“Türk dili, dillerin en zenginlerindendir”

Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Eğitim Sekreteri Nejdet Ertürk 26 Eylül Dil Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada Türk dilinin önemine dikkat çekti.

Çerkezköy 27.09.2013 20:41:00 0
“Türk dili, dillerin en zenginlerindendir”
 EN ÖNEMLİ KÜLTÜR KURUMLARINDAN BİRİ
İstanbul’da Dolmabahçe Sarayında toplanan Birinci Türk Dil Kurultayının açılış günü olan 26 Eylül’ün dil bayramı olarak kutlandığını anımsatan Nejdet Ertürk “ Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kültür kurumlarından biri olan Türk Dil Kurumu  12 Temmuz 1932’de kurulmuştu. Yeni Türkiye Cumhuriyeti’nde dil ve tarih, Atatürk’ün en çok önem verdiği olgulardı. Milli kültürün geliştirilmesi için milleti oluşturan kişiler arasında konuşulan dilin sade, anlaşılır ve zengin olması gerektiğine inanan Atatürk, Türk dilinin yabancı sözcük ve kuralların istilasından kurtarılıp milli ve çağdaş bir dil haline getirilmesini amaçlıyordu” dedi. 
 
STATÜLERİN DEĞİŞTİRİLMESİ ÇABASI
Türk Dil Kurumu’nun özerk, bağımsız, halka, halkın diline hizmet eden bir kuruluş olduğunu kaydeden Ertürk “Türk Dil Kurumu resmi  bir kuruluş değildi. Atatürk’ün yasal olarak bıraktığı malvarlığıyla çalışıyor,  hizmetler yapıyordu. Çok büyük saygınlıkları vardı. Bir yaptırım güçleri  bulunmadığı halde, Türkiye çapında bir birlik sağlamışlardı. Bazı çevrelerin Türk Dil Kurumu’nu yok etmek için verdikleri savaşın meyvesini 12 Eylül döneminde vermiş, 17 Ağustos 1983 günlü Resmi Gazetede yayımlanarak Türk Dil Kurumu’nun tüzel kişiliği ortadan kaldırılmıştır. Şimdi yeniden bu kurumların özerkliğinin sağlanması gerekirken,  bu kurumları büsbütün mali destekten yoksun bırakılacak biçimde statülerinin değiştirilmesi çabaları çok yanlıştır. Bunu anlamak mümkün değildir” ifadesini kullandı.
 
DİL BAYRAMINI KUTLADI
Ertürk “Bizi birbirimize bağlayan, bize kim olduğumuzu hatırlatan, bizi tanımlayan kültür dünyamızın temel taşıyıcısı olan Türk dilini yalın, yozlaşmalardan arınmış, yabancı kültürlerin kuşatmasından uzak ve saygın bir dil olarak görmek hepimizin isteği ve özlemidir. Tüm ulusumuzun Dil Bayramı’nı kutluyorum” dedi.
 
Haber / Faik Onur KAYA
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10