“HIV'in Bulaşma Fırsatlarını Engelle”

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 1 Aralık Dünya Aıds Günü dolayısıyla açıklama yapıldı.

Tekirdağ 28.11.2013 13:38:00 0
 “HIV
1981 YILINDA TANIMLANDI
HIV/AIDS hastalığının ilk defa 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Haiti'den gelen göçmenlerde tanımlandığını ve hastalığa "AIDS" (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) Kazanılmış Bağışıklık Yetmezlik Sendromu Virüsü adı verildiğini belirten yetkililer “1984 yılında ise AİDS'e neden olan virüs "HIV" (Human Immunodeficiency Virus) (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) izole edildi. Bu virüs vücudun savunma gücünü zayıflatmakta, yıkmakta ve normal koşullarda tedavi edilebilen hastalıklar, savunma gücü yetersiz kaldığından tedavi edilememekteydi. Hastalık 1980'li yıllardan bu yana tüm dünyada din, dil, ırk, cins, ülke ayırımı yapmadan hızla yayılmaya devam etmektedir. 1990'lı yılların başlarından beri bulaşma pek çok ülkede en sık korunmasız yapılan cinsel temas ardından ise damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektör ile olmaktadır. Bütün bu durumlar göz önüne alındığında, önlenebilir bir hastalık olan HIV/AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır” denildi.
 
6 BİN 802 BİLDİRİM YAPILDI
Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2012 yılı raporuna göre; dünyada 2012 yılı içinde 2 milyon kişinin HIV’e yakalandığının tahmin edildiğini belirten yetkililer “Yine aynı raporda dünyada 35,3 milyon kişinin HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 2012 yılı içinde 1,6 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü tahmin edilmektedir. Ülkemizde de HIV/AIDS hastalığı konusundaki farkındalığın ve test imkanlarının artmiş olması ile birlikte, tanı alan HIV/AIDS vaka sayısında göreceli bir artış görülmektedir, ancak Türkiye hala dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir. 1985’den günümüze kadar, Sağlık Bakanlığına 2012 yılı Haziran ayı itibari ile, toplam 6 bin 802 HIV(+) kişi bildirimi yapılmıştır. Vakaların yüzde 70’ini erkekler oluşturmaktadır. Enfeksiyondan en fazla etkilenenler 25-39 yaş arasındaki kişilerdir. Ülkemizde bildirimi yapılan HIV(+) vakaların yüzdr 17,2’si yabancı uyruklu kişilerdir. Ülkemizde bulaş en sık cinsel yolla olmakta (yüzde 56), ikinci sırada ise damar içi madde kullanımı (yüzde 1,9) gelmektedir” ifadeleri yer aldı.  AIDS hastalığı ile ilgili de bilgi veren yetkililer “AIDS, Acquired Immuno Deficiency Syndrome kelimelerinin kısaltması ve Türkçe kelime anlamı Edinilmiş (sonradan kazanılmış-doğumsal olmayan) Bağışıklık Yetmezliği Sendromu olarak çevrilmiştir. Bu hastalıkta vücudun bağışıklık sistemi tamamen çöküyor. Bağışıklık sistemi vücudu başta enfeksiyonlar olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı koruyan bir yapı olduğu için, kişide yaşamı tehdit eden hastalıklar ortaya çıkmaya başlıyor. AIDS bulaşıcı bir hastalıktır ve bu hastalığa neden olan virüsün adı HIV dir.  HIV enfeksiyonu sadece erişkinleri değil, bebek, çocuk, genç, yaşlı herkesi tehdit edebilen, henüz virüsü tam olarak vücuttan atmayı sağlayabilecek tedavisinin ve aşısının bulunamadığı bir hastalıktır. Kullanılan ilaç tedavisi ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmış, ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıp yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren bir tür kronik hastalığa dönüşmüştür” diye konuştu.
 
ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR
HIV enfeksiyonunun en sık bulaşma şeklinin korunmasız cinsel ilişki olduğunu ifade eden yetkililer “HIV, korunmasız (kondom, kılıf, kaput, prezervatif kullanılmadan) yapılan her türlü cinsel temasla bulaşabilmektedir. Kanda virüsün yoğun miktarda bulunması nedeni ile, virüsü taşıyan kişilerden alınmış kan ve kan ürünleri ile hastalık bulaşabilmektedir. HIV enfeksiyonu gebelik süresince, doğum sırasında vücut sıvıları ve emzirme sırasında süt ile bebeğe geçebilmektedir. HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve diğer hastalıklarda olduğu gibi korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. Cinsel eğitim ve HIV/AIDS eğitim programlarının cinsel etkinlikler üzerinde uyarıcı etkisinin olmadığı ve bu etkinlikleri artırmadığı; tam tersine cinsel davranışı etkileyerek, azaltarak ya da kondom kullanımını artırarak riskli cinsel davranışları azalttığı saptanmıştır” denildi.
 
Haber / Sevim BOZKURT

0282 726 91 91
0282 747 65 10