"Bir yılda 1235 işçi hayatını kaybetti"

Tekirdağ İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kadın Meclisi'nin 2. Kadın Çalıştay'ı önceki gün Çerkezköy Halk

Çerkezköy 23.02.2014 12:52:00 0

KATILIM AZ OLDU

Katılımın beklenenden az olduğu çalıştayda ilk konuşmayı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kadın Meclisi Üyesi Serpil Kemalbay yaptı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi olarak yazılı, görsel, sosyal basından takip edebildikleri, emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ve işçiler, işçi yakınlarının bildirimleri ışığında tespit edebildikleri kadarıyla 2013 yılında 103’ü kadın en az 1235 işçinin yaşamını yitirdiğini söyleyen Kemalbay “Çerkezköy, Çorlu, Lüleburgaz Türkiye’nin son derece önemli sanayi bölgelerindendir. Sermaye sınıfı burada işçilerin alın teri, canı kanı pahasına büyük bir birikim elde etmektedir. Bölgemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği politikası her yerde olduğu gibi ‘yasak savmaktır’ Kitabına uydurmaktır. Risk analizi yapılmış gibi, sağlık ve güvenlik önlemleri alınmış gibi, acil durum planı yapılmış gibi göstermelik kağıt üzerinde yapılmaktadır” diye konuştu.

 

 

 

 

HAYATIMIZI EGEMEN GÜÇLERE TESLİM EDEMEYİZ

İş cinayetlerinin önemsizmiş gibi, doğal bir olaymış gibi, kader/takdir-i ilahi gibi gösterildiğini söyleyen Kemalbay “Açıkça ortadadır ki canımızı hayatımızı egemen güçlere teslim edemeyiz. Biz işçiler emekçiler sağlığımızı ve güvenliğimizi kendimiz korumak ve kollamak zorundayız. Bu nedenle Tekirdağ’da yaşayan işçiler, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri olarak bir araya geldik ve Tekirdağ İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisini kurduk. Herkesi meclisimize katılmaya çağırıyoruz” dedi.

 

 

 

 

İBRET ALINMASI GEREKEN BİR DAVADIR

Kemalbay, 2013 yılında bölgede 29 kişinin iş cinayeti nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade ederek “Bu işçilerimizden bir tanesi ise Satiye Gür’dür. Satiye’yi ölüme götüren süreç bellidir. Patronların doymak bilmez kar hırsı, sermayeye ucuz emek gücü sağlamak için üç maymun oynayan yetkililer, insan hayatını hiçe sayan üretim rejimi. Satiye Gür yaşamını yitirmiş ancak hala sorumlular hakkında dava açılmamıştır. Soruşturma savcılıkta bekletilmektedir. Satiye Gür davası önemlidir, ibret alınması gereken bir davadır. Ortada bir iş cinayeti olduğu halde esrarengiz, polisiye bir vaka varmış gibi suçlular başka yerlerde aranmaktadır. Bu iş cinayetinden sorumlu olan yetkililer hakkında dosyada herhangi bir araştırma olmadığı görülmüştür. Tekirdağ İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi olarak ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kadın Meclisi olarak bu iş cinayetinin üstünün örtülmesine müsaade etmeyeceğiz. Satiye’nin ‘hayatı hepimizin hayatı’, Satiye’nin davası hepimizin davasıdır” diye konuştu. Kemalbay’ın konuşmasının ardından “Evde işte çalışıyoruz, sağlığımızdan olmak istemiyoruz” teması işlendi.  Programda Sevda Karaca, İş Sağlığı-İşyerimi Hekimi Filiz Yayla, mühendis Arzu Ağuzkurt Doğan, Sendikal Güç Birliği Platformu’ndan Necle Akgökçe, İş Müfettişi Zuhal Kesici, Hukukçular Sevgi Evren ve Yıldız Under, Disk’ten yetkili Özge Yurtdaş atölyeler bilgilendirme, iş sağlığı ve iş güvenliği hakkında bilgilendirmeler, sendikal güç birliği platformu ve hukuk hakkında bilgiler verdi.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10