Ergene için Şafak Harekatı devam ediyor

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya basın mensuplarını Ergene Eylem Planı çalışmaları hakkında bilgilendirdi. Dün saat 10.00'da makamında basın mensupları ile bir araya gelen Yerlikaya 6 Mayıs 2011'de E

Tekirdağ 23.04.2014 01:00:00 0
Ergene için Şafak Harekatı devam ediyor

KURUMSAL ALTYAPIYI TAMAMLADIK

Ergene, Kapaklı, Çerkezköy ve Çorlu’da 8 tane Islah organize sanayi bölgesi kurulduğunu belirten Yerlikaya, bunların 7 tanesinin 11 Ekim 2013’te OSB olduğunu, Yalıboyu Islah OSB’nin de 10 ay sonra OSB haline geleceğini söyledi. Islah OSB’ler OSB olduktan sonra imar yetkilerini belediyeden aldıklarını söyleyen Yerlikaya “OSB olmadan önce eksikliklerimiz vardı. Onları tamamladık, imar planlarını yaptık. Tekirdağ’da belediyeler, eski belde belediyeler, ticaret ve sanayi odaları, sanayiciler, bason mensupları, köylüler herkes fedakarlık yaptı. Kurumsal altyapıyı tamamladık” dedi.

 

 

 

YER TESLİMİ YAPILDI

5 tane ileri teknoloji ortak arıtma tesisinin projesinin yapıldığını, ÇED’lerinin alındığını ifade eden Yerlikaya “Mart ayında ihalelere yapıldı ve müteahhitlere yer teslimi yapıldı. Bu 245-250 milyon TL’lik bir proje” dedi. Türkiye’de en yüksek kapasiteli arıtma tesisinin Bursa Demirtaş OSB’de olduğunu ifade eden Yerlikaya, “150 bin metreküp kapasiteli Velimeşe OSB ortak arıtma tesisinin yapılması ile birincilik bize geçecek. Bu projelerin yapım süresi 24 ay. 2016’nın ilk çeyreğinde açacağımızı düşünüyorum” dedi.

 

 

 

CEBİMİZDEN BİR KURUŞ PARA ÇIKMADI

Bu çalışmaları yaparken ceplerinden bir kuruş para çıkmadığını söyleyen Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya “Başbakanımız bize 2 konuda destek verdi. İlk 3 yıl ödemesiz 10 yıl geri ödemeli kredi verildi. Bu kredinin karşılığının yüzde 50 fazlası oranınnda yani OSB’de paydaşlardan 375 milyon TL’lik ipotek ya da teminat almamız gerekiyordu. Ergene hassasiyetinden dolayı yönetmelikte değişiklik yapıldı. ‘IOSB’den OSB’ye dönüşenlerde altyapı deşarjları için verilen kredilerde teminat değil yönetimin oybirliği ile aldığı karar yeterlidir’ denildi. Ankara ‘Ergene Koruma Eylem Planı için bütün projeleri yerine getirmek adına önümüzde engel olsun istemiyoruz’ dedi” şeklinde konuştu.

İHALEYİ BAKANLIK YAPACAK

Muratlı’nın derin dejarj sistemine girmeyeceğini söyleyen Yerlikaya “7 yeni OSB, Avrupa Serbest Bölgesi, Çorlu ve Çerkezköy’ün atık suları kara ve deniz toplam uzunluğu 87 kilometre olan kollektör hattı ile denize dejarj olacaklar. DSİ onayladı, bakanlık da bunu vize etti. Bu kollektör hattını kamulaştırması ardından da ihalesi olacak. Mayıs’ın son haftası ihalesi tamamlanır. Bedeli 385 milyon TL olan projenin kredilendirmesini ve ihalesini bakanlık yapıyor” dedi.

ONLİNE İZLENECEK

Ergene ve onun kollarının günlük 500 bin metreküplük arıtılmış suyun kendisine dejarşından kurtulacağını söyleyen Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya “Dünyada denize deşarj esas. Ergene doğduğu kaynaktan 2.5 metreküp debi ile giderken, 8.5-9 metreküp deşarj yapılıyor. Tablomuz çok acı. Derin deşarj sistemine dahil olmayacak olan Muratlı OSB’nin suları online izleme ile Ergene’ye deşarj edilecek” dedi.

286 KİLOMETRELİK HAT TEMİZLENECEK

8 ıslah OSB’nin atık sularının derin deşarj sistemine bağlanması için yürütülecek altyapı çalışmaları ile ilgili de bilgiler veren Vali Yerlikaya “Bunların da projeleri yapıldı. Haziran ayı sonu ya da Temmuz ayı başında ihalelerini yapacağız. 2016’nın ilk çeyreğinin sonunda bunlar tamamlanınca kendi içinde suyu arıtmaya, oradan da deşarja gönderecek bir sistem olacak. Bu olay bittikten sonra yatak temizliği yapılacak. 286 kilometrelik hat temizlenecek. Önceleri Ergene’de hangi canlılar yaşıyorsa o canlılar yine yaşayacak” dedi.

ZİRAİ SULAMADA KULLANILACAK

Çorlu Beleidyesi’nin günlük 45 bin metreküplük evsel atıksuyunun olduğunu dile getiren Yerlikaya, “Bu da arıtma hattına alınacaktı. Ama bakanlığın da onayıyla bu fikirden geri dönüldü. Buradaki evsel atık su arıtıldıktan sonra zirai sulamada kullanılacak. Bir yere deşarj edilmeyecek. Damla sulama yöntemiyle arazilerin sulanmasında kullanılacak” diye konuştu.

MERİÇ’TEN SU GETİRİLECEK

Bu 3 büyük çalışmanın tamamlanmasının ile yerüstü suyunun kullanımı, arıtılması ve deşarjına modern bir çözüm getirileceğini dile getiren Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya “Yer altı su kullanımında da acı durumdayız. Her yıl yer altı suyunu varolan arzından 22-23 milyon metreküp daha fazla kullanıyoruz. Bu nereye kadar gidecek? 1971’de Çerkezköy OSB’nin kurulumu öncesinde başlayan ve artan su tüketiminden bahsediyoruz. Bununla ilgili de fizibilite çalışması yaptırdık. Meriç’ten saniyede 7.2 metreküplük bir kapasite ile 136 kilometreden su getirme ile ilgili proje yapılacak. Bunun projesini yaptıracağız” dedi.

ERGENE’NİN ÇILGIN PROJESİ

2-2.5 yıl içinde bu çalışmanın da yapılacağını kaydeden Yerlikaya “Böyle bir fikir var. Fizibilite aşamasını geçtik. Projelendirme bittikten ve kaynak bulunduktan sonra yapım çalışmalarına başlanır. 2016 sonu ya da 2017 başı bu proje de gerçekleşirse Ergene’nin çılgın projesi bu olur” dedi. Bu proje mile birlikte sanayicinin yer altı suyu kullanamayacağını söyleyen Yerlikaya “Bu su tek hat üzerinden OSB’lere bedelli olarak verilecek. Sürdürülebilir, istikrarlı ekolojik dengeyi korumuş, komşu hukukuna saygı duyan bir sanayici istiyoruz” dedi.

HEPİMİZ SUÇLUYUZ

Yerlikaya “Ergene’nin bu hale gelmesinde sanayici de biz de hepimiz suçluyuz. Sanayi düşmanı-tarım dostu da değiliz. Tarım düşmanı-sanayi dostu değiliz. Bize lazım olan ne ise en iyisini, en teknolojik olanını alacağız ama ekoloji,k dengeyi muhafaza edeceğiz” dedi. 2016 yılında Ergene için mavi bayrakla ilgili müracaatta bulunacaklarını söyleyen Yerlikaya “127 kilometre sahilimiz var ve sadece Şarköy’de bayrak var. En az 2-3 yerde daha bayrak olması lazım” dedi.

ÇEVREYİ KORUMANIN PARTİSİ OLMAZ

İhalelerin yapılmasının ardından Haziran-Temmuz’da her yerin şantiyeye döneceğini dile getiren Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya “Çevrenin, çevrenin korunmasının partisi olmaz. Bunun sağı, solu, yukarısı, aşağısı olmaz. Biz bakanlığın gözetiminde ve denetiminde bakanlığın talimatlarıyla hareket ediyoruz. Evsel atık su ve katı atık konusunda sınıfta kalmışız. Seçimden önce bunları söylemedim. Ama artık seçimler geride kaldı. Başbakanımızın katkılarını da yanımızda hissederek çok iyi bir noktaya geleceğiz. Bu sürecin kıymetini hep beraber bilelim. Ben aynı anda şehrin her yerinde bulunamam. Vatandaşlar doğruları bilmek, yanlışları da anlamak hakkına sahip. Bunu da yapacak olan sizlersiniz. 4.kuvvet sizsiniz. İnsanlarımız bugüne kadar meşakkat çekti. 3 yıl hızlı geçti. 2 yıl da yapım süreci ile geçecek” dedi.

ÇOK CEZA YAZDIK

Beldediyelerin evsel atık tesislerini 20-25 yıl önce bitirmesi gerektiğini söyleyen Yerlikaya “Bazı yerlerde evsel katı atık tesislerine endüstriyel atık dökülüyor. Bu konuda çok ceza yazdık. Büyük oranda azaldı” dedi. Tekirdağ’daki OSB alanların toplamının 56 bin 246 dönüm, ekilebilen arazinin ise 3.5 milyon dönüm olduğunu belirten Yerlikaya “OSB dışında sanayi lejantı olsa da izin vermiyoruz” dedi. Arıtmaların yapılmasının ardından bu kez de günlük 1200 ton çamur sıkıntısının olacağını söyleyen Yerlikaya “OSB’lerin tüm çamur meselelerini biz yönetiyoruz. Denetlenebilir bir yöntemle bunu bertaraf edeceğiz” dedi.

Haber / Gülveren VATANSEVER – Cem BÜLBÜL

 

 

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10