Trakya Birlik Entegre Tesislerinde yeni rafine ünitesi açıldı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Pazar günü Çorlu’da partilerinin düzenlediği Sivil Toplum kuruluşları temsilcileri ve mahalle muhtarlarına verilen saba

Çorlu 10.02.2014 10:33:00 0
 Trakya Birlik Entegre Tesislerinde yeni rafine ünitesi açıldı
BULGARİSTAN’DAN KAYNAKLANIYOR
Kahvaltıda Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'nda yaşanan dozvola krizi (yol geçiş belgesi) hakkında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Kapıkule'deki TIR kuyruğu Bulgaristan’dan kaynaklanıyor. TIR geçiş belgesi vermesi gerekiyor. Daha önce yaşanan sorun üçüncü dünya ülkeleri geçişlerinde aynı kategoride mütalaa edilmesini Bulgar tarafı istiyordu. Bunu onaylamadık böyle bir şey mümkün değil. Uluslararası taşımacılık sözleşmelerine uygun değil. Dolayısıyla Bulgaristan 6 aylık periyot içerisinde 125 bin TIR geçiş belgesi vermesi gerekirken 5 bin belge vermiş. 5 bin belge verince geçiş belgelerine ilişkin düzenlemeleri izleyen Bakanlığımız ve Denizcilik ve Ulaştırma Bakanlığımız Bulgaristan’ın geçiş belgeleriyle ilgili taahhüte aykırı davranmasını dikkate almak suretiyle yazılım programı üzerinden geçiş belgelerinin kapatılma işlemlerini durdurmuş bulunuyor. İşlem durunca gümrükte işler yapılamıyor” dedi. 
 
 
HÜKÜMLÜLÜÐÜ YERİNE GETİRECEKTİR
Bakan Yazıcı, işlemin durmasıyla Bulgaristan tarafından Türkiye’ye geçiş yapacak 55 Türk plakalı TIR bulunduğunu ifade ederek Türkiye’den Bulgaristan’a çıkış yapacak Bulgar plakalı 70 TIR’ın Kapıkule'de beklediğini belirterek “Burada biz haklıyız. Komşumuz Bulgarlar elbette taahhüde uygun TIR geçiş belgelerini vermek zorunda. Vermezler ise bundan biz de zarar görürüz ama Bulgarlar daha fazla zarar görecektir. Bulgaristan bunu dikkate almak suretiyle bu süreci fazla uzatmadan sözleşme gereği hükümlüğünü yerine getirecektir. Bu uygulama dolayısıyla biz çözüm ürettik” diye konuştu.
 
 
BAŞARISINDAN RAHATSIZ OLANLAR VAR
Türkiye'nin başarısından rahatsız olan kişilerin olduğunu, bu kişilerin de kendi yetki ve sorumluluklarının dışına çıktıklarını ifade eden Yazıcı “Türkiye'nin elden gittiği kaygısıyla, milletin temsilcisi hükümetin görev ve yetkilerini ortadan kaldırmaya yönelik eylem tasarlayabilmişlerdir. Her kurum kendi görev ve yetki alanı içinde çalışırsa bir sorun kalmaz. Aynı şekilde kamusal alan içerisinde görev yapan, devlet kadroları içinde görev yapan kimi kesimlerin görev ve yetki alanı dışına çıkmaları, demokratik süreçler açısından onarılmaz süreçlere yol açıyorsa, ki bunu kararlı biçimde engelledik. Herkesin görev ve yetki alanı içerisinde faaliyet yapabileceği duruma getirdik” dedi. Sosyal alanda faaliyet gösteren dernek, vakıf, sendika cemaat, her ne ise onların da sosyal alan içerisinde kalmaları gerektiğini belirten Bakan Yazıcı, “Elbette bunların varlığı demokratik gösterge bakımından önemli ve gereklidir. Fakat hiç bir yapının, hükümeti şekillendirmeye, seçim dışında başka yöntemlerle hükümete müdahalede bulunmaya ve millet nezdinde var olan, hükümetin, başbakanın karizmasını çizmeye hak ve yetkisi yoktur” diye konuştu.
 
 
SAĞLIĞI ÇOK SEKTÖRLÜ TAKİP EDİYORUZ
Bakanlık olarak, aile toplum sağlığı ile kişilerin sağlıklı bir şekilde yaşam sürdürmelerini birinci derecede önemsediklerini vurgulayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da “Sorumluluğumuz kişinin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi. Bu yaşamı sürdürebilmesi içinde aile ve toplum sağlığını da bir bütün olarak kucaklamamız gerekiyor. Sağlığı artık çok sektörlü olarak takip ediyoruz. Çünkü daha çok hastane daha çok emar, tomografi, daha çok doktor, daha çok teknoloji ve daha çok ilaç, daha çok laboratuarlar önceki alan esasında sağlıklı kalabilmek ve sağlıklı bir yaşamı sürdürebilmek sağlıklı bir yaşamdır esas olan. O nedenle sağlıklı yaşamı merkeze alabilirsek sağlığımıza değer veren, sağlıklı bir yaşam felsefesi benimseyebilirsek, inanıyorum ki, daha çok hastaneye, daha çok teknolojiye, daha çok doktora mahkum olmaktan uzak kalırız. O nedenle kendimize değer veren ve hemen peşinden sağlığına değer veren bir yaşamı, bizim toplumsal algımıza yerleştirmemiz lazım. Bu konuda yerel yönetimler de çok önemli” dedi.
 
HEDİYE ÇEKİ VERİLDİ
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı daha sonra Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısıyla 3 kişiye hediye çeki verdi. Havaalanı mevkiinde bulunan Silverside Otel'de yapılan kahvaltıya 2 bakan ile birlikte Ak Parti Tekirdağ Milletvekili ve Çorlu belediye başkan adayı Özlem Yemişçi, Ziyaeddin Akbulut, Ak Parti Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yel ile partililer katıldı.
 
ENTEGRE TESİSİNİ AÇTILAR
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu daha sonra Tekirdağ yolu üzerindeki Trakya Birlik Entegre Tesisleri içerisinde yapımı tamamlanan ek rafine ünitesinin açılışına katıldı. Bakanlar, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Trakya Birlik Genel Müdürü Adnan Tekçe ve Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen ve Kaymakamlar tarafından karşılandı. Açılış töreninin ilk konuşmasını yapan Trakya Birlik Genel Müdürü Adnan Tekçe, yeni ünitenin günlük 200 ton işleme kapasiteli olduğunu belirtti. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise yeni ünitenin hayırlı uğurlu olmasını temenni ederek “Özellikle Trakya'mızın verimli toprakları, doğası tarımla ilgili önemli dinamiklerinin dün olduğu gibi bugün ama yarına ait stratejilerinin sağlıklı belirleyebilir ise çok farklı kazanımları elde etmiş olacaktır. Gerek ayçiçeği, gerek çeltik, gerek buğday temel gıda ürünleri biliyorsunuz. Artık dünya sağlıklı beslenmede sağlıklı gıdada organik gıdada ve doğal gıdadan bahsetmekte. Bu bölgede Trakya bölgesi havzası da doğal zenginleri toprağın bereketi inanıyorum ki bu bölge insanın da girişimcilik ruhu dünyayı iyi okuyabilen iyi analiz edebilen dünya piyasalarını takip edebilen verimliliği öncelikleyebilen bir anlayışa gelecek dönemlerde o stratejik rolünün çok daha yüklü hale getiricektir” dedi. Bakan Hayati Yazıcı da açılışını yapacakları bu önemli tesisin iki kelimeden oluştuğunu ifade ederek “Trakya Birlik. İsmindeki iki kelime başlı başına bir marka. Trakya bir marka, birlik bir marka Trakya Birlik olunca süper bir marka oluyor. Tesislerin açılması ve 200 ton kapasiteli olması gurur vericidir. Türk müteşebbisinin çalışma gücü, iş kurma kapasitesinin bir yansımasıdır bu tesisler. Daha düne kadar rutin işleri yapma konusunda sıkıntı içerisinde bulunan kooperatif ve kooperatif birliklerinin bugün böylesine kaynak aktarımının gerektiği tesisi ortaklarının üreticinin hizmetine sunacak olması başarının bir göstergesidir. Bu tesis aynı zamanda birlik ortaklarının ayçiçeği tohumu üretimi yapan üreticinin ürettiğini satabileceği kullanılabilinir hale sağlayacak bir tesise kavuşmuş olması bakımından üretici ve ortakları nezdinde güven doğuran bir ortam doğuruyor” dedi.
 
Haber / Kemal ALTUNOÐLU

0282 726 91 91
0282 747 65 10