Anneannesinin öldüğüne inandıramadı

Çorlu’da 23 yıl önce hayatını kaybeden Sadiye Mutlu, nüfus müdürlüğünün kayıtlardan düşmemesi sonucu 23 yıldır yaşıyor gözüküyor.

Çorlu 3.01.2014 12:46:00 0
 Anneannesinin öldüğüne inandıramadı
NÜFUSTAN DÜŞÜRÜLMEDİ
 
Yapılan bu yanlışlıkla ilgili olarak 1990 yılında vefat eden Sadiye Mutlu'nun erkek torunu Sunay Nazlı “1989 yılında Bulgaristan'daki siyasi olaylar yüzünden ananem Sadiye Mutlu ve dedem Basri Mutlu Çorlu'ya göç etti. Çorlu'ya göç eden anneannem ve dedem Sağlık Mahallesi'nde ikamet etmeye başladı. Çorlu'dan 1989 yılında almış oldukları muhacir belgesi ile T.C. vatandaşlıkları başlatıldı ve sonrasında vatandaşlığa geçildi. 7 Ocak 1990 yılında anneannem kanserden vefat etti. Mezarı şu an halen Sağlık Mahallesi mezarlığında bulunmaktadır. Bizler anneannemin vefatından sonra ölüm raporunu alarak Çorlu Nüfus Müdürlüğü'ne başvurduk ve nüfustan kaydının silinmesini istedik. Daha sonra 2002 yılında annem Sevcan Nazlı, babam Hüsmen Nazlı, ben Sunay Nazlı ve dedem Basri Mutlu Çorlu'da Ali Paşa Mahallesi'ne taşındık. Burada ikametgahımızı sürdürürken 2004 yılındaki seçimlerde evimize gelen seçmen pusulalarında 1990 yılında vefat eden anneannemin de seçmen pusulası geldi. Tekrar Çorlu Nüfus Müdürlüğü'ne başvurduk ve durumu izah ettik. Bizlere Çorlu Nüfus Müdürlüğü kayıtlarda bir hata olduğunu ölüm raporu getirildiğinde tekrardan düzeltme yapılacağını belirttiler. Bizler de ölüm raporunu İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne getirdik ve anneannemin nüfustan düşürüleceği belirtildi” dedi.
 
“ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ”
 
Sunay Nazlı, "Bizler anneannemin Çorlu İlçe Nüfus Müdürlüğü'nden kaydının silindiğini düşünürken 2008 yılında tekrar anneanneme seçmen pusulası geldiğini görerek büyük bir şok yaşadık. Yine durumu Çorlu İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne bildirdik, bizlere bir hata yapıldığını ve bu hatayı düzeltmek için Ankara'ya dilekçe yazılması gerektiğini belirttiler. Biz 2010 yılına kadar bu hatanın düzeltilmesi için gerek Tekirdağ İl Nüfus Müdürlüğü'ne gerekse Ankara'ya birçok dilekçe gönderdik. Bizlere dilekçeleri yazdık sizlere bilgi verilecek denildi. Nüfus müdürlüğünün yapmış olduğu hata bizleri çok yıprattı" diye konuştu. Sunay Nazlı, "Bize 2010 yılının sonunda Çorlu İlçe Nüfus Müdürlüğü'nde bir açıklama geldi. Açıklamada 1990 yılında vefat eden anane Sadiye Mutlu'nun ölüm tarihinin nüfus cüzdanı kayıtlara işleme tarihinden daha erken olduğu için haksız vatandaşlık kazandığı durumu açıklaması yapıldı. Bunun üzerine biz yine Ankara'ya dilekçe yazdık fakat her nedense yolladığımız dilekçenin kayıp olduğu ellerine ulaşmadığı bilgisi verildi. Biz tekrar ikinci bir dilekçe yazarak Ankara'ya yolladık" dedi. Tüm çabalara rağmen Mutlu ailesi, bir şoku da ölen Sadiye Mutlu ile aralarında akrabalık bağı yok denildiğinde yaşadı. Ancak çıkmaza doğru sürüklenen bu hata Tekirdağ'dan gelen mutlu haber ile yüzleri güldürdü. Tekirdağ Nüfus İl Müdürlüğü, Mutlu ailesine Sadiye Mutlu ile aralarında akrabalık bağı olan belgeyi kabul etti. Çorlu Nüfus Müdürü Saffet İran, "Konu bizim bilgimiz dahilinde. Çözmeye çalışıyoruz. Bizim dönemimizden önce gerçekleşmiş bir olay. Ama düzeltmek için çalışma başlattık. Bu olay Başbakanlık ve Valilik'te çözülecek bir olay. Konu ile ilgili yazışmalarımızı yaptık" dedi.
 
Haber / Kemal ALTUNOĞLU

0282 726 91 91
0282 747 65 10