Yüceer'in teklifi Adalet Komisyonu'nda

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer'in, erken yaşta dini nikah kıyanlara verilen cezaların artırılmasını öngören kanun teklifi, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda gö

17.02.2014 13:21:00 0
Yüceer

3 YILA KADAR ŞEKLİNDE DEĞİŞTİRİLMESİNİ ÖNERDİ

Türkiye’de yaşanan sosyal sorunların başında kadına yönelik şiddet geldiğini, kadınların yaşam hakkının ağır tehdit altında olduğunu ifade eden Yüceer, Türk Ceza Kanunu’ndaki “Evlenme akdinin kanuna göre yapılmış olduğunu gösteren belgeyi görmeden bir evlenme için dinsel tören yapan kimse hakkında iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir” hükmünün de değiştirilmesini istedi. Teklifte hükümdeki “iki aydan 6 aya” ibaresinin, “1 yıldan 3 yıla” şeklinde değiştirilmesi önerildi.

 

14 MİLYON KIZ 18 YAŞINDAN KÜÇÜK EVLENDİRİLDİ

Kanun teklifi görüşülürken Komisyon’da söz alan Yücer “Ülkemizde 130 bin çocuk gelin vardır ve dünyada çocuk gelinlerin en çok görüldüğü ikinci ülke Türkiye’dir. Bunun başlıca nedenleri arasında yoksulluk, eğitimsizlik, aile içi şiddetten kaçma vardır. Türkiye’de 14 milyon kız çocuğu 18 yaşından küçük evlendirilmiştir. Her üç evlilikten biri, çocuk evliliğidir. Sığınma evlerindeki kadınların 3’te birinin çocuk gelin olduğu saptanmıştır. Reşit olmadan evlendirilen kız çocuklarının sayısı erkek çocuklarının sayısından tam 20 kat fazladır. 18 yaşında küçük kızlarının evlendirmek için dava açan aile sayısı yüzde 94.2 artmıştır. Bu tablo kabul edilebilir değildir. Rakamlar ürkütücü, yasalar yetersiz ve sorunun çözümü acildir” dedi.

 

YARA BÜYÜK VE SÜREKLİ KANIYOR

Çocuk gelin sorununun ülkenin sadece belirli bir coğrafyasında değil geniş bir yelpazede görüldüğünü vurgulayan Yüceer, 15-20 yaş arası yapılan doğumlarda anne ve bebek ölüm oranının ileri yaşlara göre 4 kat fazla görüldüğüne işaret etti.  Yüceer “Erken evlilikler çocukların eğitim, sağlık ve kendini ifade etme özgürlüğü gibi insan haklarını tehdit etmekte; ayrıca ağır travmalara ve kalıcı psikolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Aile içi şiddete maruz kalan çocuk gelinler, fiziksel, ruhsal, ekonomik pek çok sorun yaşıyor. Yara büyüktür ve sürekli kanamaktadır. Bu yüzden kadına yönelik şiddetle mücadele, bir Devlet politikası olarak benimsenmeli,  siyasal iktidar ilgili tüm kurumlarıyla sorumluluk üstlenmelidir” dedi.

 

Haber / Gülveren VATANSEVER

 

      

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10