Yüceer; “Türkiye kayıp çocuklar ülkesine döndü”

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 20 Kasım 1989’da kabul edil

20.11.2013 10:10:00 0
 Yüceer; “Türkiye kayıp çocuklar ülkesine döndü”
BİR KEZ DAHA DÜŞÜNMELİYİZ
Çocuklara daha iyi bir yaşam ortamı hazırlamak amacı ile imzalanan, çocuk haklarının korunması açısından çok önemli bir kilometre taşı olan sözleşmenin kabulünden bugüne kadar geçen sürede, çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlalleri ne yazık ki hala devam ettiğini söyleyen Yüceer “Bunun içindir ki; 20 Kasım, çocuklarımıza nasıl daha yaşanılabilir bir gelecek bırakacağımızı, onlar için neler yapabileceğimizi bir kez daha düşünmek zorunda olduğumuz gündür. Çocuklar, dünyanın pek çok yerinde işkence ve kötü muameleyle karşı karşıya kalmakta, savaşlarda ve silahlı çatışmalarda öldürülmekte, cinsel istismara maruz kalmaktadır. Milyonlarca çocuk yoksulluk yüzünden, sokaklarda yaşamak zorunda bırakılmaktadır” dedi.
 
ÇOCUK EMEĞİ SÖMÜRÜLÜYOR
Türkiye’de de çocukların, dünyadaki yaşıtları gibi aynı ihlallerle karşı karşıya kaldığını ifade eden Yüceer “Ülkemizde çocuk emeği sömürüsü giderek yaygınlaşmakta, oyun oynama çağındaki çocuklar asgari ücretin dahi altında, güvencesiz ve kuralsız koşullarda çalışmaya mahkûm edilmektedir. 6-14 yaş grubunda çalışan çocuk sayısı 292 bin kişi iken, 15-17 yaş grubu arasında çalışan çocuk sayısı 601 bindir. Bu çocukların yarısından fazlası okula gitmezken, kalan bölümü hem okuyup hem de çalışmak zorundadır. TÜİK rakamlarına göre 27 bin kayıp çocuğun bulunduğu Türkiye adeta ‘kayıp çocuklar ülkesine’ dönmüştür. Binlerce çocuk annesiyle, binlerce anne de çocuğuyla kavuşmayı beklemektedir. Erken yaşta evliliklerin yaygın olarak görüldüğü Türkiye’de, her 3 evlilikten biri “çocuk evliliği”dir. Son üç yılda 18 yaş altında evlenenlerin toplam sayısı 134 bin 629. 18 yaşını doldurmadan evlenen erkek sayısı ise 5 bin 763 iken kız çocuklarında bu sayı 128 bin 866’dır. Tecavüz ve taciz gibi cinsel saldırı suçlarında son beş yılda yüzde 30 artış meydana gelmiştir. Tecavüze uğrayanların yüzde 50’si 18 yaş altında; bunların yüzde 90’unu kız, yüzde 10’unu erkek çocukları oluşturmaktadır. Daha da acısı bu rakamlar gerçeği tam anlamıyla yansıtmamakta cinsel olarak istismar edilen çocukların sadece yüzde 27’si, bu durumu biriyle paylaşabilmektedir” dedi.
 
Haber / Gülveren VATANSEVER 

0282 726 91 91
0282 747 65 10