Yüceer, kemik iliği bankasını meclis gündemine taşıdı

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, lösemi hastalarının umudu olan Türk-Kök Projesi’ni (Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi) Meclis gündemine taşıdı.

Tekirdağ 14.01.2014 13:07:00 0
 Yüceer, kemik iliği bankasını meclis gündemine taşıdı
SOMUT ADIM ATILMADI
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi sunan Yüceer, projenin 2006 yılında dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın başkanlığında, Türkiye’nin önde gelen uzmanları ve nakil merkezlerinin yetkilileriyle yapılan toplantı sonrasında alınan kararlar doğrultusunda kemik iliği nakli bekleyen, ancak verici ve merkez yetersizliği gibi nedenlerle bu imkanı bulamayan hastaların sorununa çözüm bulmak
için hazırlandığını hatırlattı. Ulusal Kemik İliği Bankası, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) için 2008 yılında yönetmelik hazırlandığına dikkat çeken Yüceer, 6 yıl içerisinde tek bir somut adım atılmadığını ifade etti.
 
BAKANLIK VERDİÐİ SÖZÜ YERİNE GETİRMELİ
2008 yılında ‘Türk-Kök Projesi’ için yönetmelik hazırlandığını; aradan 6 yıl geçmesine rağmen hâlâ ortada elle tutulur bir çalışmanın olmadığını belirten Yüceer “Gerek Sağlık Bakanı, gerek Bakanlık yetkilileri, sürekli olarak ‘protokol imzalıyoruz, ihalesini yaptık, açıyoruz’ diyorlar sadece umut tacirliği yapıyorlar. AKP iktidarı döneminde, Devletin sunmak zorunda olduğu sağlık hizmeti, sadece fark ücreti veya katkı payı ödeyebilenlerin satın alabildiği bir sektör haline getirildi. Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile sağlık sistemini baştan aşağı değiştiren iktidarın gücü ne hikmetse, kemik iliği bankası açmaya yetmiyor. Neden; çünkü bu işte kar yok, para yok, rant yok. Yaşatabileceğimiz hayatları, sağlık hizmetleri yetersizliğinden, maliyet hesabından, ilik bankasının uygun verici bulamamasından ya da başka herhangi bir sebepten kaybediyoruz. Lösemi hastalarının umutla beklediği, kemik iliği bankasının açılması için, daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı bir an önce verdiği sözünü yerine getirmeli” dedi.
 
DONÖR SAYISI YETERSİZ
Ülkemizde donör sayısının yetersiz olduğunu belirten Yüceer “2013 Temmuz ayı itibarıyla Dünya Kemik İliği Bankasına kayıtlı 23 milyon gönüllü verici bulunmakta, 76 milyonluk Türkiye 34 bin bağışçıyla dünya sıralamasında son sırada yer almaktadır. Sorun donör olmak isteyen insanların olmamasından değil ilik tarama merkezleri ve ilik bankalarının yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır.  Ülkemizde sadece İbni Sina Hastanesi ve İstanbul Çapa Hastanesinin kendi imkânlarıyla oluşturduğu bir havuz bulunmaktadır. Bu hastaneler personel, ekipman azlığı, ödenek yokluğu sebebiyle kısıtlı olarak donör kaydetmektedir. Bu havuzun genişletilememesinin sebebi maliyet. Bir gönüllü vericinin ilik bankasına maliyeti 350 lira, SGK bu parayı ödemiyor, tüm yük üniversiteye ait bütçelere kalıyor. Ülkemizde sesini duyuramayan binlerce lösemi hastası var. Türkiye'de her yıl binlerce yurttaşımız, gencimiz, lösemiye yakalanıyor. 200 bin civarında lösemi hastası olan ülkemizde, her yıl 1.500-2.000 çocuğumuz lösemi hastaları arasına katılıyor” dedi.
 
BAKAN MÜEZZİNOÐLU’NA SORDU
CHP’li Yüceer, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle “Türk Kök Projesi’nin 8 yıldır hayata geçirilememesinin nedeni nedir? Türk Kök Projesi ne aşamadadır? Ne zaman hayata geçirilecektir? 2008 yılından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kaç hasta uygun ilik bulunamadığından dolayı hayatını kaybetmiştir? Projenin maliyeti ne kadardır? Bu maliyet hangi kaynaktan karşılanacaktır? Şimdiye kadar kaynak ayrılmamasının gerekçesi nedir? Ülkemizde kemik iliği nakli bekleyen kaç hasta bulunmaktadır? Uygun ilik bulunması için yapılan çalışmalar nelerdir? Gelişmiş ülkelerde kemik iliği taraması 45 günde tamamlanırken, ülkemizde 6 ila 12 ay arasında sürmekte, bu durum SGK’nın geç ödeme yapmasından kaynaklanmaktadır. SGK ödemeleri neden zamanında yapmamaktadır? SGK ile ödemelerin zamanında yapılması için herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Türk Kök’ün hayata geçirilmesi için daha kaç lösemi hastasının ölmesi gerekmektedir?” sorularını sordu.
Haber / Cem BÜLBÜL
      
      

0282 726 91 91
0282 747 65 10