Engelliler için “özel destek din hizmetleri” projesi

Çorlu’da engellilere yönelik din hizmetleri kapsamında hazırlanan 'Özel Destek Din Hizmetleri' projesinin tanıtım toplantısı Çorlu Müftülüğü tarafından yapıldı.

Çorlu 12.02.2014 12:44:00 0
 Engelliler için “özel destek din hizmetleri” projesi
PROJEYİ TANITTI
Ortopedik, görme, işitme engeli bulunan vatandaşlar ve engelli yakınlarının katıldığı programda Çorlu Müftülüğü personelinden işaret dili eğitimi alan 15 kişi, işitme engellilere program süresince rehberlik etti. Tanıtım toplantısında konuşan İlçe Müftüsü Adem Gülmek, Türkiye'de engelli sorununun bir insan ve insanlık sorunu olduğunu ifade ederek “Allah (c.c.) insanları aynı şekilde yaratmamıştır. İnsanların çoğu sağlıklı bir şekilde dünyaya gelirken bazıları da engelli, özürlü olarak doğmaktadır. Bazı kimseler de sağlıklı bir şekilde doğmakla beraber hayatının sonraki bir döneminde değişik sebeplerle bu tür bir durumla karşılaşmaktadır. İnsanın temel fonksiyonlarını kısıtlayan veya olumsuz etkileyen fiziki ve akli pek çok engel çeşidi vardır. Sürekli olarak fonksiyonel kaybı veya bozukluğu sonucu normal yaşamın gerekliliğine uyamama durumuna engellilik, bu durumdaki kişiye de engelli denir. Tarihin en eski dönemlerinden bu yana toplumların özürlü bireylere yönelik tutumları, engelliler için var olan sağlık ve eğitim hizmetlerini önemli ölçüde etkilemiştir. Tarihsel gelişim içerisinde toplumların engellilere yaklaşımı farklılık göstermiştir. Bilimsel, teknolojik ve kültürel gelişmelere paralel olarak olumlu yönde bir farklılaşma olduğu da görülmektedir” dedi.
 
GENİŞ KAPSAMLI OLARAK ARAŞTIRILDI
Gülmek, Devlet İstatistik Enstitüsü’ne yaptırılan 'Türkiye Özürlüler Araştırması' ile Türkiye'deki özürlülük profilinin geniş kapsamlı olarak araştırıldığını ifade ederek, “Bu araştırmalar neticesinde özürlülük sadece bu sorunu yaşayan kişiyi değil, ailesini ve yakın çevresini ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak etkileyen bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Yapılan yasal düzenleme ve alınan idari tedbirlerle engellilerin yaşamında kayda değer iyileştirmeler sağlanmıştır. Ancak alınan tüm yasal ve idari önlemlere rağmen engelliler hala acınılan, dışlanan, kabul görmeyen, alay edilen, küçümsenen, güvenilmeyen insanlar olarak görülmektedir. Bu tutum engellilere ilişkin olumsuz bir algının oluşmasına ve toplumdan dışlanmalarına neden olmaktadır. 2002 yılı istatistiklerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 12.29’unun engelli olduğu ortaya konmuştur. Bu da yaklaşık 8.5 milyon insanın herhangi bir şekilde engellilik durumuyla karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Bu sayıya engellilerin aile bireylerini de eklersek 30 milyondan fazla insanımızın aynı durumdan etkilendiği söylenebilir. Ülkemizde engelli gerçeğinden hareketle özellikle din hizmetleri ve din eğitimi alanlarında daha somut ve soruna bütüncül bakan yaklaşım ve projelere ihtiyaç vardır” dedi.
 
Haber / Sevim BOZKURT

0282 726 91 91
0282 747 65 10