TSO Meclisi toplandı

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Meclis Ayı toplantısı önceki gün Tekirdağ TSO Meclis Salonu’nda yapıldı.

Tekirdağ 26.09.2013 20:46:00 0
TSO Meclisi toplandı
 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNU ANLATTI
Toplantıya TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay, Başkan Yardımcıları Erhan Tanrıöver, Mestan Özcan, Sayman Üye Taner Karaoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Göksel Karaevli, Galip Öge, Cihan Çömez, Muzaffer Destereci, Meclis Başkan Yardımcıları İlhami Özcan Aygun, Rüştü Özgün, Kâtip Üye Adnan Gündüzler, Genel Sekreter İrfan Ekici ve çok sayıda Tekirdağ TSO Meclis Üyeleri katıldı. Tekirdağ TSO Ağustos 2013 Meclis Toplantısına Tekirdağ İŞKUR İl Müdürü Şerafettin Küçük de katılarak geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında bilgiler verdi.
 
SAĞLIK PERSONELİ GÖREVLENDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
İşyerlerinde işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğünün; 50'den az çalışanı olan işyerlerinde tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1 Ocak 2014 tarihinde, Kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ise 1 Temmuz 2016 tarihinde başlayacağı belirtildi. 50 ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri için ise bu yükümlülüğün 30 Aralık 2012 tarihinde başladığı, bunlar açısından herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığı, risk analizi ve değerlendirmesi dahil 6331 sayılı Kanunla getirilmiş olan diğer yükümlükler açısından da herhangi bir erteleme söz konusu olmadığı dile getirildi.
 
İŞYERİ SAHİPLERİ KURALA UYMALI
50 ve üzeri çalışanı bulunan işletme sahiplerinin engelli kontenjanını doldurmaları gerektiği ve doldurulmadığı takdirde ceza-i müeyyidelerin uygulanacağına vurgu yapıldı. Risk analizi ve değerlendirmesinin iş yerine özel yapılması gerektiği, 10 ve üzeri çalışanı bulunan iş yerlerinin çalışanlarının maaşlarını banka hesapları üzerinden yatırmaları gerektiği, iş yerlerinde ve işletmelerde çalışan tüm personelin iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almalarının zorunlu olduğu, makine kullanma talimatı, yangın eğitimi ve bunun gibi bir çok konuda personelin bilgilendirilmesi ve iş yeri sahiplerinin bu kurallara uyması gerektiği vurgulandı.
 
GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 5. Maddesinde “İşveren; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır” ibaresinin yer aldığını anımsatarak “Bu yönetmelik gereğince işletmelerimizin Risk Değerlendirmesini ve Acil Eylem Planını 01.01.2013 tarihi itibari ile yapmaları veya yaptırmaları gerekmektedir. Şu an bu değerlendirme ve planları yapmayan ya da yaptırmayan işletmelerimiz kanuni bir zorunluluğu yerine getirmemiş bulunmaktadırlar. Ceza-i müeyyidesi ağır olan Risk Değerlendirmesi ve Acil Eylem Planı hazırlanması noktasında üyelerimizi ve ticaret erbabımızı acilen harekete geçmeye davet ediyoruz” dedi. Meclis Toplantısı, Tekirdağ TSO gündem maddelerinin görüşülmesi ve birçok konuda karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmasının ardından sona erdi.
 
Haber / Türker ÖZKAN
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10