Tarım arazileri indirimle satılıyor

Tekirdağ Defterdarı Yusuf Atılgan, 6292 Sayılı “Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye

Tekirdağ 15.11.2013 12:41:00 0
 Tarım arazileri indirimle satılıyor
TEKİRDAĞ İLK 5’TE YER ALIYOR
Anılan Kanun kapsamında 2/B taşınmazlarıyla ilgili olarak Tekirdağ ilimizde Ekim 2013 tarihi itibariyle toplam 2 bin 469 adet taşınmazda tespit edilen 3 bin 23 adet 2/B kullanıcısından 2 bin 89’unun satın alma başvurusunda bulunduğunu, Defterdarlıkça bu kişilerden 2 bin 1 hak sahibine satış yapıldığını, Tekirdağ’ın, satınalma başvurusunda bulunanlara yapılan satış işlemlerinin gerçekleşme oranı olan yüzde 95,8 ile Türkiye genelinde ilk 5 il arasında yer aldığını belirtti. 2/B taşınmazları haricindeki Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte geçerli olan belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan Hazineye ait tarım arazilerinin, 31.12.2011 tarihi itibariyle en az 3 yıldan beri kiralayan ve kira sözleşmesi halen devam eden kiracıları, 31.12.2011 tarihi itibariyle en az 3 yıldan beri tarımsal amaçlı kullanan ve kullanımı halen devam eden kullanıcıları ve hissedarları, idarece tespit ve tebliğ edilen satış bedelini itiraz etmeksizin kabul etmeleri şartı ile doğrudan satış hakkından yararlanabileceklerini belirten Atılgan, Hazineye ait tarım arazilerinin kullanıcıları, kiracıları ve hissedarlarınca satın alınmaları halinde sağlanan avantajları da şöyle sıraladı: “Satış bedeli rayiç bedelin yüzde 50’si olarak belirlenmiştir. Peşin ödemelerde ayrıca yüzde 20 indirim uygulanacaktır. 6 yıla kadar faizsiz  12 taksit  ile ödeme imkanı bulunmaktadır. Satış bedelinin en az yarısının ödenmesinin istenilmesi halinde, satış bedelinden yüzde 10 oranında indirim yapılarak, yarısı peşin alınacak, kalan yarısına ise taksitlendirmedeki süreler uygulanacak. Satış bedelinden, başvuru tarihi itibari ile son 5 yıl için tahsil edilen ecrimisil ve kira bedelleri mahsup edilecektir. Taşınmazların üzerindeki yapı ve tesislerden ayrıca bedel alınmayacaktır. Tamamen ve münhasıran bilfiil tarımsal amaçlı olarak kullanılan alanlar ile bu alanlarda kalmak şartıyla tarımsal amaçlı yapılar ve sürekli ikamet edilen konutların bulunduğu araziler de rayiç bedelin yüzde 50’si üzerinden satılacaktır. Bu avantajlardan yararlanmanın ön şartı başvuruda bulunmak olup hak sahiplerinin 28 Nisan 2014 tarihine kadar taşınmazlarının bulunduğu Defterdarlık veya ilçe Malmüdürlüklerine başvurularını yapmaları gerekmektedir” dedi.
 
KÖYLÜLER BİLGİLENDİRİLİYOR
Tekirdağ Merkez ve İlçelerinde bulunan köylere, idarece yapılan programlar dahilinde gidilerek, Kanunun getirdiği avantajlar ve satın alma koşulları ile ilgili olarak hak sahiplerine bilgi verildiğini ve başvuruların köy yerlerinde de alındığını ifade eden Atılgan “Başvuru sırasında hak sahiplerinden satın alma talebini içeren dilekçe, nüfus cüzdanı fotokopisi, varsa ecrimisil ihbarnamesi veya ödendiğine ilişkin belge örneği, tüzel kişiler için, ayrıca taşınmaz tasarrufuna yetkili olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesi ile imza sirküleri, paylı taşınmazlarda paydaş, kiracı veya kullanıcılarının, Hazine payını satın almak istemeyen paydaşlardan alacakları noter onaylı muvafakatname isteniyor. Halen başvurusunu yapmamış olan vatandaşlarımızın Kanunun sağladığı avantajlardan yararlanmaları için son başvuru tarihi olan 28 Nisan 2014 tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerekmekte olup, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü ve İlçe Malmüdürlüklerinden edinilebilecek” dedi.
 
Haber / Sevim BOZKURT

0282 726 91 91
0282 747 65 10