Yem sektörü yöneticilerine hijyen ve etiketleme eğitimi

Tekirdağ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü tarafından karma yem üretimi yapan, yem paketleyen ve kendi yemini üreten çiftliklerin yöneticilerine yem hijy

Tekirdağ 26.02.2014 15:35:00 0
Yem sektörü yöneticilerine hijyen ve etiketleme eğitimi

MALİYETİ DÜŞÜRME AÇISINDAN ÖNEMLİ

Eğitim, İl Müdürü Cevdet Soyak, İl Müdür Yardımcısı Bilal Emül ile Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman’ın eğitime yönelik konuşmaları ile başladı. İl Müdürü Cevdet Soyak, büyük hayvancılık işletmelerinin hazır karma yemlerini kendilerinin üretmelerinin maliyetleri düşürmek açısından önemli olduğunu belirtti. Ayrıca 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu gereği, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içeren ürünlerin kullanılması konusunda firmaların hassas davranmaları gerektiğini ifade eden Soyak, aksi takdirde telafisi olmayan neticelerin gelecek nesiller üzerinde de etkilerinin olabileceğini belirtti.

 

GÜVENLİK BARAJI OLUŞTURULMALI

Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, yem hijyen ve güvenliğinin, Avrupa Birliği yasal çerçevesine uyumlu ve günümüzün gelişen şartlarına cevap verebilen, 11.06.2010 tarihinde yayınlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile yerine getirildiğini ifade etti. Yem sektöründe de amacın, gıdada olduğu gibi tarladan sofraya gıda güvenliğini sağlamaya yönelik önceden önleyici yaklaşım anlayışına göre, yem hijyenini esas alan güvenilir yem ürünlerinin üretilerek piyasaya arz edilmesi olduğunu belirten Yaman, üretilecek olan çiftlik ve karma yemlerin yem güvenliği ve hayvan sağlığı açısından uygunluğunun mevzuat çerçevesinde kontrol edilerek, hayvansal ürünlerin gıda sanayiinde işlenmeden önce güvenlik barajının oluşturulmasının önemine değindi.

 

İLÇELERDE DE EĞİTİM VERİLECEK

Yem Mevzuatı ve hijyen konularında ilk eğitim 11 Aralık’ta denetim ve kontrol hizmetlerini yerine getiren kontrol görevlilerine, önceki gün de karma yem üretimi yapan, yem paketleyen ve kendi yemini üreten çiftliklerin yöneticilerine verildi. Aynı eğitimler Nisan-Mayıs 2014 aylarında ilçelerde verilecek. Yem hijyeni ve etiketleme eğitimini, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünde görevli kontrol görevlileri Ziraat Yüksek Mühendisleri Ahmet Kocabaş ile Cengizhan Erbaş verdi. Eğitimde; Gıda ve Yemin resmi kontrollerine dair yönetmelik, Yem hijyeni yönetmeliği, Kayıt ve Onay Belgesi Gereklilikleri, Karma yem ve Yem hammaddesi üreten işletmeler için hijyen gereklilikleri,  Biyogüvenlik mevzuatı konusunda işletme sorumlulukları, 5977 sayılı biyogüvenlik kanunu, Genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerine dair yönetmelik, GDO izlenebilirlik, Ve Yemlerde Etiketleme Kuralları hakkında bilgiler verildi.

 

Haber / Sevay KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10