“İşyerleri, kanunun zorunluluğundan bihaber”

Çerkezköy ve bölgedeki işletmelere İş Güvenliği konusunda hizmet vermek amacıyla kurulan Güneşler Akademi Gazi Osman Paşa Mahallesi Atatürk Caddesi Bekler İş Merkezi’nde hizmet vermeye başladı.

Çerkezköy 5.02.2014 16:21:00 0
 “İşyerleri, kanunun zorunluluğundan bihaber”
ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI
Güneşler Akademi, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Serkan Güneş, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Faik Görür, İşyeri Hekimi İsmet Başaran ve Hemşire Semahat Kılınç Altay’dan oluşan kadrosuyla bölgedeki işletmelere İş Güvenliği hizmeti verecek. Güneşler Akademi ortaklarından A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Serkan Güneş, Türkiye’de son zamanlarda çıkan kanunlarla İş Güvenliği konusunda önemli adımlar atıldığını ifade ederek “Neredeyse işyerlerinin tamamı kanunun zorunluluklarından bihaber. Bu nedenle yüklü cezalalarla karşı karşıya kalabilirler” dedi.
 
KANUNLARI BİLMEMEK MAZERET DEÐİL
Güneş, Türkiye’de iş güvenliği konusunda özellikle son yıllarda arka arkaya çeşitli yasalar, yönetmelikler ve tebliğler çıktığını ifade ederek “İşyerlerine bazı yükümlülükler ve uymayana da cezalar geldi. Cezalardan bir kısmı, her ay itibariyle işliyor. Öyle ki Şubat ayında kesilecek ceza, birçok işletmenin sermayesinden de fazla. İşletme sahipleri bu kadar mevzuata hâkim olmayabilir. Fakat kanunları bilmemek mazeret değil” dedi.
 
RİSK DEÐERLENDİRMESİ YAPTIRMAK ZORUNDALAR
Serkan Güneş, işçi çalıştıran tüm işyerlerinin “Ocak 2013” itibariyle “risk değerlendirmesi” yaptırmak zorunda olduğunu vurgulayarak “Risk değerlendirmesi yaptırmayanlara ilk ay için 3 bin 361 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için 5 bin 42 TL idari para cezası kesilecek. Bu firmalar, 14 aylık ceza ile karşı karşıyalar. Risk değerlendirmelerinin en kısa sürede yaptırılması gerekiyor. 50 ve üzerinde işçi çalıştıran işletmelerde 1 Ocak 2013’de; 50’nin altında işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli işletmelerde 1 Ocak 2014’den itibaren; 50’nin altında işçi çalıştıran az tehlikeli işletmelerde ise 1Temmuz 2016’dan itibaren, İşyeri hekimi, İş güvenliği uzmanı, diğer sağlık personeli istihdam edilmesi gerekiyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun’dur. Amacı işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mevcut sağlık- güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası TBMM’de 20.06.2012 tarihinde kabul edilmiştir. Kanunun bazı maddeleri 01.01.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bazı maddeleri 01.07.2013 tarihinde, bazı maddeleri ise 01.07.2014 tarihinde yürürlüğe girecektir” diye konuştu.
 
BAKANLIK TARAFINDAN DESTEK SAÐLANIYOR
İş Güvenliği Kanunu’nda iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından destek sağlandığını ifade eden İş Güvenliği Uzmanı Serkan Güneş, bu destekten 10’dan az çalışanı olan (1-9) ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin faydalanabileceğini belirtti. Çok tehlikeli işyerlerinde işçi başına 17 TL, tehlikeli işyerlerinde işçi başına 15 TL destek sağlanacağını belirten Güneş “Bu destek üçer aylık dönemler halinde SGK tarafından ödenir. Kuşkusuz bu para yeterli değil, aşan kısmı işveren ödeyecektir. Doktor, uzman ve hemşire istihdam edilmemesi veya istihdam edenlerden hizmet alınmaması durumunda her ay itibariyle 14 bin TL idari para cezası kesilir. Yaklaşık 13 milyon işçiye eğitim verilmesi gerekiyor. Aksi halde, çalışan her işçi için bin 120 TL idari para cezası kesilir. İş yerinde, acil durum planı hazırlanması ve tatbikatı gerekiyor. Aksi halde, tespit edilen her ay için bin 120 TL cezası var” bilgisini verdi. Güneş, “İlçedeki işletmeler tehlike sınıflarını guneslerakademiosgb.com adresinden öğrenebilirler” dedi.
 
Haber / Cem BÜLBÜL

0282 726 91 91
0282 747 65 10