Sağlıklı büyümenin anahtarı, güçlü bir sanayi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ekim ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirerek “Uzun dönemli sanayi üretiminde canlanma işaretleri gelmektedir. Kasım ve Aralık verileri de açıklandığ?

9.12.2013 16:39:00 0
 Sağlıklı büyümenin anahtarı, güçlü bir sanayi
DÜŞÜŞ BU AYA ÖZGÜ
2013 yılı Ekim ayında sanayi üretim endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 azalırken, takvim etkilerinden arındırılmış endeks yıllık bazda yüzde 0,7 oranında arttığını kaydeden Ergün, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 3,1 düşüş gösterdiğini hatırlattı. Ekim ayında sanayi üretiminin beklentiler doğrultusunda bir miktar azaldığını belirten Bakan Ergün, "Bu azalışın altında Ekim ayına rastlayan uzun tatiller ve Eylül ayında gözlemlediğimiz öne çekilmiş sanayi üretimi önemli rol oynamıştır. Ayrıca, uzun tatiller Ekim ayı içinde sanayide verimlilik kaybına yol açmış, bu da mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde kendisini göstermiştir. Dolayısıyla Ekim ayında görülen düşüş bu aya özgü bir durumdur" dedi.
 
TAHMİNLERİN ÖTESİNDE BÜYÜME GERÇEKLEŞECEK
Sadece bir aya bakıp değerlendirme yapmanın eksik olacağının ifade eden Nihat Ergün "Kasım ve Aralık aylarında çok daha güçlü sanayi üretiminin öncü verileri görülmektedir. Bu veriler, uzun dönemli sanayi üretiminde bir canlanma olduğuna işaret etmektedir" diye konuştu.Bakan Nihat Ergün ihracat pazarının yavaş da olsa toparlanmaya başladığını vurgulayarak ihracat pazarındaki iyileşmeye paralel olarak, sanayi üretimindeki artışın hem daha belirgin hale geleceğini hem de daha sağlıklı olacağını söyledi. Ergün "İç tüketimdeki sağlıklı yapı ve dış pazarlardaki artış ile birlikte sanayi üretimi ülkemizde büyümenin yine belirleyicisi olacaktır. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde, sanayi üretim rakamları ülkemiz Orta Vadeli Programında yer alan büyüme tahminlerini destekler niteliktedir. Hatta Kasım ve Aralık verileri de açıklandığında görülecektir ki, ülkemizde tahminlerin bir miktar ötesinde büyüme gerçekleşecektir" dedi.
 
Haber / Sevay KARDEŞ

0282 726 91 91
0282 747 65 10