Ersoy “En kötüsünü düşünmeniz gerekiyor”

Marmara Belediyeler Birliği İletişim Platformu tarafından düzenlenen 'Nüfus ve Zemin Ekseninde Olası İstanbul Depremi' Konferansında konuşan Ersoy, geçen yıl dünya genelinde meydana gelen afetler ve bunların etkil

17.01.2014 14:39:00 0
 Ersoy “En kötüsünü düşünmeniz gerekiyor”
RİSKİN NE KADAR BÜYÜK OLDUĞU ORTADA
Ersoy “İstanbul çevresi ve Marmara için bir deprem hazırlığından söz ediyorsak en kötüyü düşünmemiz gerekir. İstanbul 13 milyon nüfuslu bir yer. Yapısında 3,5 milyon konut olduğunu düşündüğümüzde, riskin ne kadar büyük olduğu ortada. Eski depremlerde, İstanbul sağlam bir zemin üzerinde yerleşmişti. Şimdi ise nüfus genişlediği için daha hassas, mühendislik olarak daha zor, sorunlu zeminler üzerine yapı stokları yerleştirilmiş. Dolayısıyla gelecek depremlerde, nüfus ve zemin kaynaklı büyük bir afetin olacağını düşünmemiz ve senaryo içine bunu koymamız gerekir” dedi.
 
EN ÜST SIRADA YER ALIYOR
Ersoy, afetlere karşı önlem almak için devletin yanı sıra özel kurum ve kuruluşların da afet planlarının ve risk azaltma planlarının içinde olması gerektiğini vurguladı. Ersoy, “Geçen yıl meydana gelen afetlere bakıldığında en çok Asya kıtasının etkilendiğinin görüyoruz. Afetler en çok yoksulları sever. Deprem, kasırga, tayfun, heyelan, su baskını gibi farklı afetlerin yaşandığı Asya kıtasının afet çeşitliliği, ölümcüllük ve yapısal hasarlar bakımından da en üst sırada yer alıyor” dedi.  Türkiye'nin etrafı denizlerle kaplı bir ülke olduğuna işaret eden Ersoy “Denizlerden gelecek tehlikeleri gözardı edemeyiz. Tsunami de bunlardan biridir. Marmara ve diğer kıyılarımız, tsunami açısından potansiyel olarak tehlikeli yerlerdir. Türkiye'nin tsunami açısından en tehlikeli yeri ise Güneybatı Anadolu'dur. Afrika kıtası, Ege ve Anadolu'nun altına doğru daldığı için Endonezya'da 2004 depreminde ve tsunamisinde olduğu gibi bir mekanizma var burada. Dolayısıyla burada büyük depremler ve tsunamiler beklemek çok doğal” dedi.
 
Haber / Kemal ALTUNOĞLU

0282 726 91 91
0282 747 65 10