Isıtma giderleri azalacak

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Burak Şişman ile Twofour Tv Prodüksiyon Firması'ndan gelen ekip, BBC ve CNN TÜRK'te yayınlanan Horizon

Tekirdağ 24.04.2014 22:32:00 0
Isıtma giderleri azalacak

EN FAZLA KULLANILAN MALZEME BETON

Dünyada, inşaat sektöründe en fazla kullanılan malzemenin beton olduğunu ifade eden Şişman “Beton yaygın kullanılıyor olmasına karşın iki önemli dezavantaja sahiptir. Bu dezavantajlar ağır ve yalıtım özelliklerinin düşük olmasıdır. Özellikle ısı yalıtımının düşük olması yapı içerisinde yaşayan canlılar için uygun çevre koşullarının oluşturulmasında daha fazla enerji kullanılmasına neden olmaktadır. Betonun bu dezavantajlarının ortadan kaldırılması diğer bir ifadeyle ağırlığının azaltılması ve yalıtım özelliklerinin arttırılması; karışım içerisindeki çimento miktarının azaltılması veya hafif agregaların kullanılması ile sağlanabilmektedir” dedi.

ISITMA GİDERLERİ AZALACAK

Beton içerisindeki çimento miktarı çok fazla değiştirilemediğinden porozitesi yüksek, birim ağırlığı düşük hafif agregalar kullanıldığını dile getiren Şişman “Hafif beton olarak isimlendirilen bu betonun yapılarda kullanılması ile canlılar için uygun yapı içi çevre koşullarının oluşturulması kolaylaşacak ve yapılarda en önemli gideri oluşturan ısıtma giderleri azaltılmış olacaktır. Hafif beton üretiminde farklı yöntemler kullanılmakla beraber genellikle doğal, yapay veya organik hafif agregalar veya atıklar kullanılabilmektedir. Özellikle organik kökenli yani bitkisel atıkların kırsal alanda bol miktarda bulunması ve bu atıkların bertaraf edilmesinde kullanılan yöntemlerin yarattığı çevresel sorunlar nedeniyle bu materyalin hafif beton üretiminde hafif agrega olarak kullanılması son yıllarda üzerinde çalışılan bir konu olmuştur. Betonun iskeletini oluşturan agrega yani kum ve çakıl yerine farklı oranlarda ayçiçeği kabuğu kullandık. Beton içerisindeki malzeme miktarları dikkate alınarak, karışımdaki agrega yerine yüzde 30’a kadar faklı oranlarda organik atık ilave edildi. Hazırlanan beton örnekler yapılacak testler için öngörülen süre boyunca normal kür uygulanarak araştırmada belirtilen fiziksel ve mekanik özellikler belirlendi. Bu fiziksel ve mekanik özellikleri SSH ile üretilen beton, hafif ve düşük maliyetli yapı malzemesi olmasının yanı sıra büyük bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir” dedi.

Haber / Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10