Bir tepki de DİSK'ten

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasına bir tepki de DİSK'ten geldi. Önceki akşam saat 17.30'da Çerkezköy Belediyesi önünde bir araya gelen DİSK'e bağlı yaklaşık 10

Çerkezköy 16.05.2014 14:30:00 0
Bir tepki de DİSK

“SOMA KATLİAMDIR”

Grup adına basın açıklaması yapan DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Celal Aslan, Soma’da yaşanan facianın bir doğal afet olmadığını ifade ederek “Dünya insana yatırım yaparken AKP hükümeti ölüme yatırım yapıyor. Bu katliamın faili özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenlerdir” diye konuştu.  Aslan, yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı bu sahalar özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşandığını belirterek “2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetlerinin yüzde 40 artış göstermesinin nedeni özelleştirme ve taşeronlaştırma sonucu TTK bünyesinde çalışan işçi sayısının üçte bir oranında azalmasıdır” dedi.

 

 

“FAİLİ ÖNERGEYİ REDDEDEN AKP’Lİ VEKİLLERDİR”

Aslan “Katliamın faili yapılan uyarılara rağmen Soma’da bu tür iş kazalarından kurtarılan işçilerin tedavisine dönük devlet tarafından yapılmış özel bir sağlık birimi kurmayanlar, hastanelerde yanık ünitesi açmayı ‘maliyet’ olarak görenlerdir. Katliamın faili iş sağlığı ve güvenliği yasasıyla bu alanı da özelleştiren, tüm uyarılarımıza rağmen bu alandaki denetim yetkisini bağımsız emek ve meslek örgütlerine vermeyi reddeden hükümettir, Soma’daki madenlerdeki iş cinayetlerinin araştırılması ile ilgili önergeyi 6 ay boyunca gündeme almayanlardır. Geçtiğimiz sene 9 iş cinayetinin yaşandığı Soma madenleriyle ilgili önergeyi 2 hafta önce reddeden AKP’li vekillerdir” dedi. Aslan “Katliamın faili kömürün tonunun maliyetini 130 dolardan 23 dolara indirdiklerini övünerek anlatan işverendir. 130-140 dolardan 28 dolarak indirilmiş maliyenin tamamı iş güvenliğine ilişkindir ve kömürün maliyeti işçi canıyla düşürülmüştür. Taşeron çalıştırmayı yasaklamayan, madenleri yeniden kamulaştırmayan, iş güvenliği yasasını çöpe atıp tüm denetim yetkisini emek ve meslek örgütlerine vermeyenler, yeni katliamlar için yola devam ettiklerini ilan etmiş olacaktır. DİSK ve DİSK’e bağlı sendikalar, işçi katillerini affetmemek, unutmamak ve hesap sormak için mücadeleyi yükseltecektir” dedi.

 

 

Haber / Gülveren VATANSEVER

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10