Kadınlar ve erkeklerin beyinleri farklıdır

2014 Avrupa Beyin Yılı Etkinlikleri kapsamında, Namık Kemal Üniversitesi Tıbbi Bilimsel Araştırma Topluluğu (NKÜBAT) tarafından Doç. Dr. Sinan Canan ve Ar. Gör. Serkan Karaismailoğlu'nun sunumuyla n-beyin e

Tekirdağ 13.03.2014 12:24:00 0
Kadınlar ve erkeklerin beyinleri farklıdır

N-BEYİN ANLATILDI

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Canan ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Arş. Gör. Serkan Karaismailoğlu dönüşümlü olarak ‘N Beyin’ konulu konferansı gerçekleştirdi. Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa NKÜ Tıp Fakültesi Dekanı, öğretim görevlileri ile öğrenciler yoğun  ilgi gösterdi. ‘Erkeklerde ve kadınlarda beynin nasıl çalışır?, Beyin cinsiyeti var mıdır?, Aşık olan beyinde neler yaşanır?, Kadınlar çok mu konuşur?, Erkekler, kadınları neden dinlemez?' gibi sıklıkla çözüm aranan sorulara bilimsel temellere dayanarak cevap verildi. Kadınların ve erkeklerin farklı beyin yapılarına sahip olduğunun altını çizen Arş. Gör. Serkan Karaismailoğlu, “Beyin cinsiyeti konusunda yaptığım çalışmalarda kadınlar ve erkeklerin beyinlerinin farklı çalıştığını gördüm. Beyin cinsiyetinin kişinin cinsiyetiyle aslında bir bağlantısı bulunmuyor. Kadınların kastettiği durum anlattıklarından çok daha fazla iken; erkeklerde tam tersine bir durum söz konusu. Çiftler arasında yaşanan anlaşmazlıkların temelinde de bu farklılığı anlayamamak yatmaktadır. Bu farklılıkları yani beyin cinsiyetini anlayarak ilişkilerde yaşanan problemlerin en aza indirileceğini düşünüyorum.” dedi.

 

 

 

 

 ÇEŞİTLİ UĞRAŞLARLA BEYİN GELİŞTİRMEK MÜMKÜN

Anne ilgisizliği, ağır ihmal halinde büyüyen bebeklerin zekasında anne sevgisiyle büyüyen bebeklere oranla gerileme olduğunu kaydeden Doç. Dr. Sinan Canan, müzik gibi çeşitli uğraşla beynimizi geliştirmenin mümkün olduğunu ifade etti. Sinan Canan hafıza tipleri hakkında bilgi verirken beynin öğrenmesinin duygusal bağ kurulmasına bağlı olduğunu aktardı.  Canan, son zamanlarda hayatımıza giren sosyal medyanın aslında insanların yaşamlarında bağımlılık meydana getirdiğiniz ifade ederek “Bilimle uğraşmasak bile günlük hayatta yaşadığımız her şeyin beyin ve sinir sistemimizle doğrudan ilişkisi var. Arzularımız, heyecanlarımız, fikirlerimiz, anlaşmazlıklarımız. Bunların hepsi sinirbilim bilgileri ışığında düşünüldüğünde bize bambaşka ipuçları verebiliyorlar” dedi. Konferansın sonunda günün anısına Doç. Dr. Sinan Canan ve Arş. Gör. Serkan Karaismailoğlu’na teşekkür plaketi takdim edildi.

 

Haber / Kemal ALTUNOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10