Alyurt “PARDUS Projesi neden devam etmiyor?

Saadet Partisi Çerkezköy Bilgi İşlem Sorumlusu ve IT Manageri Sercan Alyurt, yaptığı yazılı açıklamada, Milli İşletim Sistemimiz Pardus projesinin neden durdurulduğunu sordu.

Çerkezköy 28.11.2013 16:59:00 0
 Alyurt “PARDUS Projesi neden devam etmiyor?
UZMANLARIN ÇOÐU TASFİYE EDİLDİ
Türkiye’de 1999'da başlayan ve 2001'de adı değişen Pardus Projesi’nin önemli bir proje olduğunu söyleyen Alyurt “Dünyada “özgür yazılım” diye çok önemli bir konu vardır ki bu, ülkelerin millî işletim sistemlerini ortaya çıkaran bir konudur. Bu 1999 yılında da ülkemizde çok ciddi olarak ele alınmıştır, 2001'de de “millî işletim sistemi Pardus” diye bir sistem ortaya getirilmek üzere TÜBİTAK’ta ciddi bir çalışma başlatılmıştır. TÜBİTAK 2001 yılında bununla ilgili, özel sektörde 20-25 kadar yazılım uzmanı genç bilişimciyi devlet bünyesine alarak millî işletim sistemimizle ilgili konuda bir adım atmıştır. 2009?a gelindiğinde bu konu çok ciddi bir şekilde dünyadaki tehditlerle birlikte bizim de yapmamız gereken konuları ortaya döktüğü hâlde mevcut iktidar tarafından millî bir politikaya dökülememiş bir hâlde rafa kaldırılmak üzere bir kenara itilmiştir. Bu yapı, 2001'de başladığında dünyada gelişen en büyük, en ciddi yükselen on işletim sisteminden birisi ve gerçekten çok değerli bir konu haline gelmiştir. Belki de dünyada indirilen işletim siteleri arasında ilk ona girmişti ama 2005'e geldiğimizde bu iş unutulmaya başlandı ve konu rafa kaldırılma aşamasında duruyor. TÜBİTAK’ta da bu uzmanlarımızın çoğu tasfiye edilmiş durumdadır” dedi.
 
RAFA KALDIRILDI
Pardus’un bugün, ülkemiz Amerikan, İngiliz ve İrlanda, İsrail yazılımlarının elinde şu anda tehdit hâlinde durduğunu ifade eden Alyurt “Pardus o gün devreye sokulduğunda ülkenin kamu kurumlarında, askerî kurumlarında, maliyesinde, millî eğitiminde kullanılmak üzere devreye sokulmuştu. Fakat yeterince destek verilmedi. Millî Eğitim Bakanlığının dört yıl önce bütün okullarda uygulanmak üzere çıkardığı bir proje vardı. Bütün okulları dijital platforma taşımak istiyordu. İhale sürecinden hemen önce, çok yakından tanıdığınız Microsoft’un dünya Başkanı Bill Gates apar topar Türkiye’ye geldi ve çok acil bir şekilde başbakanımızla görüştü. Bu görüşmeden sonra millî eğitim projesinde yine Amerikan yazılımları kullanılmaya başlanıldı. İşte o günden sonra
Pardus tamamen rafa kaldırılmak zorunda kalındı” dedi.
 
DEVLET POLİTİKASI OLMADIÐI SÜRECE BAŞARAMAYIZ
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin özgün yazılımları kullanmaya çalıştığını fakat devlet politikası olmadığı sürece bu işi başarmanın mümkün olmadığını söyleyen Alyurt “Birinci gündem maddemiz yapmak zorundayız. Hükümet bunu ciddiye almalıdır, bu çok önemli bir konudur. Türkiye’de bugün kullandığınız bütün bilgisayarların, kullandığınız bütün dijital her türlü veriyi bir yere gönderen cihazların hepsi Amerikan yazılımları veya İsrail yazılımlarıyla birlikte bir yerlerde kopya edilir vaziyettedir, bunu unutmayın” dedi.  Alyurt “Pilot uygulaması Şubat 2012’de başlatılan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm okullara yayılması planlanan FATİH projesi kapsamında dağıtılan tablet bilgisayarda kullanılan, Google tarafından geliştirilen Linux temelli Android işletim sistemi için Google ve Microsoft firmalarına yapılan ödemelerin toplamı ne kadardır? Android işletim sistemi gibi Linux temelli olan ve TÜBİTAK tarafından ulusal olanaklarla geliştirilen yerli işletim sistemi PARDUS niçin FATİH projesinde kullanılmıyor? PARDUS ekibi niçin dağıtıldı? PARDUS ekibinin Ağustos 2011’de atanan TÜBİTAK yöneticileri tarafından dağıtılmasının ve projenin durdurulmasının gerekçesi nedir? FATİH projesi kapsamında dağıtılan her bir tablet için yüklenen lisanslar dolayısıyla Android veya Windows işletim sistemlerinin Google ve Microsoft’tan satın alınabilmesi için mi PARDUS ekibi dağıtıldı Bugüne dek ücretsiz dağıtılan milli işletim sistemi PARDUS’un geliştirilme ve destek süreci artık TÜBİTAK tarafından neden engellenmektedir PARDUS ekibinin dağıtılma gerekçesi nedir? Pardus projesinde Temmuz 2011 itibariyle kadrolu ve sözleşmeli olarak toplam kaç çalışan vardır? Bugün itibariyle bu personelin kaçı görevine devam etmektedir?” sorularını sordu.
 
Haber / Gülveren VATANSEVER

0282 726 91 91
0282 747 65 10