Bugünü anlayabilmek için dünü anlamalıyız

Türk Tarih Kurumu Başkanlığı tarafından Edirne Trakya Üniversitesi'nde Son Halife Abdülmecid Efendi Sempozyumu düzenlendi.

Bölgede Gündem 22.05.2014 21:16:00 0
Bugünü anlayabilmek için dünü anlamalıyız

SON DÖNEM MASAYA YATIRILDI

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, Türk Tarihi Kurumu olarak bir dizi sempozyumlar üzerinde yoğunlaştığını ifade ederek “Bugünü anlayabilmek için dünü anlamak, dün üzerine düşünmek olayı irdelemek gerektiğini düşünüyoruz. Bugünkü olaylar dün ortaya çıkan ve kökeni dünde olan olaylar. Dolayısıyla dünü anlamadan bugünü anlamının çok mümkün olmayacağını düşünüyoruz. Türk tarihine bir bütün olarak bakıyoruz. Burası Türk tarihi, orası değil olarak düşünmüyoruz. Doğrusuyla, yanlışıyla, güzeliyle, çirkinlikleriyle bir bütün olarak görüyoruz. O yüzden, son dönemde üzerinde durulmayan üzerinde durulmasında tereddüt edilen bakir kalan son dönemi masaya yatırıyoruz” dedi.

ACIYI EN ÇOK HİSSEDENLERDENİZ

Osmanlı’nın son döneminde Balkanlarda acıyı en çok hissedenlerden olduklarını belirten Trakya Üniversitesi Rektörü Yener Yörük de “Acılar Balkanlar'da ve Edirne’de de yaşanmıştır. Tabi acı şeyler yaşanmış her birinin senaryosunun yapılması lazım. Bilimsel çalışmaların yanı sıra tarihi halkımıza aksettirmek, tarihi halkımıza da sevdirmek gerekiyor. Bunu yanında bilim adamları kadar, tarih senaristlerinin yetişmesi gerekiyor. Son dönemdeki dizilerde senaryoların ne kadar yanlış olduğunu, kalitesiz olduğunu hepimiz gözlemliyoruz” dedi.

Haber / Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10