer alıyor. Bu türden etkinlikler vasıtası ile bilimsel çalışmalarla elde edilen yeni çeşitlerin tanıtımı yapılıyor. Getirdiği gelir, istihdam, sanayi ve hammadde temini ve benzeri yönleriyle, bağcılık sektörü Tekirdağ için önemli bir üründür"  diye konuştu.
 
DAHA DA İLERİYE TAŞINACAK
Vali Vekili Bekir Sıtkı Kocakundakçı ise programda yaptığı konuşmada; Tekirdağ’ın iklim koşulları ve sahip olduğu arazi yapısı ile üzüm üretimine elverişli ve üretim miktarı açısından önemli bir şehir olduğunu belirterek “Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü gibi kurumlar vasıtası ile bulunulan sıra daha da ileriye taşıyacak” dedi. Konuşmaların ardından davetliler, bağ bozumunun yapıldığı alana geçerek, yapılan hasat duası ile asmalardan üzüm salkımlarını kesip sepete koydu. Davetlilere, ayrıca Dr. Cengiz Özer tarafından, özellikleri tanıtılan üzüm çeşitleri ikram edildi.
 
Haber / Sevay KARDEŞ
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10