Bunun adı töre değil, vahşettir

Türkiye’nin kanayan yarası çocuk gelinleri ve cinsel istismarı TBMM Genel Kurul’da dile getiren CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan çocuk cinsel istismarÄ?

Tekirdağ 23.10.2013 20:03:00 0
Bunun adı töre değil, vahşettir
 KİMSE SAHİP ÇIKMADI
Geçtiğimiz yıl Batman Çayı’nda boğularak öldürülen 15 yaşındaki Hatice’nin dramını anlatan Yüceer, “Hatice'nin kısacık ömründe ne nüfus kaydı, ne bir fotoğrafı var ama bizlerin dinlerken bile kanımızı donduran bir dram var” dedi.  Yüceer, ailesinin 13 yaşında zorla para karşılığında Hatice’yi bir adamla evlendirdiğini, çocuk gelinin bu duruma iki yıl dayanabildiğini söyledi. Yüceer, “Ailesi tarafından korunması, kollanması gereken, çocuk yaşında zorla, para karşılığında satılan, tecavüz edilen ve sonrasında Batman Çayı'na kurban edilen Hatice'nin cenazesi günlerce morgda kaldı, kimse sahip çıkmadı ve kefensiz bir şekilde gömüldü” dedi.
 
KORUMAK DEVLETİN SORUMLULUĞUNDA
Yüceer “Bunun adı töre değil, gelenek değil, namus değil, kader hiç değil; bunun adı cinsel istismardır, şiddettir cinayettir, katliamdır, vahşettir, bunun adı insanına, kadınına, çocuğuna verdiğin değerdir, bunun adı sözde 'namus' adı altında bir cana kıymanın kılıfıdır.  Çocuklarımızı, kadınlarımızı koruyamayan, onlara sağlıklı, güvenli, huzurlu bir ortam sağlayamayan hükûmetler ve bu şiddete, bu cinayete, bu vahşete, istismara göz yuman, görmezden gelen herkes en az bu suçu işleyenler kadar suçludur. Bu ülkede kızlarımızın, kadınlarımızın kaderi ölüm, tecavüz, şiddet olmamalıdır ve kadınlarımızı, çocuklarımızı korumak devletin birinci derece sorumluluğudur” diye konuştu.
 
3 ÇOCUKTAN 1’İ ÇOCUK GELİN
Hâlâ ülkemizde bir iki inek karşılığı çocukların evlendirildiğini, yoksulluk, eğitimsizlik, aile içi şiddetten kaçma ya da bir boğaz eksilsin diye küçücük yaşta kızlarımızın evlendirildiğini kaydeden Yüceer,  “Türkiye dünyada çocuk gelinlerde 2'nci sırada. Her 3 evlilikten 1'i çocuk gelin. Sığınma evlerindeki kadınların üçte 1'i çocuk gelinler. 181 bin çocuk gelinimiz var ve bu, aysbergin sadece görünen kısmı. Okuma yazma bilmeyen 10 kişiden 8'i kadın.
Genç kızların yüzde 41,5'u ne okuyor ne de çalışıyor. 18 yaşın altındaki küçük kızlarını evlendirmek için dava açan aile sayısı yüzde 94,2 artmış. Böyle bir ülkede aile içi şiddeti, erken evliliği, istismarı önleyebilir miyiz?” diye sordu.
 
Haber / Sevay KARDEŞ
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10