İş kazaları için meclis araştırması istedi

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ölümlü iş kazalarının ardından, Meclis Araştırması açılması istedi.

Tekirdağ 2.06.2014 13:12:00 0
İş kazaları için meclis araştırması istedi

HER GÜN 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBEDİYOR

Yüceer önergenin gerekçesinde, iş kazalarında Türkiye’nin, Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer aldığını belirterek, günde yaklaşık 176 iş kazasının meydana geldiği ülkemizde, her gün 3 işçinin yaşamını yitirdiğini, 5 işçinin de iş göremez hale geldiğini ifade etti. Yüceer, “İş kazaları ve işçi ölümlerinin “fıtrat” ile açıklandığı ülkemizde, işçi ölümlerinin asıl nedeni iş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimleri, çalışma koşullarının ağırlaşması, özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırmanın yaygınlaşması, sosyal güvenlik ve güvenceden yoksun kayıt dışı işçilik, düşük ücret, kar hırsı, denetimsizlik ve alınmayan önlemlerdir. AKP iktidarında sıradanlaşan taşeron uygulaması, çalışma hayatında güvencesizlik, hukuksuzluk, ucuzluk ve örgütsüzlüğü de beraberinde getirmiştir. 2002 yılında 387 bin dolayında olan taşeron işçi sayısı, bugün 4 kat artarak 2 milyona dayanmıştır. Türkiye’de bugün 11 milyon 628 bin 806 işçiden, sadece 1 milyon 96 bin 540’ı sendikalıdır” dedi.

SEFALETE MAHKUM EDİLİYORLAR

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası iş kazalarını, iş cinayetlerini ve meslek hastalıklarını önleyici bir yeterlilikte olmadığını, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten bu yana iş cinayetlerinin artarak devam ettiğini belirten Yüceer, “İş güvenliği konusunda büyük riskler taşıyan taşeron işçisinin sosyal haklardan mahrum bir şekilde çalışmalarının yanı sıra, statüleri ve iş garantileri yoktur. Günümüzde adeta köle gibi çalıştırılan bu işçiler aynı, hatta daha fazla işi emsallerinden çok daha ucuza yaptıkları halde çok daha düşük ücret almakta ve sefalete mahkum edilmektedir” dedi.

TEDBİR ALINIRSA ENGELLENİR

Yüceer, son olarak İstanbul Kartal’da 3 işçinin iskelenin çökmesi sonucu hayatını kaybettiğini ifade ederek “İş kazaları, meslek hastalıkları ve işçi ölümleri gerekli işçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri alındığında yüksek bir oranda engellenecek. Türkiye’de iş kazalarının sebeplerinin ortaya çıkarılması,iş kazalarının önlenmesi için sendikalar ile kurum ve kuruluşların işbirliği ve koordinasyonunu sağlanması, alınması gereken kalıcı tedbirlerin belirlenmesi için Meclis Araştırması açılması gerekiyor” dedi.

Haber / Kemal ALTUNOĞLU

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10