Kanser, önemli bir halk sağlığı sorunu

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptıkları açıklamada kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikk

Tekirdağ 4.02.2014 13:23:00 0
 Kanser, önemli bir halk sağlığı sorunu
İKİNCİ ÖLÜM SEBEBİ
Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanserin, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olduğunu belirten yetkililer “Kanser, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir grup hastalığın ortak adıdır. Kanser; anormal vücut hücrelerinin başıboş kontrolsüz bir şekilde üremeleri ile meydana gelen bir çeşit hastalıktır. Sigara ve kimyasal maddeler, radyasyon, virüsler gibi çevresel nedenlerle, hormonal nedenler, bağışıklık bozuklukları, kalıtsal mutasyonlar ve diğer genetik nedenler kanserin oluşumunda rol oynar” dedi.
 
KISA ZAMANDA HEKİME BAŞVURULMALI
Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, uzun süren, iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler, yutma güçlüğü veya hazımsızlık, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, nedeni belli olmayan ani kilo kayıpları, uzun süren ses kısıklığı ve öksürüğün kanserin belirtisi olabileceğini ifade eden yetkililer “Özellikle kadınlarda en sık görülen kanserler meme, rahim, kalın bağırsak, akciğer kanserleridir. Yaş ilerledikçe kadınlarda kanser görülme sıklığı daha da artmaktadır. Erkeklerde en sık görülen kanserler arasında akciğer kanseri alırken bunu prostat ve kalın bağırsak kanserleri izlemektedir. Erken tanı ve tedavi ile kanser hastalarında önemli oranda iyileşme olabilmektedir. Bu nedenle periyodik sağlık kontrolleri yapılmalı, kanser belirtisi olabilecek şikayetleri olan insanların en kısa zamanda hekime başvurması gerekmektedir” dedi.
 
KANSER TARAMALARI YAPILIYOR
Yetkililer “Kanser, özellikle de bazı kültür ve çevrelerde hakkında konuşulması çok zor bir konudur. Bu hastalıkla açık bir şekilde uğraşmak; hem hasta kişinin hem de toplum ve politika seviyesinde sonuçları iyileştirir. Pek çok kanser için, uyarıcı belirti (kişinin kendinde hissettiği) ve bulgular (hekimin kişide tespit ettiği) vardır. Bu işaretleri izleyerek erken teşhis mümkün olabilir. Erken teşhisin faydaları zaten tartışma konusu bile değildir. Hem kişi hem de toplum ve politika bazında doğru strateji ile yapılabilecek çok şey mevcuttur. En sık görülen kanserlerin en az üçte biri önlenebilir. Bütün insanlar kanıtlanmış ve etkin kanser tedavisini eşit koşullarda ve herhangi bir bedel ödemek zorunda kalmadan alma hakkına sahiptir. Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Tekirdağ Devlet Hastanesi 2. Kısımda faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) bünyesinde toplum tabanlı kanser taramaları halen ücretsiz bir şekilde devam etmektedir. Kolon Kanseri taramaları Aile Sağlığı Merkezleri tarafından da yapılmaktadır” dedi.
 
Haber / Gülveren VATANSEVER 

0282 726 91 91
0282 747 65 10