Esnafa iş sağlığı ve güvenliği anlatıldı

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası , Amedikal Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından esnafa Temel İş Güvenliği eğitimi verildi.

Çerkezköy 25.10.2013 20:47:00 0
 Esnafa iş sağlığı ve güvenliği anlatıldı
 
TEMEL İŞ GÜVENLİÐİ EÐİTİMİ
Dün saat 15.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitime Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ ve Çerkezköy’deki esnaflar katıldı. Programda İş Sağlığı uzmanı Serkan Angıl “Temel İş Güvenliği” eğitimi verdi. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu hakkında bilgiler veren Angıl “Bu kanun kamu ve özel sektör gözetmeksizin tüm çalışanları kapsama aldı. Bu kanunda, kuralcı bir yaklaşım yerine önleyici yaklaşım esas alındı. Kanun, iş kazası veya meslek hastalığı yaşanmadan önce önlem almaya yöneliktir. İşyerleri, yapılan işin niteliğine göre tehlike sınıflarına ayrılıyorlar. Tehlike sınıfı tespitinde, işyerinin yaptığı asıl iş esas alınır. İşyeri hekimi, her tehlike sınıfında çalışabilir. Bütün işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi gibi profesyoneller görev yapacaktır” dedi.

“GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKİYOR”
İşverenlerin ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alabileceğini ifade eden Angıl “Devlet 10’dan az çalışanı olan işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin giderlerini destekleyecek. İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önleme adına önceden risk değerlendirmesi yapılacak. Bütün işyerlerine risk değerlendirmesi zorunluluğu getirilmektedir. İşveren, işyerinde çalışanların sağlık ve güvenliğini etkileyecek tehlikelerin ve risklerin belirlenerek gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

“KURUL OLUŞTURULACAK”
Risk değerlendirilmesi ilkelerinden de bahseden Angıl “Bunları risklerden kaçınmak, riskleri analiz etmek, risklerle kaynağında mücadele etmek, riskleri önleme, önlenemiyorsa en aza indirmek, tehlikeli olanı tehlikesiz veya daha az tehlikeli oranla değiştirmek, toplu korunma tedbirlerine kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik vermek olarak sıralayabiliriz. Bu kanunla birlikte çalışanlar belli aralıklarla sağlık gözetiminden geçirilecek. İş kazaları ve meslek hastalarının kayıtları daha etkin ve güncel hale getirilecek. Elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu altı aydan fazla süren işçilerin yapıldığı tüm işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturulacaktır” ifadesini kullandı.

“KAÇINMA HAKKINI KULLANABİLECEK”
Birden fazla işverenin olduğu yerlerde, iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyon sağlanacağını belirten İş Sağlığı uzmanı Serkan Angıl “Aynı çalışma alanını paylaşan işyerlerinde işverenler tarafından, birden fazla işyerinin bulunduğu iş merkezleri, iş hanları, sanayi bölgeleri veya siteleri gibi yerlerde, yönetim tarafından sağlanır. Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik raporlarının içerik ve yeterliliği bakanlıkça incelendikten sonra açabilecek. Çalışan ciddi ve yakın tehlikeyle karşı karşıya kaldığında çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilecek” dedi.
 
“İŞVERENLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ”
İşverenlerin yükümlülüklerini sıralayan Angıl “ İşverenler işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği şartlarının sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, çalışanları karşı karşıya bulundurdukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek, gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini çalışanlarına sağlamak zorundadır. Türkiye’de her üç dakikada bir iş kazası olmaktadır. Her 90 dakikada bir kişi sakat kalıyor ve dört saatte bir kişi hayatını kaybediyor” dedi. Eğitimin ardından İş sağlığı uzmanı Serkan Angıl, Saha Koordinatörü Barış Ekinci ve İşyeri Hekimi Şehmuz Aydın esnafın sorunlarını ve sıkıntılarını dinledi. Eğitimin sonunda katılımcılara sertifika verildi.

Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10